Jókai Mór – Sárga rózsa – Olvasónapló

8. fejezet

Ebben a fejezetben kiderül, hogy mi is az az árvatőzeg, és mit akar vele Lacza Ferkó.

A Tisza partján az áradás miatt összeverődött társaságnak még két napig kellett várakoznia, mire a folyó annyira leapadt, hogy a komppal meg lehetett kezdeni az átkelést.

Először a szekeresek hajtanak fel a kompra, aztán a lovak következnek, utána Ferkó 24 tehene, majd a legvégén a bika, mert attól mindenki fél.

Miközben arra várnak, hogy az átkelést megkezdjék, Ferkónak az az ötlete támad, hogy a révész csináljon paprikás halat. Ez mindenkinek tetszik, hal van bőven, a révész neki is kezd a főzéshez. Hamar kiderül azonban, hogy pirospaprikája már senkinek sincs.

Ekkor jön Ferkó, aki felajánlja a saját paprikáját, és amíg a révész beleszórja azt a bográcsba, addig Ferkó az árvatőzeget lopva a bogrács alatti tűzbe dobja.

Az árvatőzeg pedig nem más, mint száraz marhatrágya.

Ennek égett szaga pedig különös hatással lesz a marhákra: előbb csak a bika kezd el nyugtalankodni, majd a nyugtalan bika miatt a tehenek is elkezdenek kiborulni.

A komp már a Tisza közepén jár, amikor a bika egyszerre hatalmas lendülettel beugrik a folyóba, utána a tehenek, és az állatok úsznak vissza a part felé.

Tudta ezt Ferkó, szándékosan dobta az árvatőzeget a tűzbe, mert tisztában volt vele, hogy attól megvadulnak a marhák.

Maga Ferkó is felül a lovára, majd beugratja az állatot a folyóba a marhák után. A két morva hajcsár kétségbeesetten néz a gulyásbojtár után, de nem tehet semmit, a komp nem fordulhat vissza.

A komp többi utasa azon a véleményen van, hogy a két morva hajcsárnak nem kell aggódnia, Ferkó utol fogja érni a gulyát.

A 25 állat és nyomukban Ferkó ekkor már a parton van, a gulyásbojtár elkezdi az ostorát csattogtatni. Mindenki azt hiszi, hogy ez lesz majd a megoldás, hogy megállítsa az állatokat.

Aki azonban egy kicsit is ismeri a marhákat az tudja, hogy azok nem úgy viselkednek, mint a lovak. A marhákat csak még jobban megvadítja az ostorcsattogtatás, szarvukat leszegik, farkukat felcsapják, és hatalmas lendülettel kezdenek el szaladni. Ferkó meg utánuk.

Másfél óra is eltelik, mire a komp eléri a túlpartot, kirakodnak, berakodnak, majd visszatérnek az innenső partra. A két morva hajcsár kétségbeesetten keresi a gulyát, de egy éppen akkor érkező fazekastól megtudják, hogy ő már a Hortobágyon találkozott a gulyával, amint veszettül futottak a zámi dombok irányába.

Összegzésül tehát azt mondhatjuk, hogy Lacza Ferkó a tiszai révnél értesült arról, hogy valami nagy baj történt Klárival és Decsi Sándorral.

Mivel Ferkó őszintén szerelmes a lányba, ezért azonnal vissza akar térni, hogy megtudja, pontosan mi is történt. Azzal is tisztában van azonban, hogy csak úgy, mindenféle indok nélkül nem fordulhat vissza, ezért találja ki az árvatőzeggel való csínyt, mert tudja, hogy attól a marhák megvadulnak.

Ő pedig, mintha a megvadult marhákat üldözné – pedig valójában az ostorával tereli őket – szépen hazavágtat.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Sárga rózsa – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Egyszer beírtam ide, hogy szívesen látnám a Sárga rózsa olvasónaplóját, és lám, kész lett.
  Nagyon szépen köszönöm!
  Már csináltam magam valamit, de ez olyan profi, hogy ezt fogom használni. Hálás vagyok érte.
  Kővágóné Hajni

  Válasz
  • Kedves Hajni!

   Így teljesüljön minden vágyad! 🙂 Igyekszem lépést tartani a kérésekkel…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .