Gárdonyi Géza – Egri csillagok – Negyedik rész – Eger veszedelme – Olvasónapló

IV. rész 12. fejezet

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Dobó István
Bornemissza Gergely
Dzsekidzs, a kurd katona
1552 szeptember Eger

A török sereget vezető két pasa úgy dönt, hogy el kell foglalni Eger városát is és onnan is lőni kell a várat. Meg is teszik, a magyarok pedig rendezetten, dobszóval vonulnak vissza a várban. A főtiszteknek nem tetszik, hogy harc nélkül feladták a várost, az ebédnél kérlelik Dobót, had üssenek ki a törökre. Dobó beleegyezik, hogy a vár egyik kapuján kiszáguldanak, tesznek egy félkört a vár körül és a másik kapun visszatérnek. Így is tesznek, a törököket meglepetésként éri a támadás, a magyarok hatalmas vérfürdőt rendeznek.

A patakra nyíló kapu még nyitva, ott járnak ki a várból a vízhordó emberek. Különös helyzet, mert a keskeny patak egyik oldalán a magyar parasztok hordják a vizet, a másikon meg a törökök fürdenek, isznak. Egyszercsak szóváltásba kerülnek a patak két oldalán az emberek és egy óriási termetű kurd katona lép be a patakba, hívogatva a magyarokat, hogy küzdjenek meg vele. A magyar parasztok villámgyorsan átrántják a kurdot az ő oldalukra, a többiek meg lándzsát tartanak a törökök mellének. A kurd foglyot felviszik a várba, Dobó elé. Kiderül, hogy Dzsekidzsnek hívják, Ahmed pasa seregéből való és piad, azaz gyalogos. Dobó megígéri neki, hogyha őszintén válaszol a kérdésekre, akkor az ostrom után elengedi őt. Dobó kikérdezi Dzsekidzset a török seregben uralkodó viszonyokról és Temesvár ostromáról, mert arról nem voltak pontos információi. a kurd őszintén válaszol.

A vár egyik kapujánál megjelenik egy török nő, mint kiderül annak a kisfiúnak – Szelimnek – az anyja, aki a nagy ládából került elő. Gergelyt eskü köti, hogy nem szólhat ki a várból, de a kisfiú kiszólhat, és azt kiabálja az anyjának, hogy az ostrom után magyar rabért cserébe kicserélheti őt az anyja.

Az éjszaka folyamán a csendben Jumurdzsák kiabál be a várba és közli Gergellyel, hogy nála van a fia. Ha Gergely odaadja az ő gyűrűjét, akkor visszakapja a fiát. Gergely nem hisz neki, mivel úgy tudja, Éváék Sopronban vannak, biztonságban.

Még aznap éjjel Varsányi Imre, a kém is bekéredzkedik a várba. Azt jött jelenteni, hogy a török felállította az összes ágyúját és másnap mindenfelől lőni fogják a várat. Dobó levelet írat Gergellyel, amit Varsányinak még az éjjel el kell vinni Szarvaskőre.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – Egri csillagok – Negyedik rész – Eger veszedelme – Olvasónapló” bejegyzéshez 279 hozzászólás

 1. Hol az 5. rész olvasónaplója!? A régi honlapon fent volt!!! És azt írtátok, h itt is fent lesz, de nincs!!!!!!!!!!!!!!!!

  Válasz
  • Kedves Zsiráf ! Köszönöm hogy létrehoztad ezt az oldalt ! Szép munka ! A magyar tanárom nagyon szigorú Január vége a határidő az Egri csillagokkal de az oldals egit és mindjárt kész vagyok! Fejezetenként 20 mondat tartalmat kellett irnom !!Hála az oldalnak 5 perc alatt kész lettem

   Válasz
   • Kedves Slett Klaudia!

    Örülök, hogy hasznosnak találtad az oldalt, gyere máskor is! 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
    • Kedves Zsiráf! Előre is elnézést kérek ha megbántalak a kérdésemmel, nem áll szándékomban!!! Csupán azért írom mert nem tudom hogy láttad e már hogy a szöveg végén a vár hejett vért írtál.
     Ne vedd rossz éven, az oldal nagyon tetszik és hasznomra vált! Hálás is vagyok neked! Köszi!

     Válasz
     • Kedves Egri Emma!

      Nem veszem rossz néven! 🙂 Köszönöm, hogy szóltál, mindjárt kijavítom, ez egy olyan elgépelés, amit nem jelez a helyesírás ellenőrző sem, mert mindkettő értelmes szó 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

     • Kedves zsiráf!

      A te segítséged nélkül egész nyáron olvasnom kéne de így van időm pihenni !!!!Ezért hálás vagyok neked !!!😉
      Nagyon szépen köszönöm

    • Kedves Zsiráf!
     Köszönöm hogy elkészítetted ezt az oldalt nagyon sokat segítettél, mert a könyv nagyon hosszú, és én későn is kezdtem el az olvasó naplót, de mikor megtaláltam az oldalt nagyon hamar készen lettem vele 😊♥köszönöm mégegyszer.
     Üdv :Barbi🤗

     Válasz
  • Kedves Zsiráf koszi hogy ezt mind leírtad mert a tanárom kérdés sort adott és a kisseb részekre kérfez rá és ebböl könnyebb megtalálni

   Válasz
    • Kedves Zsiráf!
     Nagyon sokat segített az olvasónaplóm, bár én inkább arra használtam, hogy a kapott kérdésekből, amit nem tudok, azt ne a könyvből kelljen kikeresnem (olvastam a regényt).
     Azért tetszik még nagyon, mert ez az oldal azoknak is hasznos lehet, akinek a tanár kevés időt adott a regény elolvasására, és arra a célra is jó, amire én használom
     Lucc

     Válasz
     • Kedves Lucc!

      Ürülök, hogy hasznosnak találtad, és nagyjából rá is éreztél, hogy miért jött létre az oldal! 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

  • Kedves Zsiráf!
   Bocsánat a rossz kommentért, de aznap pont rossz napom volt.
   Azóta én is megtaláltam, de azért köszi a segítséget!
   Hopoczky Cs. Boglárka

   Válasz
  • Egyébként pedig inkább örüljünk, és legyünk hálásak, hogy volt, aki időt/energiát nem sajnálva ilyen alaposan kidolgozta ezt az olvasónaplót, ahelyett, hogy reklamálunk. Mert még ha nem is lenne meg az ötödik rész, akkor is az első négy megvan, és legalább azzal nem volt dolgunk. Ha már mi nem vesszük a fáradságot, hogy nekiálljunk magunk. 😀 Vagy nincs igazam? 🙂

   Válasz
 2. Nagyon koszonjuk ,ezert az oldalert !
  Nagyon rendes ontol,hogy megprobalta leroviditeni a cselekmenyeket az igazi tortenet szempontjatol !
  Nagyon klassz 🙂 !

  Válasz
  • Kedves Jánosi Attila!

   Bálint papról olvashatsz bővebben a Szereplők menüpont alatt Az egri csillagok szereplői betűrendeben című írásban!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Nagyon jó hogy van ez az oldal legalább nem kell olyan sokat olvasnom és így jobban meg is értem ezt a könyvet!
  Csak dícsérni tudlak téged!

  Üdv: Viki

  Válasz
  • Kedves Bánfi Viki!

   Köszönöm az elismerést, ezek szerint célt ért az oldal! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!
  jó az oldal és sokat segít de,gyorsan kell írnom mert március 2.-ra kész kell lennem de már csak az 5.rész van vissza. 🙂
  Köszönettel: János Szabó

  Válasz
 5. Ez nagyon jó oldal.
  Holnap írunk belőle dolgozatot.
  Azért is jo mert nem pl:5mondattal írja le az egész fejezetet hanem szépen felvezeti. Nagyon jó hogy megtaláltam ezt az oldalt

  Köszönöm???

  Válasz
  • Kedves bence!

   Ha tudsz kritizálni, akkor biztosan tudsz igényesen, udvariasan és helyesen hozzászólást is írni…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!!
  Nagyon jo oldal sokat segít!!
  Ha nem is olvasta velnat ember…
  Remélem jövőre is hasznát veszem…!!!
  ????????

  Válasz
  • Ne haragudj, csak annyi kérdésem lenne, hogy hogyan került a török kisfiú a várba? A feladatlap többi kérdésére már megtaláltam itt a választ (azért valamennyit tudtam persze xd), de ezt nem tudtam, hogy egyáltalán hol keressem. Előre is köszönöm! És nagyon ügyes vagy, hogy ilyen sokat tudtál írni!

   Válasz
  • Kedves …!

   Szándékosan nincsen táblázat, mert a fejezet az ostromról szól, rengeteg szereplő jelenik meg, akik közül igazából senki sem főszereplő. Az ötödik részben még bőven fogsz találkozni ilyen fejezetekkel…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Nagyon szépen köszönöm, ugyan meghallgattam a hangiskönyvet, de nem értettem. Te, kedves Zsiráf nekem , mint 12 évesnek megkönnyítetted az életét. A mai tiniknek, érthetően leírtad ennek a könyvnek a tartalmát. Nagyon szeretek olvasni, viszont mostanában nem veszik figyelembe, hogy ez a nemzedék már nem olyan , mint régen. Teljesen más érdekel minket, mint a „régi” gyerekeket. 🙂 Köszi mégegyszer.

  Válasz
  • Kedves Lívia!

   Szívesen, örülök, hogy használni tudtad az oldalt! 🙂 Nos, sok mindenben egyetértek Veled, leginkább abban, hogy az Egri csillagokat nem feltétlenül 12 évesen kellene elolvasni. Gárdonyi ugyanis nem gyerekkönyvnek szánta, mint ahogy A Pál utcai fiúk és a Légy jó mindhalálig sem azok. Viszont, ha pár év múlva újra elolvasod, akkor rá fogsz jönni, hogy valójában milyen zseniális történet/könyv. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   u.i.: Külön piros pont jár a helyesírásodért és a vesszők használatáért… 😀

   Válasz
  • Kedves Lívia!

   Teljes mértékben egyetértek veled és én ugyan úgy csak a hangoskönyvet hallgattam meg, mint te.
   Én is imádom ezt az oldalt, nagyon szuper!
   Köszi Zsiráf 🙂

   Válasz
 8. Nagyon nagyon sokat segít ez az oldal.

  Nagyon jól van leírva a cselekmény 🙂

  Köszi szépen! 🙂

  Válasz
 9. Kedves Zsiráf! Nagyon jó ez az oldal, csak pár kérdésem lenne, ha megválaszolnád megköszönném:)
  Kit hoznak magukkal Gergelyék a zsákmányszerző útról? Mit kiabál a várba Gergelynek Jumurdzsák? Kit lőnek le, akiről aztán bástyát neveznek el?
  Köszönöm szépen:)

  Válasz
  • Kedves Csányi Evelin!

   Nem haragszom meg, ha köszönsz, megszólítasz, és elköszönsz…

   A negyedik részben van probléma bőven:
   Évának probléma, hogy Jumurdzsák elrabolta a fiát.
   További probléma Évának és Miklós deáknak, hogy hogyan jussanak be az egri várba.
   Dobónak probléma pl., hogy nem jön a segítség Ferdinánd királytól, hogy túl sok az asszony a várban és hogy két hadnagya: Gergely és Hegedüs összeszólalkozott.

   Hirtelen ennyi jut eszembe.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Kedves Zsiráf!:)
  Rengeteget segítettél ezzel az oldallal, szörnyen nehezen ment a könyv olvasása, pedig nem keveset veszek a kezembe könyveket!
  S,bár a tanárom elég részletes, de ha elolvastam volna az egész könyvet, akkor semmit nem tudnék, hisz nehéz ez számomra (mármint a könyv olvasása)
  Tehát, köszönjük szépen, hogy a rendelkezésünkre áll ez az oldal!:)
  Üdv: Luca

  Válasz
  • Kedves Luca!

   Szívesen, örülök, ha használni tudtad az oldalt! 🙂

   Ne aggódj, előbb-utóbb rájössz, hogy milyen zseniális történet az Egri csillagok! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Szia zsiráf!

  Nagyon jó az oldal. Sokat segít,mert már elég kevés időm van a nyár végéig és ez az oldal úgy írja le ahogyan kell.
  Örülök,hogy vannak még ilyen precíz emberek és a könyv alapján csináltad.<3:-)@):-

  Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Próbálj meg csinálni az egész résznek tartalmat Mert az úgy sokkal hasznosabb!
  De ha nem akarsz vagy nem tudsz akkor nem kell.
  Egy kérdés:
  Tudsz úgy gépelni hogy nem nézed a billentyűzetet?

  Válasz
  • Kedves Kornél17!

   Írd meg Te úgy, ahogy jónak gondolod és ha minőségi munkát végzel, szívesen kirakom az oldalra!

   Tudok.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jól kidolgoztad az egész olvasónaplót , de arra nem gondoltál , (ha megkérdezhetem,)
  hogy az egész részt egybe , tömören írd meg ? 🙂 Semmi problémán nincs ezzel az írásmóddal , de szerintem úgy könnyebb , és átláthatóbb lenne 🙂

  Puszillak 🙂

  Válasz
 14. Kedves Zsiráf!

  Nagyon jó ez az oldal! Ha nem írtad volna le ezt az olvasónaplót, nem tudom mi lenne. Nagyon megkönnyítetted a dolgom! Köszönöm szépen! 🙂

  Tacsi

  Válasz
 15. Szia Zsiráf!
  Nagyon örülök neki, hogy leirtad a tartalmát a könyvnek. Nagyon sokat segitesz.
  Csak dicsérni tudom! (Bogyi, hogy a husszú i betűre nem rakok ékezetet csak angol billenytűzetem van és nincs rajta hosszú i)

  Válasz
  • Kedves gg!

   Az az oka, hogy az 5. fejezetben egyszerűen annyira sok a szereplő, hogy nincs értelme felsorolni őket…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • sziasztok egy feladatba kéne segiteni nekem nem tudok ketto feladatot mi az a beka elfelejtettem es nem akarok olvassgatni mert meg mast is kell tanulnom es nem tudom mikor az kuruttyol a toro megerz az eso szagat bocsi ha ekezet nelkul irokk kik beszelnek melyik varosba hiszen elemnt az uram is egerbe csak szegeny elne ment volna keze laba fabol koszi a segitseget elore is

   Válasz
   • Kedves hanna!

    Egyrészt a béka egy ágyú neve. Amikor kuruttyol, vagyis lőnek vele, azt megérzi a török.

    Másrészt meg, ha a kérdést is rosszul teszed fel, akkor hogyan segítsek??? a „kik beszelnek melyik varosba hiszen elemnt az uram is egerbe csak szegeny elne ment volna keze laba fabol” kérdésnek ugyanis nincs értelme. Ha jól sejtem, ez egy idézet lenne a könyvből, csak nem sikerült helyesen leírni.

    Helyesen „- Hiszen éppen azért ment az uram is Egerbe. Csak szegény apám el ne ment volna vele! Gondolja csak: hetvenesztendős ember. Keze, lába fából. És elment az urammal!”

    Ezt pedig Cecey Éva mondja Miklós diáknak Sopronban.

    Harmadrészt pedig attól, hogy gyors egymásutánban írsz 4-5 kommentet, még nem fogok gyorsabban válaszolni, de azt könnyen elérheted, hogy egyáltalán nem válaszolok….

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 16. Szia Zsiráf!
  Holnapra be kéne adnom az olvasónaplót de a 4.fejezet 2. részében mi történik a török levéllel?
  Ki ő?” … nem volt szüksége kőre állnia, hogy kilássék a csoportból. Magas,öles ember volt.”
  kik Dobó apródjai? Nem találtam ezekre választ légyszives segíts lárlek! 🙁

  Válasz
  • Kedves Könyves Emese!

   A levél sorsa benne van a IV. rész 3. fejezetének olvasónaplójában… Dobó összegyűri és beledobja a parasztember arcába, utána pedig az a terve, hogy elküldi a királynak, mint bizonyítékot, hogy itt a török.
   Az idézet pedig Dobó Istvánról szól.
   Az apródokról olvashatsz a 4. fejezet olvasónaplójában…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 17. Szia!
  Gergő hány katonával támadja meg a törököt? Ki az akit elfogna annyit tudok róla hogy Dobó kéme.
  Mi került elő a zsákmányból? Lehet én vagyok figyelmetlen de nem találom . Elnézést a zavarásért 🙂

  Válasz
  • Kedves Bíró Katalin!

   Pedig mindegyik válasz benne van az olvasónaplóban…

   Gergő hány katonával támadja meg a törököt? – IV. rész 5. fejezet
   Ki az, akit elfognak és Dobó kéme? – IV. rész 6. fejezet
   Mi került elő a zsákmányból? – IV. rész 7. fejezet

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Justus Kapornás!

   „De mindenki a fegyverekre és a ruhafélékre tartogatta a pénzét: Mekcsey megvette négy forinton mind a nyolc lovat, és bevezette az istállóba.
   A szekerek következtek. Azokból már bőven fordult ki a sok szép fegyver. Egy-két dénáron ékköves kardot, elefántcsont nyelű puskát lehetett venni. Az asszonyok a ruhaféléért versenyeztek. Fügedy egy húszfontos buzogányt vett, Paksy Jób bársonycsótárt, Zoltay egy ezüstsisakot, amelynek orrvédő pecke volt.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Ez az oldal egy fantasztikus dolog!!?,2 nap alatt sikerült megcsinálnom az olvasónaplót az Egri Csillagokhoz, és ez nekem nagyon nagy segítség volt!!,Másoknak is ajánlottam ,hogy nézzék meg ezt az oldalt és szerintük is nagyon jó!,Ezzel eléred h mások ne legyenek elkeseredve,hogy pl.:3 nap múlva be kell adni a tanárnak,és nincse kész.,Igazából csak annyi a teendője,hogy feljön az oldaladra és megadja a kérdésekre a választ!Nálam pont ez volt!,kerestem oldalakat amiről letudnám másolni a válszokat és egy normális oldalt nem találtam!!,De szerencsémre megtaláltam az oldalad!
  Csak így tovább!!?Üdv:Bogi

  Válasz
 19. Szia Zsiráf segítenél! Holnapra kell beadnom az olvasónaplót de 3 dologban segítségedet kérném 🙂
  -A kis Szelim édesanyja jelenik meg a várnál. Mit mond a gyerek az anyjának? …………..
  -Mit kiáltanak be Bornemissza Gergelynek a törökök? Idézd szó szerint!
  -Folytasd a mondatot: Az egri pasaság annak van ígérve……………

  SOS Légyszi segíts !
  Üdv: Cinti

  Válasz
  • Kedves Cinti!

   -A kis Szelim édesanyja jelenik meg a várnál. Mit mond a gyerek az anyjának?
   Válasz: „Gergely nem szólhatott ki a várból, de a gyermek kiszólhatott. És a gyermek ezt kiáltotta le az anyjának:
   – Keresztény rabbal kicserélhetsz, anyám, az ostrom után.”

   -Mit kiáltanak be Bornemissza Gergelynek a törökök? Idézd szó szerint!
   Válasz: „És ekkor a csöndes éjszakában napkelet felől átható, éles kiáltás hangzik fel a vár közelében, a sötétség mélyéből:
   – Bornemissza Gergely! Te király hadnagya! Hallod-e?
   Csend, hosszú csend.
   A kiáltó szó ismét:
   – Nálad van egy török gyűrű. Énnálam van egy magyar gyermek. Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd.
   Csend.
   A kiáltás újra hangzik:
   – Ha akarod a gyermekedet, jer a piaci kapuhoz. Add ide a gyűrűmet. Odaadom a gyerme-kedet. Felelj nekem, Bornemissza Gergely![…]
   A kiáltó folytatta:
   – Ha a szavamnak nem hiszel, majd hiszel akkor, ha a gyermeked fejét bedobatom hozzád.”

   „-Folytasd a mondatot: Az egri pasaság annak van ígérve, aki elsőül tűzi ki a diadal zászlaját. Tudják ezt a várbeliek is.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Zsiráf!
    Nekem is lenne egy kérdésem!
    -Megszegi -e valaki az esküt? Miért? Mi lesz a büntetése? (4. Fejezet)
    A választ előre is köszi!

    Válasz
     • Köszi a segítséget!
      Remek hogy ilyen könnyű kommunikálni ezen az oldalon!
      Durva hogy most tettem fel a kérdést és te máris válaszoltál! 🙂

     • Kedves Krajczár Márton!

      Szívesen! Ha a közelben vagyok, általában gyorsan válaszolok, de azért könnyen előfordulhat akár egy-két nap csúszás is, bár nem jellemző… 🙂

      Üdv:

      Zs.

 20. Tehát ha jól értelmezem akkor Dobó nem szegte meg az esküt de az ígéretét miszerint nem levelez a törökkel nem tartotta be.
  A büntetés az eskü megszegéséért sajnos még mindig nem jött le teljesen.
  Ezt kifejtenéd részletesebben?

  Válasz
  • Kedves Karjczár Márton!

   Nem, nem, rossz úton jársz… Nem Dobóról van szó, hanem Hegedüsről, ő lesz az, aki az eskü több pontját is megszegi, végül pedig beengedi a várba a törököket, vagyis elárulja az esküt, a várat és a társait. Büntetése pedig ehhez méltó, felakasztják.

   Zs.

   Válasz
  • Kedves Pap Dávid!

   Köszönöm, hogy kedvesen, udvariasan, megszólítva, köszönve, a mondatot nagy kezdőbetűvel kezdve, majd elköszönve felhívtad a figyelmemet egy elgépelésre, hálás vagyok érte, és bízom benne, hogy még sok-sok hasonlóan tartalmas és építő jellegű kritikával támogatod meg az oldal működését!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 21. Köszi!
  Szellemi képességeim nem igazán vannak ma a magaslaton és ezt biztos hogy nem tudtam volna megcsinálni 😉

  Válasz
 22. Sziasztok!

  Amikor Gergőék visszatérnek a török tábor esti lerohamozásából a ládán kívül még milyen zsákmányokat szereztek (még a láda mellett 5 kéne)

  Előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Gina!

   Ez a kérdés már elhangzott itt a negyedik rész kommentjei között. Ha megkeresed Justus Kapornás hozzászólását, akkor megkapod a választ is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 23. Kedves Zsiráf!
  12 éves létemre nehezen értettem meg az Egri Csillagokat.? De ez az olda nagyon sokat segített!☺ 2 nap alatt készlettem és 5* lett.?? Hála neked a tanár engem dícsért meg, de jól tudo,hogy ez a te érdemed!?? A buták meg szidnak miközben ők írnak rosszul?Egy ember sem lehet tökéltes. Főleg,hogy apró hibák vannak.?
  Üdv, D.Hanna

  Válasz
  • Kedves D. Hanna!

   Szívesen, örülök, hogy sikerélményed volt, az érdem a Tiéd is, hiszen dolgoztál vele! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 24. Kedves Zsiráf
  Lenne 2 kérdésem:
  1.miért esett el Szolnok vára Dobó szerint?
  2.milyen érveket említ Dobó a vár védelmének fontossága mellett?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Patrik:

   1. Miért esett el Szolnok vára Dobó szerint?
   „- Az egri vár erős, de ott a szolnoki példa, hogy a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Ott pénzen fogadott, idegen zsoldosok voltak. Nem a várat mentek védeni, hanem hogy zsoldot kapjanak. ”

   2. Milyen érveket említ Dobó a vár védelmének fontossága mellett?
   „- Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa. Az apró várakat lerázza a török, mint a diót. Nincs többé ellenállás. És akkor Magyarországot beírhatja a történelem a halottak könyvébe.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 25. Szia!
  Azt szerettem volna hogy zudd nagyon jó ez az oldal ezt én még tavaly találtam a Pál utcainal es azota csak az ototsok szerzed nekem az osztály társaim is ezzel az olvasmánnyal szenvedtek es miota el küldtem nekik ezt az oldalt a magyar tanárunk csak csodálkozik hogy lett mindenkinek ötös tenyleg nagyon köszönjük ezt az oldalt. ???Ja es persze a kérdésem írhatok belőle olvasónaplót???? ??

  Válasz
  • Kedves Lizucika!

   Szívesen, örülök, hogy hasznosnak találjátok az oldalt, és ötösöket szereztek! 🙂

   Persze, hogy írhatsz, azért van fenn!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 26. Köszönöm Zsiráf! Ez nagyon jó!
  A tanárom meg dicsért h megcsinálom az olvasó naplót 😀 pedig el se olvastam nagyjából a könyvet 😀 de így amit itt olvasok így tudom mi történik :DD
  Köszönöm a segítséget!!

  Válasz
 27. Kedves Zsiráf!

  A kislányom most olvasta el a könyvet és nem értette, hogy mi történik benne. Folyton csak ilyen oldalakat kerestem, ahol normálisan le van írva a történet. És végre megtaláltam. Emiatt az oldal miatt lett a lányom olvasónaplója és dolgozata ötös. Az 5 éves fiamnak is ezt fogom ajánlani. 🙂

  Szeretettel: Adél

  Válasz
 28. Elírtad egy kicsit a 4rész 4felvonást a végén a vár helyett vért írtál de elég jó oldal remélem jó lesz az olvasónaplóm!!!!!

  Válasz
 29. Kedves Zsiráf
  Lenne pár kérdésem:
  1. Ki toppan be Éváékhoz?
  2.Az ostrom előtt levél érkezik a töröktől majd áll benne?
  3.Mesélj a különleges zsákmányról!
  Ha segítesz válaszaidat előre is köszönöm! <3

  Válasz
 30. Kedves zsiráf !

  Sajnálom hogy megszegtem a szabályokat!
  Remélem (annak ellenére,hogy nem kell segitened) megbocsátasz nekem !
  Leirnád,hol találom a szabályokat a kommentre ?

  Üdv:
  coco

  Válasz
  • Kedves coco!

   Nincs harag. A főoldalon, a lap alja felé felé találsz néhány általános szabályt a kommentelésre vonatkozóan.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves coco!

   Most eléggé összezavartál… Minek a helyét szeretnéd megkapni és milyen linket???

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves coco!

   Kattints rá fent a képre, amin az olvasonaplopo.ez felirat van (fejléc). Így eljutsz a kezdőoldalra (főoldal). Ott olvasd végig az egész szöveget, meg fogod találni.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 31. Kedved Zsiráf!
  Tudnál nekem segíteni ezekben a kérdésekben?: egy török anya kisfiáért könyörög . Mire kap ígéretet?
  Sorold frl Bornemissza Gergely egynéhány találmányát!

  UI: Nagyon sokat segítettél ezzel a rövidebb leírással 😄👍😊

  Válasz
 32. Kedves Zsiráf!

  Megtudnál nekem válaszolni pár kérdést?
  Mivel bosszantják fel Török Bálintot a nála raboskodó törökjei?
  Kit találnak Gergőék Ceceyék házában?
  Hogyan kerül az amulett Gergőhöz?
  (2. rész) Bornemi.. Gergelyt ismét foglyul ejtették a törökök. Mi történt?
  Hogy hívják a mohácsi csatáról éneklő lantost?
  de még nagyon sok van…

  Válasz
  • Kedves Kata!

   Nem ér olyan – egyébként belépő szintű – kérdéseket feltenni, amikre pontosan benne van a válasz az olvasónaplóban… Tessék elolvasni, és tessék szétnézni egy kicsit az oldalon, mert az amulettről egy külön bejegyzés is van! Szívesen segítek, ha elakadsz, vagy nem találsz választ egy kérdésre, de a házidat nem csinálom meg helyetted! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 33. Kedves készitők nagyon jó ez a honlap és segìtett meg csinálnom az olvasónaplót ugy hogy 5-lett nagyon szépen köszönöm!

  Válasz
 34. Kedves Zsiráf!
  Sokat segített az oldal, főleg az, hogy a fejezetek elejére táblázatban összefoglaltad a szereplőket, az időpontot és a helyszínt.

  Köszönöm!

  Válasz
 35. Kedves Zsiráf!
  A véleményedre lennék kíváncsi. Keresztlányomnak segítek. Már háromszor olvastam a könyvet. A tanár kérdése, hogy melyik a könyv legfontosabb jelenete. Erre szerintem egyértelmű választ én nem tudnék adni. Számomra több is van, nem tudok egyet kiemelni…
  Gratulálok az oldalhoz! Előre is köszönöm válaszod!

  Válasz
  • Kedves Tündi!

   Nos, ez valóban nem valami kedves kérdés, leginkább azért, mert a regénynek több fontos cselekményszála van – a gyűrű története, Gergelyék szerelmének története, Török Bálint rabsága, az ostrom – , amiknek egyenként is meg van a „legfontosabb” jelenete…
   Szerintem – és nagyon hangsúlyozni szeretném, hogy csak szerintem!!! – a legfontosabb jelenet az, amikor Gábor pap egyedül marad Jumurdzsákkal az erdőben. A történet további részében nagyon sok minden fog következni majd ebből a jelenetből, több főszereplő – Gergő, Vica, Jumudzsák -, több mellékszereplő – Gápor pap, Hajván – életét befolyásolja majd ez a találkozás és az, hogy Gábor pap elveszi a gyűrűt a töröktől.
   Vagy ha fordítva fogalmazzuk meg, akkor egy csomó minden nem történne meg enélkül a jelenet nélkül, vagyis ha Gábor pap nem marad egyedül Jumurdzsákkal, vagy egyszerűen csak nem öli meg a törököt. Akkor a gyűrű nem kerül Gábor paphoz, aki nem adja tovább Gergőnek. Jumurdzsák a hátralévő életét nem a gyűrű keresésének szenteli, akkor nem találkoznak Gergőékkel a Drinápolyba vezető úton, akkor nem megy el Sopronba, nem rabolja el Jancsit, és Vica nem megy el Egerbe.

   Ha csak egy jelenetet lehet választani, mint legfontosabbat, akkor én ezt választanám. Az egy másik kérdés, hogy ehhez nagyon komolyan át kell tudni látni a regény cselekményét, és szerkezetét, belső logikáját, amit egy ötödikes diák, nem biztos, hogy meg tud tenni.
   Ezért nem érzem korrektnek a kérdést…

   Remélem tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves oliver!

   Szerintem itt valami gond lesz a kérdéseddel, mert nincs értelme… Dobó a regényben nem jár Bécsben, tehát nem is követheti senki…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves évi!

   „- Megesküdtem ma a tebbivel, hogy nem hagyom el a várat.
   – De hiszen nem arra esküdtünk. Arra esküdtünk, hogy megvédelmezzük.
   – Lehet, hogy a tebbi arra esküdözsött – felelte a cigány, a vállát csaknem a füléig vonogatva. – Én arra esküdözstem, hogy degeljek meg, ha kimegyek a várból. Isten engem úgy segéljen!”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves matyi!

   Tekintve, hogy egy várostromról van szó, viszonylag sokan haltak meg a bástyákon, de szerintem Neked annak a hadnagynak a neve kell, aki ebben a fejezetben esik el.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 36. Kedves Zsiráf! Nagyon köszönöm ezt a király oldalt!!!!! A magyar tanáruk nagyon ideges hogyha nem tudok elmondani szinte semmit!Én utálom a könyveket és még egy kötelező olvasmányt sem olvastam el. És amikor számon kérte a tanárunk akkor engem tartott a legjobbnak hogy én olvastam el a legjobban csak én pont nem olvastam el. Ez az oldal nagyon sokat segített!!!!

  Köszönet:

  Krisix05

  Válasz
  • Kedves Krisix05!

   Nagyon szívesen, örülök a sikerednek! 🙂 Javaslom azonban, hogy ne utasítsd el csuklóból a kötelezőket, néhányat azért érdeme lenne bepróbálnod! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 37. Nagyon jó az oldal ! Köszi (barátaim nevében is) , hogy létrehoztad ezt a remek helyet és így könnyebbé tetted mindennapjaimat. Ui: Nagy király vagy ! 🙂

  Válasz
 38. Kedves Zsiráf!

  Megakadtunk egy kérdéssel, kérlek segíts ebben!
  „Milyen harci eszközök voltak a tömlöcbástyán?”
  Kigyűjtöttük az összes harci eszközöket, amiket az ostrom alatt alkalmaztak, de konkrétan a tömlöcbástyára vonatkozóan megerősítést szeretnénk kérni!

  Előre is köszönjük!

  Tünde 🙂

  Válasz
  • Kedves Tünde!

   „Dobó meg se fordult. Átvette Kristóftól a hétköznapi acélsisakját, és a fejére tette.
   Kiment a tömlöcbástya tetejére, s onnan nézte, melyik ágyú töri a palotát.
   Csakhamar meglátta. Nekiirányozta három ágyúját. És egyszerre süttette el.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 39. Kedves zsiráf!
  Nagyon kedves tőled az hogy akik olyanok mint Èn hogy nem akarják a könyvet elolvasni azoknak meg mèg másoknak hogy itt van ez klassz oldal neked hála hogy èv vègèn 5-ös lettem!!! Olyan jó hogy mèg vannak ilyen jó emberek a világon!❤️🙂

  Válasz
  • Kedves Melodi!

   Örülök a jó jegynek, de az érdem a Tiéd, én csak egy kicsit segítettem! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 40. Kedves Zsiráf!
  Ne vedd sértésnek, de a 4. rész 12. fejezetében van egy olyan mondat, hogy:
  |A magyar parasztok villámgyorsan átrántják a kurdot az ő oldalukra a TÖBBIEK meg lándzsát tartanak a TÖBBIEK mellének.| Itt egy icipici kis szóismétlés van, esetleg valamelyik többiek szót átcserélhetnéd! Nagyon jó lett az oldal, csak számomra feltűnt ez a pici hiba! Én nagyon tisztellek azért, hogy egy ilyen szuper oldalt létrehoztál, de minden ember hibázhat!
  U.I. Válaszodat előre is köszönöm, a helyesírási hibákért (ha vannak) pedig bocsi 🙁 !

  Válasz
 41. Kéne egy kis segítség.Szó szerint annak eskünek a szövege amit Dobó esketett a várban lévőknek az ostom elött.Előre is köszönöm válaszát SOS

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Mielőtt kérdezel, érdemes szétnézni az oldalon… Az esküről egy külön bejegyzés van, itt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 42. Kedves ZSiráf!!

  Segíts nekem a IV. Eger Veszedelme kérdéseire válaszolva.
  1,feladat
  Ki volt Sárközi,Sukán bácsi,Varsányi,Balogh Balázs az Egri várban?

  Válasz
 43. Szia!
  Tudnál esetleg segíteni?
  Ilyen kérdéseket kapott a gyermekem és nem találok választ.

  1.) Mi az az emberfogó?
  2.) Dobó szerint mi volt a mohácsi csatavesztés oka? illetve miért nem lövetett Dobó vasárnap?
  Nagyon köszi a segítséget! Szép estét

  Válasz
  • Kedves Barbyka!

   1. Mi az az emberfogó?
   „- Hol az emberfogó?
   – Itt vagyok, hadnagy uram – felelt egy hosszú ember a sorban.
   – Nálad a szerszám?
   – Nálam – felelte a legény.
   S egy villaforma, hosszú szerszámot emelt a magasba.
   – Tudsz vele bánni?
   – A kapitány úr megtanított rá.
   – Hát csak kapd el vele a nyakát valamelyiknek, s gyűrd le a kutyát. Az lenne csak a dicső, fiúk, ha főtisztet tudnánk fogni. A legszebb sátorban szokott lenni az olyan. S bizonyosan egy ingben aluszik. Azt is fogjuk meg, ha lehet.”

   Vagyis az emberfogó feladata, hogy amikor az egriek rajtaütnek a török seregen, akkor a villás szerszám segítségével foglyot ejtsen. Ejt is, más kérdés, hogy kiderül, hogy véletlenül a török táborban tartózkodó saját kémüket, Varsányit kapja el.

   2. Dobó szerint mi volt a mohácsi csatavesztés oka?
   „Még a bajuszom is alig ütközött, mikor már ott álltam a mohácsi mezőn, és láttam a Szulejmán hadát. Elhiggyétek nekem, hogy az a huszonnyolcezer magyar összegázolta volna azt a százezernyi csőcseléket, ha csak egy ember is van, aki a csatát vezetni tudja. Nem vezetett, nem rendelkezett ott senki. A csapatok nem az ellenség állása szerint bontakoztak széjjel, hanem csak úgy gondolomformán. Tomory, szegény, dicső emlékű, nagy hős volt, de nem vezérnek való. Azt gondolta, hogy a vezérség tudománya csak ez az egy szó: Utánam! Hát egyet imádkozott, aztán meg egyet káromkodott, és azt mondta: Utánam! Azzal megindult a seregünk, mint ősszel a fecskék tábora, neki a török közepének. A török úgy széledt előttünk, mint a lúdfalka. Mink meg rohantunk vakon, neki az ágyúsornak. Persze az ágyúk, a láncos golyók megtették, amit emberi erő nem tehetett. Négyezren maradtunk a huszonnyolcezerből.”

   3. Miért nem lövetett Dobó vasárnap?
   „- Mink nem lövünk? – kérdezte Pető is.
   – Vasárnap van – felelte mosolyogva Dobó -, hogy lőnénk?”

   Vagyis a kérdésben van a válasz, Dobó éppen azért nem lövetett, mert vasárnap van.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 44. Szia Zsiráf!
  Nagyon tetszik az oldalad viszont van pár kérdésem amire nem tudom a választ!
  Esetleg tudnál nekem segíteni?Mert ha igen azt nagyon megköszönném!

  1.,Milyen szerencsés véletlen segíti Évát a várba való bejutásban?
  2.,Milyen megbízással küldi vissza Dobó a kurd foglyot a török táborba?
  3.,Kiktől vár segítséget Dobó a török túlerővel szemben,és milyen eredménnyel?
  4.,Hogy kerül a török kisfiú a várba?

  Nagyon fontos lenne hogyha megtudnád adni ezekre a kérdésekre a választ mert holnapra kell!!!
  Előre is köszi!

  Válasz
  • Kedves Hunor!

   „- Ezenkívül – mondotta – a külső vár a legveszedelmesebb oldal. A török ott az árok betemetésén fog mesterkedni. Oda is a főtisztek bátorsága, hazaszeretete és halálmegvetése kell.
   Három főhadnagy volt még Petőn kívül; mind a három fölugrott.
   – Itt vagyok! – mondotta Bornemissza.
   – Itt vagyok! – mondotta Fügedy.
   – Itt vagyok! – mondotta Zoltay.
   – Hát hogy össze ne vesszetek – szólott Dobó -, ott lesztek mind a hárman.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 45. kedves Zsiráf!
  Nem másolom az olvasó naplódat, de a könyv helyett olvasom. Nagyon sokat segít. Köszönöm. Mialatt itt megírok egy részt, a könyvben elolvasok 30 oldalt…

  Válasz
 46. Kedves Zsiráf!
  Nagyon kellene erre a pár kérdésre a válasz! Csak mert ezekre nem találtam!
  1. melyik bástya kapitánya lesz Gergő?
  2. Lovas parasztember érkezik a várba! Mit akar, mit tesz vele Dobó?
  3. Hány ember van a várban? Kinek a segítségére várnak?
  4. Mi az az 5 pont amire a vár népe és a tisztek felesküsznek?
  5. Hogyan „ment meg” Dobó az Ókaput?
  Bocsi ha sok de nagyon kellene!
  SOS
  Köszönöm: Fanni
  U.i.: egyébként nagyon jó az oldal ❤📖❤

  Válasz
  • Kedves Fanni!

   Ezek alap kérdések, és mindegyikre benne van a válasz az olvasónaplóban, tehát nem csinálom meg helyetted a házit! 😀 A 4. kérdéshez van egy külön poszt is az olvasónapló kérdések menüpont alatt!

   Üdv:

   zsiráf

   Válasz
 47. Szia Zsiráf!
  Egy ötlettel szeretnék hozzájárulni az olvasónaplók jobb áttekinthetőségéhez. Lehetne a történetet nem csak fejezetek hanem akár helyszínekre bontva is lehetne bontani ( akár keresővel is )
  És ez az oldal nekem is sokat segített, nem csak ezzel a regénnyel kapcsolatban.

  Válasz
 48. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segítetél.
  Remélem nem bánod hogy felteszem ezt a kérdést,az lenne a kérdésem hogy valaki megszete az esküt és miért meg még az,hogy annak mi lesz a sorsa ha valaki megszete.
  Előre is köszönöm a választ és amúgy csak dicsérni tudom az oldalt.

  Válasz
 49. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokakt segít az oldal.Mivel könyvből nehèz kikeresni a szerereplőket meg a helyszíneket nagyon sokat segítettèl az oldalal.Köszi.😉
  Üdv:Adri

  Válasz
 50. Kedves Zsiráf!

  Nagyon sokat segítettél, mert az lehet hogy megnéztem a filmet az Egri csillagok című műről de nem nagyon értettem, de ezzel megértettem, de egy dolgot nem tudok, sehol se találtam😢ez a kérdés: Milyen összetételű, létszámú a magyar sereg?
  Ha megtudnád válaszolni nagyon örülnék❤️! De nagyon köszönöm sokat segít ez az olvasó napló!😉

  Válasz
  • Kedves Eszter Anna Timár!

   Gergely egy listáról felolvassa az összes várvédőt a negyedik rész negyedik fejezetében, de ezt csak a könyvből tudod kigyűjteni, mert nagyon hosszan el van nyújtva, oldalakon keresztül tart.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 51. Szia zsiráf tudnál segíteni a kassai ember szavait kell értelmezni:Hát csak az, hogy bolond kecske az amelyik,amelyik nekiugrik a késnek. Még Gergely válaszát is le kell írni.

  Válasz
  • Kedves Máté!

   „Hát csak az, hogy bolond kecske az, amelyik nekiugrik a késnek!”
   A kassai ember reménytelennek tartja az ellenállást, hiszen a török addig minden várat elfoglalt, ami az útjába került. Semmi értelme védeni a várat, mert a török úgyis elfoglalja.

   Gergely válasza:
   „- Hát azt tetszik-e tudni, hogy Szolnok tegnapelőtt óta a töröké?
   Gergely elsápadt.
   – Most már azt is tudom. És azt is tudom, hogy ha ti voltatok volna ottan, akkor még hamarabb elveszett volna. Hát csak eredjetek haza. S hogy ne menjetek üresen, hát nesztek, ez mind¬nyájatoknak szól, patkányok!
   S úgy vágta pofon a nagy állú embert, hogy az nekiesett a másiknak.
   A következő pillanatban már kirántotta a kardját, s bizony közéjük szabdal, ha le nem ugranak az útról.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 52. Kedves Zsiráf, az alábbi kérdésekre keresünk kmerítő választ.

  A török és a magyar sereg összehasonlítása: létszám, összetétel, készletek, haditechnika, vezető,motiváció

  Álruha: kik , miért, milyen álruhában jelentek meg eddig

  Köszönjük előre is a segítséged.

  Válasz
  • Kedves erős!

   A török és a magyar sereg összehasonlításához a könyvet kell segítségül hívjátok, mert egy komment terjedelme túl szűk ahhoz, hogy kimerítő választ tudjak adni… A török sereghez ajánlom a második rész negyedik fejezetét, amikor Tulipán és Gergő meglesi a Mecseken átvonuló török sereget. Ez ugyan évekkel az egri ostrom előtt játszódik, de a sereg összetétele és leírása kb hasonló lehetett Egernél is.
   A magyar sereghez pedig a negyedik rész negyedik fejezete lehet hasznos, amikor Gergely felolvassa a vár fegyverzetét és a katonák látszámát.
   Ami az álruhákat illeti:
   Gergőék delinek öltözve utaznak Konstantinápolyba, ott pedig olasz énekesként próbálnak bejutni a Héttoronyba.
   Jumurdzsák Balogh Tamás révfalusi nemesnek öltözve rabolja el Éva fiát
   Éva és Réz Miklós diák delinek öltözve (illetve Éva deli, Miklós pedig fogoly)vegyülnek el a török táborban, hogy megtalálják a várba vezető alagutat.
   Esetleg meg lehet még említeni Varsányit is, a magyar kémet, aki hol janicsárként, hol aszabként kémkedik a török táborban.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 53. Szia Zsiráf!
  Egy dolgozatot írunk az Egri csillagok-Eger veszedelméből,és van pár kérdés amire nem tudunk válaszolni.
  Ezért szeretnénk segítséget kérni tőled!
  Ezek a kérdések:
  1.Hogyan sikerült Jumurdsáknak Éva és kisfia közelébe férkőznie?
  2.Mit talált meg Éva a Réz Miklósnak szánt régi ruha bélésében?
  3. Milyen előkészületeket tesznek a várvédők az ostrom előtt?
  4.Hogyan kerül a török kisfiú a várba?
  5. Mit kiabálnak be éjszaka a török táborból Gergőnek?

  Válasz
  • Kedves Hamar Nóra Edda!

   1. Hogyan sikerült Jumurdzsáknak Éva és a kisfia közelébe férkőznie?
   Válasz: negyedik rész első fejezet.

   2. Mit talált meg Éva a Réz Miklósnak szánt régi ruha bélésében?
   Válasz: negyedik rész első fejezet.

   3. Milyen előkészületeket tesznek a várvédők az ostrom előtt?
   Ez azért egy összetettebb kérdés, példálózó jelleggel: élelem, fegyver, nyersanyagok felhalmozása, bombák készítése, a falakra palánk építése, hogy ne lásson be a török, előőrs kiküldése a török sereg kikémlelésére.

   4. Hogyan kerül a török kisfiú a várba?
   Válasz: negyedik rész hetedik fejezet

   5. Mit kiabálnak be éjszaka a török táborból Gergőnek?
   Válasz: negyedik rész tizenkettedik fejezet.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 54. Kedves Zsiráf!!

  Nagyon tetszik ez az oldal!! Nagyon hasznos!! Ügyes Vagy! Elolvastam a könyvet de hogy megértsem az olvasónaplód sokat segített!! Köszönöm.
  Üdv:Vivien😘

  Válasz
 55. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdezni hogy milyen fegyvereket zsákmányoltak Gergelyék a 4. 6 -odik fejezetben.
  Válaszodat előre is köszönöm: Bogi

  Válasz
  • Kedves Bogi!

   „A szekerek következtek. Azokból már bőven fordult ki a sok szép fegyver. Egy-két dénáron ékköves kardot, elefántcsont nyelű puskát lehetett venni. Az asszonyok a ruhaféléért versenyeztek. Fügedy egy húszfontos buzogányt vett, Paksy Jób bársonycsótárt, Zoltay egy ezüstsisakot, amelynek orrvédő pecke volt. Hullt a pénz Mihály deák elé, s a deák szorgalmasan jegyezte, hogy ki mit vett, és mennyit adott érte.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 56. Kedves Zsiráf!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy hányadik fejezetben derül ki, hogy mi lesz Gergely elrabolt fiával?

  Válasz
 57. Kedves Zsiráf! Nagyon tetszik nekem ez a weboldal csak két kérdésem van. Benne van Dobó István/a várvédők esküje szó szerint? Ha igen akkor le tudnád írni hogy hol?

  Válasz
 58. Kedves Zsiráf!
  Lenne egy kérdésem, ha tudnál segiteni megköszönném!
  Milyen néven mutatkozik be Jumurdzsák és mit akar?
  Előre is köszi
  Üdv:Ádám

  Válasz
 59. Kedves Zsiráf!
  Immár 2021-ben is nagyon hasznos ez az oldal!;)
  Sokaknak és nekem is,nagyon nagy terhet vettél le a válláról főleg az általános sulisoknak is.
  Nagyon ügyesen össze raktad ezt az oldalt gratulálok!
  (örülnék ha válaszolnál.)

  Válasz
  • Kedves Schönfeld Mónika!

   Köszönöm az elismerést, örülök, hogy 2021-ben is tetszik az oldal! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves L!

   Hm…kicsit furcsa kérdés, mert az ostrom 38 napig tartott, ez elég hosszú idő, tehát nyilván a várvédők hangulata is ingadozott. Alapvetően azonban azt mondhatjuk, hogy hittek a győzelemben, abban, hogy meg tudják védeni a várat. Még inkább hittek azonban Dobóban, benne látták a győzelem kulcsát. Persze Dobó is gondoskodott arról, hogy csak olyan legyenek (maradjanak) a várban, akik valóban meg is akarják védeni azt: erre szolgált pl. az, hogy bárki elmehetett, aki nem akart harcolni, vagy az eskü.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 60. Kedves Zsiráf!

  Én olvastam a könyvet, de mégsem tudok mindent megválaszolni vagy jól megfogalmazni, amit kérdeznek az olvasónaplóhoz. Sokat segített az oldalad, amiért hálás köszönet!!!!! most ismét elakadtam és nem találok választ az eddigiekben. Ha tudsz, kérlek segíts!
  Miért nem engedi Dobó Mekcseyt rajtaütni a törökön első este?
  Nagyon köszönöm az eddigieket is!
  Marci

  Válasz
  • Kedves Marci!

   „- Ha nagy a harci kedv, jól fog a kard. De téged nem eresztelek el.
   Mekcsey megrándult.
   Dobó nyugodtan nézett rá.
   – Te olyan vagy, mint a bika. Beleöklelsz minden fába, s egyszer csak majd nem tudod kihúzni a szarvadat. Pedig neked vigyáznod kell a fejedre, hogy ha én el találok esni, azonnal átvedd a vezérséget. Ezt csak neked mondom. ”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 61. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, hogy elkészítetted az olvasónaplót sokat segít és nagyon jó lett!

  Válasz
 62. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon köszönöm, azt hiszem mindenki nevében! Elképesztő, hogy ennyire részletesen, mégis – számomra a költő szavaival szemben – ennyire tisztán és érthetően leírtad, összefoglaltad a cselekvéseket.
  Nagyon hasznos volt számomra az oldal!

  Liza

  Válasz
 63. Kedves Zsiráf!

  Nem szeretnélek megbántani, de ebben a fejezetben nem tudom hogy láttad- e már, hogy a Bolyky Tamás helyett Bolyki Tamást írtál. (megnéztem a könyvben, hogy hogy írják, úgyhogy szerintem nem írok butaságot)
  Ne vedd rossz néven, mert nagyon tetszik az oldal és sokat segítettél!!!

  Köszönöm előre is Névtelen Hercegnő!!!

  U.I.: bocsi, hogy ha nem jót mondtam

  Válasz
  • Kedves Névtelen Hercegnő!

   Nem bántottál meg, már csak azért sem, mert igazad van! 🙂 Köszi, hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 64. Szia kedves Zsiráf!

  Nagyon szépen köszönöm, hogy meg csináltad ezt a sok fejezetet, nagy segítség volt ha valamit nem tudtam pontosan meg fogalmazni.🙂❤️

  Üdvözlettel:Szakács Maja Emma

  Válasz
 65. Szia Zsiráf!

  Egyszer már commenteltem, akkor utáltam a könyveket, és most is utálom. :/
  Viszont lusta voltam elolvasni a könyvet ezért ezt elolvastam és 5-öst kaptam érte. (pontosabban a 2. részből)
  Amikor még nem ismertem ezt az oldalt, akkor az 1. részből 2-est Írtam.

  (sokat jelent nekem ez az oldal.) 🙂

  Köszönettel: András

  Válasz
  • Kedves András!

   Örülök, hogy javult az eredményed, és szerintem hamarosan a konyveket is megszereted! 🙂 Ha gondolod, szívesen ajánlok neked néhány igazán jót, keress meg privátban!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .