Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap nyolcadik novella

Mesélő A novella
Filoména főbb szereplői helyszíne
Nastagio degli Onesti
Paulo Traversari lánya
Guido degli Anastagi, a sötét lovag
A meztelen lány
Ravenna

Élt Ravennában egy Nastagio degli Onesti nevű nemes ifjú, aki hatalmas vagyont örökölt és beleszeretett egy Paulo Traversari nevű úr lányába. A szerelem azonban reménytelennek bizonyul, több okból is:

  • A lány sokkal előkelőbb származású, mint Nastagio
  • Ráadásul nagyon büszke és rátarti, semmiképpen sem hajlandó viszonozni az ifjú szerelmét.

Nastagio persze búskomorságba esik a reménytelen szerelem miatt, többször elhatározza, hogy öngyilkos lesz, vagy legalábbis megpróbálja elfelejteni a lányt. Természetesen ez nem sikerül neki, egyre jobban belehabarodik a rideg szépségbe.

Nastagio önmaga vigasztalása és a felejtés érdekében elkezdi tékozolni vagyonát, hatalmas tivornyákat tart. Ezt már a családja sem nézheti tétlenül, megpróbálják rávenni, hogy utazzon el egy időre Spanyolországba, vagy fRanciaországban, hátha akkor könnyebben megy a felejtés.

Az ifjúnak esze ágában sincs elhagyni Ravennát, de azt is elunja, hogy a családtagok állandóan piszkálják, ezért úgy tesz, mintha elutazna, de Ravennától három mérföldre felállít egy tábort, ahol folytatja féktelen mulatozásait.

Egy nap éppen egyedül bóklászik egy fenyőerdőben, amikor sikoltozásra lesz figyelmes. Egy meztelen, hosszú hajú lány fut feléje, akit két hatalmas kutya üldöz, nem sokkal lemaradva pedig fekete lovon egy sötét lovag, aki láthatóan meg akarja ölni a lányt.

Nastagio szívesen megmentené a hajadont, de nincs fegyvere, ezért letör egy vastag ágat, és azzal áll a kutyák és a lovag elé. Meglepetésére a lovag ismeri őt:

„- Nastagio, ne avatkozzál bele, hadd műveljem e kutyákkal együtt azt, mit e gonosz nő megérdemelt.”

Nastagiónak persze fogalma sincs, ki lehet a lovag, de közli vele, hogy nem férfihoz méltó egy meztelen nőre kutyákat uszítani és karddal üldözni, ezért ő mindenképpen megvédi az ismeretlen szépséget.

A lovag ekkor egy érdekes történetet mond el. Valójában ő is Ravennából származik és Guido degli Anastaginak hívják, illetve csak hívták.

Ugyanis nagyjából akkor, amikor Nastagio még csak kisgyermek volt, a sötét lovag ugyanolyan reménytelenül beleszeretett egy lányba, mint amennyire most szerelmes Nastagio.

És Guido szerelme ugyanúgy viszonzatlan maradt, a lány  csak kinevette, ezért a férfi öngyilkos lett. Nem sokkal utána pedig a lány is meghalt.

Mindketten a pokolba kerültek, ahol arra ítélték őket, hogy minden pénteken a lánynak meztelenül menekülni kell a lovag elől, aki üldözi, és amikor utoléri, megöli, kitépi a szívét, testét pedig felfalják a kutyát. Ezzel kell bűnhődniük mindkettejüknek, a férfinak az öngyilkosság miatt, a lánynak pedig a kegyetlensége miatt, annyi éven át, ahány hónapig a lányt a bolondját járatta a lovaggal. Nastagio tehát jobban teszi, ha nem szül bele ebbe a dologba.

Nastagio persze megrémül a történettől és félreáll, majd végignézi, ahogy a sötét lovag leszúrja a lányt, kitépi a szívét és odadobja a kutyáknak. Nem sokkal később pedig a lány újra életre kel és szalad tovább, utána a kutyák és a lovag.

Nastagio megrendül a látottaktól, de nemsokára elgondolkozik és rájön, hogy a dolgot akár a saját javára is fordíthatja, hiszen az eset minden pénteken megtörténik ugyanazon a helyen.

Ezután nagy nehezen elintézi, hogy Paulo Traversari úr és büszke lánya a következő pénteken elmenjenek hozzá a táborba ebédelni.

Nastagio pedig abban a fenyőerdőben terít fényűző asztalt, ahol a lovag le fogja szúrni a szerelmét nem viszonzó lányt.

Ebéd közben aztán jön futva a lány, akit üldöz a lovag. Az asztaltársaságnak pedig a sötét lovag elmondja ugyanazt a történetet, mint előző héten Nastagiónak. Ebből Nastagio kegyetlen szerelme rádöbben, hogy akár ő is lehetne az erdőben futó lány.

Ezután természetesen sokkal engedékenyebb lesz Nastagio irányában, gyűlölete szerelemmé enyhül, hajlandó feleségül menni az ifjúhoz és boldogan élnek.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .