Fazekas Mihály – Lúdas Matyi – Olvasónapló

Harmadik levonás

Matyit persze azonnal keresni kezdik, de ő már hetedhét határon túl van és azon gondolkozik, hogyan verje meg másodjára Döbrögit. Sejti, hogy az előző verés következtében Döbrögi sokáig ágyban fekvő beteg lesz, erre építi következő tervét is.

Korábban, még amikor vándorolt a világban elszegődött egyszer egy Scorbuntzius nevű orvoshoz, aki régebben egy külföldi hadsereg orvosa volt. Matyi tisztességgel szolgálta az orvost, jó viszonyban váltak el.

Most ehhez az orvoshoz megy vissza és megkéri, hogy Scorbuntzius tanítsa meg a különböző nyavalyák és betegségek gyógyítására szolgáló gyógyfüvek, teák, tapaszok nevére. Matyit nem az igazi gyógyítás érdekli, csak az eljárások latin és/vagy görög nevére kíváncsi, hogy később orvosnak adhassa ki magát a tudatlan falusiak és Döbrögi előtt.

Két hét alatt Matyi el is sajátítja, amire szüksége van, majd ráveszi a vén doktor, hogy adja neki kölcsön a parókáját, díszkardját, ruháját és öreg lovát.

Matyi azt hazudja Scorbuntziusnak, hogy a falujában rendezendő farsangi mulatságba akar beöltözni.

Matyi tehát vándor gyógyítónak öltözve érkezik Döbrög városába, ahol a bírótól katonás hangon kér útbaigazítást és tört magyar nyelven közli, hogy neki nagyon kell sietnie, mert egy híres admirálishoz hívják, aki beteg.

A bíró azonnal rohan Döbörgihez, aki már két hete nyomja az ágyat Matyi verése következtében, és jelenti neki, hogy itt egy híres orvos.

Döbörgi megörül ennek, mert néhány seb, ami Matyi ötven ütése nyomán támad, nem akar begyógyulni, akármivel is próbálkoztak Döbrögi emberei.

Döbrögi azonnal kéreti a kastélyba a vándor hadi orvost, nagy jutalmat ígérve neki, ha meggyógyítja őt.

Matyi most is, mint ács korában, kicsit kéreti magát, majd nagy kegyesen elfárad a nagyságos úrhoz.

Az álruhának és az elváltoztatott hangnak köszönhetően Döbrögi ezúttal sem ismer rá és a  vizsgálat után közli, hogy Döbörgi vére bizony megromlott és ha azonnal nem kap megfelelő fürdőkúrát és gyógyfüveket, akkor a romlás még aznap a szívér megy.

A tudatlan Döbrögi persze megijed és könyörög a Doktornak hogy csak nevezze meg a szükséges füveket, az emberei mind összeszedik.

Matyi meg persze hadoválni kezd és Döbrögi teljes háznépét kihajtja a mezőre, hogy szedjenek nyúl, farkas és béka cseresznyét, medve, szamár, disznó, eb, egér, kutya és macska tövist, angyal, szent és ördög gyökeret.

A Döbörgi-kastély pedig kiürül, mindenki az úr gyógyulásához nélkülözhetetlen füveket szedi. Azaz csak majdnem üres, mert egy sánta öregasszony azért otthagynak, hogy vigyázzon a tűzre. Ezt viszont Matyi átküldi a templomban azzal, hogy kérje meg a papot, imádkozzon a nagyságos Döbrögi úr gyógyulásáért.

Döbrögi és az orvosnak álcázott Matyi kettesben maradnak. Matyi pedig ezt kihasználva egy kendővel beköti az úr száját, majd közli vele, hogy ő bizony nem orvos, hanem az a Lúdas Matyi, akit Döbrögi megvert és akinek a libáit elvette.

Matyi emlékezteti Döbrögit az ígéretre is, hogy háromszor fogja visszaadni a verést, ebből egy legutóbb az erdőben megvolt, most következik a második.

Ezután Matyi irgalmatlanul leveri a következő ötvenet az előző verésből még fel sem épült Döbrögin, majd eltűnik.

Hazatér a háznép, akik addigra lekaszálták az összes mezőt a nem létező gyógyfüvek után kutatva és döbbenten találják meg a bekötött szájú földesurat a saját ágyán, félig agyonverve.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fazekas Mihály – Lúdas Matyi – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hello nagyon tetszik sokat segít
    észre vettem pár hibát ˙(2 levonás 3. bekezdés)
    De tényleg segített az irodalom háziban

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .