Arany János – Toldi – Olvasónapló

Tizedik ének

Toldi Miklós tehát a pesti temetőben éjszakázik és legalább az álmaiban sikeres. Ugyanis azt álmodja, hogy legyőzi a cseh bajnokot és győzelméért cserébe kegyelmet kap a királytól.

Hirtelen azonban valami felébreszti Miklóst, hamar rájön, hogy lódobogás hangja verte fel. Döbbenten veszi észre, hogy a temető mellett öreg szolgája, Bence lovagol el éppen.

Miklós örömmel ugrik fel és pattan a ló elé, szinte letépi a nyeregből Bencét, annyira boldog, hogy végre egy ismerőst láthat.

Képzelhetjük Bence ijedelmét, hiszen ő csak annyit érzékel, hogy az éjszaka közepén valaki/valami kiugrik a temetőből és leszedi a lóról. Jó sok idő eltelik, mire Bence magához tér és felfogja, hogy nem egy halott ugrott rá a sírból, hanem Miklós ölelgeti.

Miklós persze első szavával az édesanyját kérdezi, hogy jól van-e, nincs-e baja, hogy György otthon van-e még.

Kiderül, hogy Bence nem véletlenül lovagolt éppen arra, Miklós édesanyja küldte őt a fiú után, hiszen Miklós megmondta neki, hogy Budára megy.

És igen, az anyja jól van, csak nagyon hiányzik neki a fia. György pedig már másnap elhagyta a szülői házat, ő sem rontja ott tovább a levegőt.

Bence azt az utasítást kapta Toldi Lőrincnétől, hogy keresse meg Miklóst és legyen továbbra is a szolgája, bármerre is jár.

Miklós és Bence úgy döntenek, hogy aznap éjszaka már nincs értelme tovább menniük, meghúzódnak a temetőben. Bencénél élelem is van bőven, egy nagy cipót vesz elő a tarisznyájából.

A cipót Miklós anyja készítette, saját kezűleg dagasztotta és sütötte és külön megparancsolta Bencének, hogy csak Miklósnak adhatja oda.

Miklós pedig ketté akarja vágni a kenyeret, de a kés eltörik vágás közben. Döbbenten nézik a kettétört kést, mi lehet a kenyérben, ha egy kés sem bír vele.

Hamar kiderül, hogy a kenyérbe Miklós anyja belesütött egy vasszelencét. Amikor azt Miklós kinyitja rengeteg aranyat talált benne. Ezért volt az anyja szigorú parancsa, hogy csak Miklósnak lehet átadni a kenyeret.

Gyorsan meg is számolják a pénzt, Miklós Bence két markába rakosgatja az aranyakat, végül kiderül, hogy Miklósnak összesen 100 aranyat küldött az anyja.

Toldi Miklós reményei újra feltámadnak, hiszen ez már elég pénz arra, hogy másnap lovat, fegyvert, páncélt vegyen és kiálljon a cseh vitéz ellen.

Miklós annyira megörül az új lehetőségnek, hogy elhatározza, aznap éjjel mulatni fognak. 99 aranyat átad Bencének, őrizze meg, egy aranyat pedig el fognak inni.

Nem messze a temetőtől találnak is egy kopott csárdát, Bence és Miklós oda térnek be. A kocsmáros elcsodálkozik a kései vendégeken, de persze ad nekik enni, inni.

Miklós három ember helyett is megvacsorázik, majd bort kér, rögtön egy kannával, hiába sopánkodik Bence, hogy meg fog ártani.

Közben a kemence mellett alvó cimbalmos is felébred és látja, hogy itt mulatás lesz, nekiáll hát játszani a hangszerén.

Ahogy Toldi meghallja a zenét és a bor is hatni kezd, kiugrik a kocsma közepére és táncolni kezd. Egész éjjel táncol és iszik, kimulatja magából az elmúlt napok minden búját-baját.

Bence, az öreg szolga egy asztal mellől figyeli, próbálja óvni, hogy Miklós ne igyon annyit, de Miklóssal nem lehet bírni. Végül Bence is elálmosodik az óvatosan kortyolgatott bortól és elalszik.

Egy idő után Miklós is elunja a mulatságot, addigra ráadásul már rengeteg bort benyakalt és egy asztalra borulva alszik el.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Arany János – Toldi – Olvasónapló” bejegyzéshez 66 hozzászólás

 1. Szia zsiráf!

  Segítségedet szeretném kérni. Az a feladat hogy fogalmazást kell írnom , de én nem tudok fogalmazni . Ebben kérném a segítséged . 🙂 Ha nem baj 🙂

  Ezeket kéne beletenni

  Miklós jellemzése:

  I. bekezdés : Melyik korban élt?
  ki volt a király?
  mit tudunk miklós családjáról?

  II. Tárgyalás Miklós jellemzése ( belső , külső) 10 tulajdonságot indoklással pl.: Miklós nagyon eszes volt mert….. stb…

  III. Egy véleményt kéne írni róla. Mi a véleményed?

  Remélem minnél hamarabb tudsz választ adni de előre is nagyon nagyon de nagyon szépen köszönöm 🙂
  Üdv: Naty

  Válasz
  • Kedves Naty!

   Ha láttad a Mátrix című filmet, akkor vedd úgy, hogy én vagyok Morpheus. Azaz, én csak az utat mutatom meg (megírtam az olvasónaplót), de nem dönthetek helyetted (nem csinálom meg a házidat).

   Az általad feltett összes kérdésre megtalálod a választ az olvasónaplóban. A feladatot pedig éppen azért kaptad, hogy megtanulj fogalmazni. A végtelenségig úgysem tologathatod, mert érettségiről sem küldhetsz nekem egy kommentet, hogy írjam meg helyetted… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   u.i.: Ha megküzdöttél a fogalmazással és szerinted jól sikerült, küldd el és szívesen kiteszem az oldalra!

   Válasz
  • Szia Naty sajnálom hogy csak évekkel későb tudok a segitségedre lenni de mi most vesszük…. én ezt írtam remélem tetszik
   Miklós és György váratlan találkozása
   (egy szolga levele) Kedves szüleim Tudatom veletek hogy jó dolgom van a Toldi háznál a minap olyan dolog tőrtént amit én sem hittem el haza látogatott gazdám szívtelen bátyja Toldi György stb stb elég hoszú lett
   sok erőt egészséget és boldog új évet 🙂
   Tisztelettel Koromházi Dávid az az Lunarcraft98

   Válasz
   • Kedves Koromházi Dávid!

    Natynak valószínűleg már tényleg nem segít, de szerintem másoknak még hasznos lehet, köszi! 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. De nem tudok 10 tulajdonságot megindokolni 🙁 max 3-at :/ tudnál annyiban segíteni? nem háziba kell hanem családi okokból ellági lerontottam a jegyem csak án nem tudtam hjogy fogalmazást kell 🙁

  Válasz
  • Kedves Naty!

   Családszerető, gyengéd – visszamegy elbúcsúzni az anyjához akkor is, amikor menekülnie kéne.
   Erős – megemeli a vendégoldalt, malomkővel öl embert, puszta kézzel megfékezi a bikát.
   Bátor, merész – megküzd a farkasokkal és a cseh lovaggal.
   Nagylelkű, önzetlen – megígéri a két halott magyar vitéz anyjának, hogy bosszút áll.
   Nyugodt – sokáig nyugodtan tűri, hogy a katonák körüldobálják lándzsával.
   Magányos – soha nem nősül meg, mindig a hazáját szolgálja.
   Hazaszerető – legyőzi a cseh lovagot és utána egész életében a királyt szolgálja.
   Indulatos – malomkővel üti agyon az egyik katonát.
   Hatalmas termetű

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf!
    Azta. Nagyon ügyes vagy. Bárcsak én tudnék így fogalmazni.Remélem próbálkozni fogsz könyvet is írni, mert nagyon tehetséges vagy. Nagyon szurkolok a továbbiakhoz.
    Üdv:
    Jenni🙂

    Válasz
  • Kedves Naty, Könyves Emese, stb!

   Ez nem így működik… Attól, hogy nevet és email címet váltasz, a géped IP-címe nem változik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf
    Elolvastam az egész Toldi olvasónaplót és imádom, nagyon sokat segítettél. Most lesz egy témazáróm irodalomból és már jónak érzem magam (; . Nagyon szépen Köszönöm a sok segítséget.
    Köszi, Nini

    Válasz
 3. Kedves Zsiráf! Minden költői eszközre tudok példát mondani a Toldiban, csak sajnos a párhuzamra nem. Egy példát tunál nekem írni? Nagyon köszönöm! Karina

  Válasz
  • Kedves Karina!

   „Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon,
   Messziről lobogva tenger pusztaságon:
   Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem
   Majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben.”

   Itt az első két sor áll párhuzamban a második két sorral: A tűz lobogása és Toldi Miklós képének felidézése.

   „Rémlik, mintha látnám termetes növését,
   Pusztító csatában szálfa-öklelését,
   Hallanám dübörgő hangjait szavának,
   Kit ma képzelnétek Isten haragjának.”

   Itt ugyanúgy ez első két sor van párhuzamban a második kettővel, ez első kettőben mintha látná, a másodikban pedig ezzel párhuzamosan, mintha hallaná Toldit.

   Remélem valami ilyesmire gondolsz!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Szia nagyon sokat segítettek nekem eddig a fogalmazasaiddal😁 de csak annyit akartam kérdezni hogy mi az egri csillagokat olvassuk és minden fejezetnek uj címet kell adni és nem tudok nagyon címeket adni😕 és ebben esetleg tudnál segíteni legyszives előre is köszönöm 🙂! Szia👋🏻

   Válasz
   • Kedves Juliett!

    Az Egri csillagok majdnem száz fejezetből, ne kérd tőlem, hogy mindegyiknek adjak címet…

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 4. Szia Zsiráf! Az olvasó napló elején azt írod,hogy 10-12 szolga heverészik. Ott a béresekre gondolsz? (Fogalmazást kell írnom viszont nem találok rá megfelelő szinonímát)

  Válasz
  • Kedves Klau!

   Igen, a béres az jó szinonima a szolgára, de használhatod a jobbágyot, vagy a parasztot is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Hello Zsiráf!
  Ezekkel nekem is nagyon sokat segítettél, ugyanis én rengeteg verset írok és most egy könyvet is elkezdtem írni a neve Utazás Afganisztánba. Arról szól hogy egy kislány nagyon jól kijön tanáraival családjával és barátaival. Azonban egy vihar mindent tönkre tesz, mert a lány osztálytársai valahogy megtudják, hogy a lány fél a viharban és ezért elkezdik őt piszkálni. A könyv főszereplője Jane Kelly
  Ebből kifolyólag Kellyék elutaznak minél messzebre hazájuktól, Angliától és Afganisztánra esett a választásuk. Erre néhány évre visszatérnek szeretett hazájukba ahol senki sem emlékszik rá és ő sem emlékszik senkire. Szerinted milyen a téma??

  Válasz
  • Kedves Barbi!

   Az ötlet nem rossz, de nagyon nagyon sokat kell dolgozni rajta, hogy jó legyen, hajrá! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Én egy anyuka vagyok, aki rendszeresen megírja a diszlexiás, tanulási nehézséggel küzdő kislánya irodalom háziját, de most kicsit elakadtam, és keresgélés közben találtam a bejegyzésedre.
  A feladat, hogy a Toldit illetve történéseit, György szemszögéből kell újraírni fogalmazás formájában. Egy vázlat segítene…
  A legnagyobb gondot mindig az okozza számomra, hogy úgy nézzen ki, mintha gyerek írta volna.
  Köszönöm, ha szánsz rám időt! Üdv.: Éva

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Uh… Mikorra kell, mert ezt azért nekem is át kell gondolni kicsit. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf, köszönöm a gyors reagálást, zseniális vagy!
  Kedden lesz irodalom, de szerdáig lehet halasztani… Akárhogy is kezdem, már a harmadik mondat után rájövök, hogy egy gyerek nem fogalmaz így…
  Köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Mert a kérdés sem gyereknek való… Meglátom mit tudok összedobni, bár „gyerekül” én se tudok fogalmazni, de egy vázlatot összerakok. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Más szempontból is meg lehet írni… „Toldi György katonája voltam” Ebbe bele lehet szőni, hogy mit gondolok a Toldi testvérekről illetve mi a véleményem róluk.
  Hogy kezdjem?

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Na, ez így már jobban megfogható cím, és így jóval rövidebb fogalmazást lehet írni.
   Toldi György katonájaként először azt kell eldönteni, hogy rokonszenvezel-e Györggyel vagy sem. Nyilván az a jobbik választás, ha katonaként nem kedveled annyira Györgyöt, mert akkor jobban kedvelheted Miklóst 🙂
   Mivel György egy elég kellemetlen, hatalmaskodó, kapzsi figura, így feltételezhető, hogy a katonáival sem bánik túl jól, vagyis emberei – de Te legalábbis mindenképpen – nem azért követik, mert felnéznek rá, hanem mert parancs szerint muszáj.
   György és Miklós a második énekben találkoznak először a műben, amikor Miklós a napi munka után arra megy haza, hogy látogatóba érkezett György a negyven emberével – köztük veled ugye. Érdemes tehát a fogalmazást itt indítani. Külső szemlélőként leírni a két testvér találkozását – ez elég jól benne van az olvasónaplóban, itt. (György találkozása anyjával, aztán öccsével, György sértései, Miklós indulatai, amit anyja fékez meg.
   Jön a kritikus harmadik ének, a malomköves jelenet – itt megint eldöntheted, hogy külső szemlélőként melyik oldalra áll: a beborozott katonákkal dobálod a lándzsát, vagy józan maradsz és már a lándzsadobálás közben az a véleményed, hogy rossz vége lesz ennek.
   Mint ahogy az is lesz, a katonák addig piszkálják Miklóst, míg az egy malomkövet dob közéjük. Egy katona meghal, Miklósnak menekülnie kell. Itt katonaként egy kicsit el lehet agyalgatni azon, hogy mennyire igaza volt Miklósnak, és hogy a katonák tulajdonképpen kiprovokálták a malomkövet.
   A negyedik ének (bujkálás a nádasban és találkozás Bencével) és az ötödik ének (harc a farkasokkal) egy közkatona szempontjából nem fontos, hiszen itt Miklósnak nincs közönsége.
   Jön a hatodik ének, amiben Miklós a két megölt farkast elviszi az anyja házához és leteszi az alvó György ágya mellé. Itt katonaként az lehet fontos, hogy Miklós bolondot csinál a katonákból, akiknek a tornácon kéne őrködniük, de helyette bortól mámorosan alszanak – Toldi a saját dárdájukkal szögezi az alvó katonák ruháját a földhöz, így azok akkor sem nagyon tudnak mozogni, amikor a kutyák megérzik a farkasdögöket és felverik őket.
   Miklós elbúcsúzik az anyjától, majd elmenekül a közben felébredt György és katonái előtt – itt katonaként lehet egy kicsit csodálkozni és rémüldözni, hogy a két, Miklós által puszta kézzel megölt farkas milyen nagy és milyen veszélyes és bátor tett volt a megölésük. És persze, hogy Györgyöt mennyire idegesíti, hogy az öccse észrevétlenül be tudott osonni a házba.
   A hetedik énekben katonaként megint nincs szerep – Miklós ebben az énekben megy fel Budára és hall a temetőben az öregasszonyról a cseh vitézről.
   A nyolcadik ének fontos, hiszen amíg Miklós gyalog megy Budára, addig György és emberi lovon megelőzik őt. Katonaként jelen lehetsz, amikor György kihallgatást kér a királynál és ott összevissza hazudozik öccséről – ezzel jól le lehet írni György jellemét (ahogy a királynál megpróbálj befeketíteni öccsét és kiforgatni a vagyonából, majd dühét és gyávaságát, amikor kiderül, hogy meg kell küzdenie a cseh vitézzel) !
   A kilencedik énekben Miklós ismét egyedül van, György katonájaként ennek nincs jelentősége.
   a tizedik ének megint nem fontos egy katona szemszögéből- ebben Miklós újra találkozik Bencével, akit Miklós anyja küldött utána 100 arannyal, ebből 1 aranyat Miklós elmulat.
   A tizenegyedik ének fontos, mert ebben küzd meg Miklós a cseh vitézzel. Katonaként ott lehetsz a bámészkodó tömegben és tudósíthatsz a párviadalról, és hogy mekkora hős Miklós, aki először megkíméli a cseh életét, csak akkor öli meg, amikor az alattomosan újra rátámad.
   Az utolsó ének a katarzis, amikor mindenki megkapja azt, ami jár neki, Miklós és György is.

   Remélem legalább egy kicsit tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm a segítséget, remélem sikerül. És nem kicsit, sokat segítettél…
  További szép estét!

  Válasz
 10. szia Zsiráf!
  Most végeztem a fogalmazásommal.
  Le kellet irnom a toldibol a 6 eneket napló formában.
  Ha nem lett volna ez az oldal nem tudtam volna meg csinalni :))
  {maskor is segitettel már}

  Köszönöm szépen a segítseget <3

  Válasz
 11. Nagyon köszönöm, Zsiráf!
  Sokat segítesz a tanulásban, az irodalom jegyeimet szinte neked köszönhetem.

  Válasz
  • Kedves Sári!

   Nagyon szívesen! 🙂 A jó jegyeket magadnak köszönheted, én csak segítettem egy kicsit! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Köszönjük,hogy ilyen kimerítő és részletes,nagyon érthető,naplót készítettél!Valóban nagy segítség!Remek munka!
  Hála és köszönet érte!
  Sokkal könnyebb volt így elmagyarázni a keresztfiamnak és megírni a fogalmazást,ebből a nem könnyű műből!
  Üdv,és további sok sikert ehhez nagyszerű munkához!
  Hálával,egy kereszt anya. 🙂

  Válasz
 13. Kedves Zsiráf!
  Egy anyuka vagyok aki sokat tanul a kisfiàval,de most elakadtunk.
  Feladatnak kaptuk a 8 ének alapjàn kellene 4 tulajdonsàgot írni Nagy Lajos kiràlyról és minden tulajdonsàghoz 3 érvet.Még a tulajdonsàgok talàn mennek,de az érvek nem igazàn.Ha tudnàl ebben valamennyit segíteni nagyon megköszönnénk!

  Válasz
  • Kedves Eni!

   Csak lemaradt a pont a 8 után, és a 8. ének alapján kell írni a négy tulajdonságot, vagy az első nyolc ének alapján? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  Az „Ennek egyenlőre nem tudjuk meg az okát”-nál nem egyelőrét kell használni?
  Üdv: Jázmin

  Válasz
 15. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél,de elolvastam a könyvet félig és vissza gondolva nem emlékszem a szereplőkre,és nekem most azokra lenne szükségem! Kérlek letudod nekem írni a történet szerű nevüket!

  Válasz
  • Kedves Nórika!

   Nyugi, elég egyszer feltenned a kérdést! 🙂
   Toldi Miklós
   béreslegények
   Laczfi Endre, nádor
   Laczfi serege
   Toldi György
   György vitézei
   Toldi Lőrincné, Miklós és György édesanyja
   Bence, Toldiék szolgája
   özvegyasszony
   Lajos király
   mészároslegények
   pesti polgárok
   Mikola, a cseh vitéz

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Csak szeretnék köszönetet mondani. Rengeteg munka van ezekben az olvasónaplókban és elemzésekben. Ez az oldal nagyon sokat segített nekem iskolás éveim alatt. Köszönöm szépen.

  Válasz
 17. Kedves Zsiraf! Nagyon szépen köszönöm, hogy van ez az oldal és a rengeteg munkát, amit belefektettél. Hatalmas segítség sok ember számára. Már többször jártam itt, nagyon szuper az oldal és te is. További minden jót kívánok! 😊👍

  Válasz
 18. szia zsiráf!

  tudnál segíteni? persze ha nem baj. Azt kaptam feladatul hogy a 12. énekről írjak fogalmazást Toldi György szemszögéből.
  És én azért kérek most itt segítséget mert egyáltalán nem tudok fogalmazni. :/

  Válasz
 19. Szia kedves zsiráf!❤

  Köszönöm hogy mind ezt leírtad és ezzel sokat segítettél nekem, mert pont ma lesz irodalomból dolgozat amelyben le kell írni a Toldi vitézzé válását!😅 Ez nagy segítség volt számomra! És még egyszer köszönöm neked a segítséged!😊

  Üdv: –Alexandra–

  Válasz
 20. Szia Zsiráf!

  Nagyon jól sikerült a Toldit lerövidíteni és teljesen érthető rövid és minden benne van ami csak kell,gratulálok.

  Üdv:Botond.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .