Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap hatodik novella

Mesélő A novella
Pampinea főbb szereplői helyszíne
A férj
Isabella, a feleség
Leonetto, a szerető
Lambertuccio, a másik szerető
Firenze

Élt Firenzében egy Isabella nevű szépséges hölgy, egy jómódú lovag felesége, akinek volt egy Leonetto nevű szeretője. A kapcsolat titokban, mindkét fél nagy megelégedésére már régóta tartott.

Isabellára azonban szemet vetett egy Lambertuccio nevű férfi is, aki viszont egyáltalán nem tetszett az asszonynak. Lambertuccio azonban mindenáron meg akarja kapni az asszonyt, ezért megfenyegeti, hogyha nem tesz kedvére, akkor szégyenbe keveri Isabellát. Isabella pedig kénytelen engedni neki.

Isabella, az olasz nemesek szokása szerint, a nyarat egy vidéki nyaralójában tölti a férjével. Egy nap a férje három napos útra távozik, mire Isabella azonnal üzen szeretőjének. Leonettónak, hogy szabad a ház, jöjjön azonnal.

Probléma akkor támad, amikor a férj távolléte Lambertuccio fülébe is eljut, aki azonnal lóra ül és az asszony házához vágtat.

Isabella éppen a szeretőjével mulat, amikor megérkezik Lambertuccio és lovát az udvaron kikötve, felmegy az asszonyhoz. Isabella gyorsan elbújtatja Leonettót, majd kénytelen engedni Lambertuccio erőszakos udvarlásának.

Újabb csavar a történetben, hogy váratlanul a férj is hazaérkezik, akinek közeledését még éppen idejében veszi észre Isabella. Elég komoly a helyzet, hiszen az egyik szeretője elbújtatva, a másik pedig az ágyában. Ráadásul Lambertucciót még csak le sem tagadhatja, hiszen a lova az udvaron áll.

Isabella azonban ravasz, közli Lambertuccióval, hogy mi a terv, majd férje elé siet. Lambertuccio pedig a megbeszéltek szerint kivont karddal rohan le a lépcsőn, miközben azt kiabálja, hogy „Istenemre esküszöm, fülön fogom én még valahol!”

Majd nem szólva senkihez, felpattan a lovára és elvágtat.

A férj persze értetlenül áll az udvaron, kérdezi Isabellától, hogy mit történt, miért rohangászik egy fegyveres lovag az ő nyaralójában.

Isabella pedig elmondja, hogy fogalma sincs mi lehetet ez, ő csak annyit tud, hogy bemenekült az udvarra egy ifjú, aki oltalmat kért tőle, mert Lambertuccio üldözte őt. Az asszony nem tudja hová bújt az ifjú, de azt nem engedte neki, hogy Lambertuccio megkeresse, ezért rohant el úgy átkozódva.

A férj megdicséri a feleségét, amiért nem hagyta, hogy valakit megöljenek a házában, majd hangosan szólítja az elbújt ifjút.

Leonetto persze mindent halott, így megfelelően tud bemutatkozni. Elmondja, hogy ő sem tudja, hogy mi történt, békésen ballagatott az országúton, amikor Lambertuccio minden ok nélkül rátámadt és üldözni kezdte. Ő pedig madonna Isabella nyaralójában talált menedéket.

A férj pedig mindent elhisz és hazakíséri az ifjút.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .