Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap ötödik novella

Mesélő A novella
Neifile főbb szereplői helyszíne
Guidotto da Cremona
Giacomino da Pavia
Giannole di Severino
Minghino di Mingole
Crivello, a szolgáló
Bernabuccio
Agnese
Fano
Faenza

„Elmondom tehát, hogy élt egykoron Fano városában két lombardiai ember, kik közül egyiknek neve volt Guidotto da Cremona, másiké Giacomino da Pavia, mindkettő immár koros ember, kik szinte egész ifjúságukat fegyverforgatásban és katonáskodásban töltötték.”

Guidotto érzi, hogy közeleg a halála, ezért – mivel fiú örököse nem volt – minden vagyonát és egyetlen lányát Giacominóra bízza, majd meghal.

Giacomino pedig barátja halála után Faenza városába költözik, ahol a 10 éves kislány gyönyörű nővé érik.

A lány immár 15 éves, és egyre több kérője akad, de mindegyik közül kiemelkedik két fiatalember: Giannole di Severino és Minghino di Mingole. A két ifjú gyakorlatilag versenyzik egymással melyik hódítja meg hamarabb a lányt.

Mindkét fiatalember ugyanazzal a módszerrel akar bejutni a lányhoz: vesztegetéssel:

Giannole megveszteget egy Crivello nevű szolgáló, hogy egy olyan estén, amikor Giacomino nincs otthon, engedje be a házba.

Minghino pedig egy másik szolgált veszteget meg ugyanebből a célból.

A két szolga persze nem tudja, hogy minkét ifjúnak az a terve, hogy elrabolja a lányt.

A tökéletes alkalom akkor érkezik el, amikor Giacomino egy barátján vacsorázik, tehát házon kívül tölti az estét. A két szolga külön-külön, egymásról nem tudva beereszti a két ifjút, akik néhány barátjukkal érkeznek a lányrablásra.

Amikor a két csoport összetalálkozik, azonnal kitalálják egymás céljait, kardot rántanak és megkezdődik a csetepaté, aminek csak a kivonuló városi poroszlók tudnak véget vetni.

Giacomino csak akkor értesül a dologról, mikor hazatér a vacsoráról és elhatározza, hogy minél hamarabb férjhez adja  a lányt, elkerülendő a hasonló eseteket.

Másnap a két fiatalember családja is megjelenik Giacominónál, hogy bocsánatot kérjenek a heves ifjak előző esti tettéért.

Giacomino pedig elmeséli nekik, hogy a lány tulajdonképpen faenzai születésű, és elmondja a történetét is.

Évekkel korábban, amikor Giacomino és barátja, Guidotto még aktívan katonáskodtak, egy háború alkalmával megtámadták Faenza városát is. Guidotto éppen fosztogatott az egyik házban, amikor eg kétéves kislányt talált ott, akit az értékekkel együtt magával vitt és sajátjaként nevelte.

A titkot a halálos ágyán osztotta meg Giacominóval.

Ekkor előlép egy Bernabuccio nevű ember, aki elmondja, hogy abban a háborúban kifosztották a házát és elrabolták a kétéves lányát.

Tehát a lány, akit előző este el akartak rabolni, valószínűleg Bernabuccio lánya, de azért ezt valahogy bizonyítani is kellene. Bernabuccio pedig elmondja, hogy a kislánynak egy kereszt alakú forradás volt a bal füle mellett.

Természetesen ellenőrzik a dolgot és Giacomino gyámleánynak valóban ott a forradás a füle mellett.

„- Testvér, ez az én leányom; az én házam volt az, melyet Guidotto kifosztott, s ezt a leányt a hirtelen rémületben ott felejtette anyja, az én feleségem, s mind mostanáig azt hittük, hogy benne égett a házban, mely ugyanaz napon kigyulladt.”

Mivel pedig az előző este lányrablást megkísérlő két fiatalember közül Giannolának az apja Bernabuccio, tehát a lány Giannola édestestvére, így a két fiatalember közötti rivalizálás okafogyottá vált.

A lány, akinek csak a novella végén derül ki a neve: Agnese, ezután feleségül megy Minghinóhoz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .