Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap harmadik novella

Mesélő A novella
Elisa főbb szereplői helyszíne
Pitro Boccamazza
Agnolella
Gigliuozzo Saullo, Agnolella apja
A zsoldosok
Liello di Campo di Fiore és felesége
Róma
A kastély

„Rómában, mely valamikor feje volt a világnak, valamiképpen mostan csak farka, nem rég ideje még élt bizonyos Pietro Boccamazza nevezetű ifjú, előkelő római család sarjadéka; ki is beleszeretett bizonyos Agnolella nevezetű szépséges és kedves leányzóba, Gigliuozzo Saullo nevezetű közrendű, de Rómában igen kedvelt embernek leányába.”

A szerelem kölcsönös, ezért Pietro feleségül kéri Agnolellát. Amikor azonban erről Pietro családja  tudomást szerez, kitör a botrány, hiszen a lány közrendű. A család odáig meggy, hogy megüzenik Agnolella apjának, Guigliuozzo Saullónak, hogy meg se hallgassa Pietro kérését.

A szerelmesek ekkor a szerintük egyetlen megoldást választják, lóra ülnek és megszöknek Rómából. Anignibe akarnak eljutni, ahol Pietrónak barátai vannak.

Az utat azonban nem ismerik, tehát eltévednek. Éppen egy kastély közelében járnak, ahonnan hirtelen fegyveresek rontanak ki. Agnolella el tud menekülni, de Pietro a zsoldosok fogságába esik.

„- Ez ellenségeinknek a barátja; mi egyebet tehetünk hát vele, mint hogy elvesszük ruháit és paripáját, őt magát pedig az Orsinik csúfjára felkötjük itten valamelyik tölgyfára.”

Nem jó hír ez Pietrónak, de nem tehet semmit, elkezd vetkőzni. Ekkor azonban egy ellenséges zsoldos csapat ront rá Pietro foglyul ejtőire és öldöklő harc kezdődik.

Pietro a zűrzavart kihasználva felpattan a lovára és elvágtat, azonban nem ismeri a környéket, ezért hamarosan eltéved az erdőben. Amikor ráesteledik felmászik egy fára, hogy a farkasok nehogy megtámadják.

Közben Agnolella sem sokkal szerencsésebb, mert bár a zsoldosok elől el tudott menekülni, de ő is eltéved ugyanabban az erdőben.

A lány végül meglát egy kunyhót a fák között, ahol egy öregember és a feleségével. Az öregek adnak neki ugyan szállást, de közlik, hogy a környék tele van rablóbandákkal, akik a kunyhóba is gyakran benéznek és kirabolják. Ha ott találják Agnollellát, akkor az öregek nem fognak tudni segítni rajta.

És persze a dolog be is következik, másnap reggel zsiványok csapata érkezik a kunyhóhoz. Agnolella még időben el tud bújni egy szénaboglyában, tehát őt nem találják meg, de a lovát elviszik.

Mikor a vész elmúlt, az öreg elkíséri a lányt egy Liello di Campo di Fiore nevű ember öt mérföldre lévő kastélyába, akinek felesége ismeri Agnolellát.

„- Mivel nem tudod, mi lett Pietróból, itt maradsz nálam mindaddig, mígnem módját ejthetem, hogy biztonságban Rómába küldjelek.”

Pietro eközben rettegésben, fázva tölti el az éjszakát a fa tetején, miközben a fához kötött lovát széttépik és megeszik a farkasok. A fa tetejéről azonban észreveszi egy tábortűz fényeit is, tehát amikor kivilágosodik, arra veszi az útját.

A tűz körül pásztorokat talál, aki készségesen elvezetik Liello di Campo di Fiore három mérföldnyire lévő kastélyába.

Pietro és Agnolella tehát újra látják egymást, sőt a kastély úrnője még a házasságban is segít nekik:

„- Ha elhatározott szándékotok, hogy összeházasodtok, én is javallom; legyen meg hát, s tartsuk meg itt a lakodalmat Liello költségén, rokonaitokkal pedig majd én megbékítelek.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .