Friedrich Dürrenmatt – A fizikusok – Olvasónapló

Első felvonás ötödik jelenet

Szereplők
Johann-Wilhelm Möbius, fizikus
Lina Rose, Möbius elvált felesége
Oscar Rose, Lina új férje, misszionárius
Adolf-Friedrich, Möbius fia
Wilfred-Kaspar, Möbius fia
Jörg-Lukas, Möbius fia
Mathilde von Zahnd doktorkisasszony

Zahnd doktorkisasszony Möbius kórtörténetét tanulmányozza, amikor Boll főnővér bevezeti Möbiusnét, de nem csak őt, hanem három gyereket (14, 15, 16 évesek) és egy férfit is.

Zahnd üdvözli Möbiusnét, aki azonban kijavítja: már nem Möbiusnénak hívják, hanem Rosénénak, ugyanis 3 hete újra férjhez ment a mellette álló Oscar Rose misszionáriusoz.

A dolog előzménye, hogy mivel Möbius már 15 éve a szanatórium lakója, ezért a felesége nem bírta tovább, elvált tőle és újra férjhez ment. A három gyerek Möbius fiai.

A válásról egyébként hivatalosan értesítették a szanatóriumot, Zahnd kisasszony pedig azt közölte Möbiusszal is, tehát elvileg tud arról, hogy elvált tőle a felesége, bár arról nem, hogy újra férjhez ment.

Möbiusné, illetve most már Roséné azért jött, hogy elbúcsúzzon a volt férjétől, és utoljára megmutassa neki a gyereket. A fiúk egyébként még nagyon kicsik voltak, amikor Möbius bekerült a szanatóriumba, alig emlékeznek az apjukra.

A búcsúzás oka pedig az, hogy Rose misszionárius elvállat egy missziós állást a Csendes-óceán egyik szigetén, a Marianákon, Roséné és a fiúk pedig természetesen vele mennek.

Roséné egyébként láthatóan zavarban van, érzi, hogy nem biztos, hogy helyes volt elválnia beteg férjétől és újra férjhez mennie. Ezért aztán magyarázkodni kezd Zahnd-nak, aki egyébként egy szóval sem ítélte el az asszonyt.

Roséné szavaiból kiderül, hogy öt évvel idősebb az ex-férjénél, és 20 éves volt, amikor megismerte a 15 éves Möbiust, aki gimnazistaként szobát bérelt náluk.

Egymásba szerettek, majd Möbius 20 éves korában házasodtak össze, és az asszony sokat segített Möbiusnak: ő vállalt munkát és tartotta el a családot, mialatt a férje tanult és a doktori disszertációját írta.

Végre úgy tűnt, hogy Möbiust kinevezik professzornak az egyik egyetemre, és ezzel megoldódnak az anyagi gondjaik, amikor Möbius megőrült és bekerült a szanatóriumba.

Ezzel romba dőlt az immár három gyerekes család, hiszen Möbius szanatóriumba került, Möbiusné pedig egy csokoládégyárban robotolt, hogy eltartsa a gyerekeit és ki tudja fizetni férje költséges kezelését. (Ne feledjük, a Les Cerisiers egy magánintézmény, ami nagyon drága)

Möbiusné tehát 15 évig dolgozott, hogy egyedül felnevelje a három gyereket, és fizesse férje ellátását. Most azonban már nem bírja tovább, ráadásul, mivel hivatalosan elvált Möbiustól és újra férjhez ment, azaz új családja van, ezért azt is bejelenti, hogy nem tudja tovább fizetni Möbius ápolásának díját.

Ez egyébként láthatóan rosszul érinti az egykori Möbiusnét, tehát nem arról van szó, hogy azért ment volna újra férjhez, hogy ne kelljen fizetnie. Ha tehetné, akkor továbbra is állná Möbius kezelésének költségeit, csak éppen az újbóli férjhezmenetellel még több gond szakadt a nyakába: Rose misszionárius ugyanis szintén volt már nős, és hat gyereket hozott az új házasságba.

Rosénak és Rosénénak tehát összesen már kilenc gyerekről kell gondoskodnia. Roséné attól tart, hogy mivel már nem tud fizetni Möbius után, ezért át fogják szállítani egy állami intézménybe.

Zahnd doktorkisasszony azonban megnyugtatja: Möbius marad a szanatóriumban, hiszen ő az egyik legrégebbi beteg. Persze hamarosan kiderül, hogy Zahnd doktorkisasszony nem pusztán a felebaráti emberszeretet vezeti, hanem tisztában van vele, hogy van egy csomó olyan alapítvány (Oppel alap, doktor Steinmann-alapvítány), amiket kifejezetten beteg tudósok megsegítésére hoztak létre.

„Annyi a heverő pénz, mint a pelyva, és nekem mint orvosnak kötelességem, hogy az ön Johann-Wilhelmjének valamit összegereblyézzek.”

Az anyagi problémák tehát megoldódtak, Roséné ezután arról érdeklődik, hogy milyen állapotban van egykori férje.

Zahnd doktorkisasszony szerint a helyzet változatlan, Johann-Wilhelm Möbius továbbra is abban a téveszmében szenved, hogy megjelenik neki Salamon király.

Ez tehát az 1-es szoba szintén fizikus lakójának őrülete: rendszeresen meglátogatja őt Salamon király.

Zahnd doktorkisasszony bemegy az 1-es szobába, hogy szóljon Möbiusnak: vendégei érkeztek.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .