Dobó István és a várvédők esküje

2. pont

„- Másodszor: mihelyt a török megszállja a várat, senki neki ki ne üvöltsön; bármit kiáltoznának is be, arra semminemű felelet ne hangozzék: se jó, se rossz.”

Ezt a pontot a vár védői – Hegedüs kivételével – maradéktalanul betartják. Példák:

Amikor Gergelyék kicsapnak a törökre, véletlenül foglyul ejtenek egy török kisfiút is (IV. rész 6. fejezet, IV. rész 7. fejezet)

Később a vár egyik kapujánál megjelenik egy török nő, akiről kiderül, hogy a török kisfiú anyja.

„Gergely nem szólhatott ki a várból, de a gyermek kiszólhatott. És a gyermek ezt kiáltotta le az anyjának:

– Keresztény rabbal kicserélhetsz, anyám, az ostrom után.” (IV. rész 12. fejezet)

Amikor Dobó megírja levelét Jumurdzsáknak, másnap a török megjelenik két kisfiúval a vár alatt, de egyik sem Gergely fia.

„Dobó felszólt a toronyőrnek:

– Hajoljon ki kend! Intsen a kezével annak a kurdnak, hogy elmehet.” (V. rész 6. fejezet)

Érdekes módon azt mondhatjuk, hogy a várbeliek még túl is teljesítik az eskünek ezt a pontját! Nem csak, hogy ők nem kiabálnak ki a töröknek, de egy idő után azt is elunják, hogy a török bekiabál.

„Végre Gergely a maga falán nekiállította a maga dobosait, trombitásait, kürtöseit, s valahányszor lenn valamelyik török kiáltozásba kezdett, megperdült a dob, és gúnyosan rikoltozott a kürt vagy leharsogta a trombita.

A vár népe ezen földerült. A többi oldalon is kiállították a dobosokat, kürtösöket, a három várbeli sípos is megtalálta a maga dolgát. A vitézek közül meg akinek vaspajzsa volt, azt csattogtatta. Pokoli lárma fojtott el minden további bekiáltást.” (V. rész 3. fejezet)

Természetesen Hegedüs az, aki megszegi ezt a pontot, amikor a falon keresztül beszél a törökkel a vár feladásáról.

3. pont

„- Harmadszor: a várban a megszállás után semmiféle beszélgető csoportosulás se kint, se bent ne legyen. Se ketten, se hárman ne suttogjanak.”

Ennek a pontnak a célja is nyilvánvaló, és persze, hogy ezt is Hegedüs szegi meg, amikor a katonák előtt arról beszél, hogy ostrom idején dupla zsold járna.

A 4. és 5. pont nem igényel hosszabb magyarázatot. Esetleg annyit, hogy a 4. pont jelentőségéről bővebben olvashattok Hegedüs István jellemzésében, aki természetesen megszegi az 5. pontot is.

– Vége –
“Dobó István és a várvédők esküje” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Sziasztok’
  Kérlek benneteket segítsetek,mert nem találom,hogy ki mondta a regényben ” A szeretet isteni törvény ”
  Előre is köszi a segítséget ‘
  Bogi

  Válasz
  • Kedves Bogi!

   „A tűz pattogva égett, s arannyá változtatta a szalmazsák mellett heverő vérteket és kardokat. Gergelynek egy bőrpajzs volt a párnája. Visszadőlt, és álmosan felelte:
   – Bolondokat beszélsz, jó Hegedüs. Az állati ember vakon cselekszi néha a jót, az értelmi ember mindig tudva. Tudod te azt, hogy nagy és szent dolog a haza védelme, éppolyan, mint mikor az édesanyját védi a gyermeke.
   S a köpönyeget a fülére vonta. […]
   – Isteni törvény mozgatja néha az akaratot. A szeretet isteni törvény. Az anyaszeretet, a hazaszeretet egy. A lelket nem ölheti meg a török. No de, a Ponciusodat, engedj már aludnom! Ilyenkor filozofálsz? Mindjárt hozzád vágom ezt a rossz pajzsot.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .