Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap negyedik novella

Mesélő A novella
Filostrato főbb szereplői helyszíne
Lizio da Valbona, az öreg lovag
Giacomina, a lovag felesége
Cateria, Lizio és Giacomina lánya
Ricciardo
Romagna

„élt Romagnában valamely derék és jó erkölcsű lovag, bizonyos Lizio da Valbona, kinek madonna Giacomina nevezetű feleségétől élete alkonyán leánya született, ki idővel az egész környék legszebb és legkedvesebb leányává serdült”

Az öreg lovag és felesége nagyon féltette a Caterina nevű lányt és titokban abban bíztak, hogy majd egy előkelő nemeshez adják férjhez.

A lovaghoz gyakran járt látogatóba egy Ricciardo nevű jóképű ifjú. Tőle nem féltették a lányt, mivel úgy tekintettek rá, mint a saját fiúkra.

Ez persze nem akadályozta meg Ricciardót abban, hogy beleszeressen Caterinába, és a lány viszonozta is a szerelmet.

Most már csak azt kellett valahogy kitalálni, hogy a szerelmesek titokban találkozhassanak is.  Ricciardo azt ajánlja a lánynak, érje el valahogy, hogy kint aludhasson a kertre néző erkélyen és akkor ő megpróbál felmászni hozzá, így együtt tölthetnék az éjszakát.

Caterina beleegyezik a dologba és nagy nehezen kiharcolja a szüleinél, hogy – a nagy melegre hivatkozva – az erkélyen alhasson. Éjszaka pedig felmászik hozzá Ricciardo és az egész éjszakát szeretkezéssel töltik.

Baj akkor történik, amikor a szerelmesek kimerülten, egymást átkarolva elalszanak és rájuk virrad. Caterina apja ugyanis megjelenik az erkélyen és döbbenten veszi észre az egymásra gabalyodott, alvó fiatalokat.

Persze kitör a botrány, amit az öreg lovag igyekszik a saját hasznára fordítani. Elvégre Ricciardo gazdag és nemes ember, a család csak jól járna vele, ha feleségül venné Caterinát a lovag választás elé állítja: vagy eljegyzi a lányt és feleségül veszi, vagy a lovag hatalmas balhét csap.

Ricciardónak pedig nem nehéz a választás, hiszen valóban szereti Caterinát, természetesen elveszi feleségül.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .