Giovanni Boccaccio – Dekameron – Első nap – Olvasónapló

Első nap ötödik novella

Mesélő A novella
Fiammetta főbb szereplői helyszíne
Monferrato őrgróf és felesége
Félszemű Fülöp, francia király
Az őrgróf tartománya

Monferrato őrgrófja keresztes hadjáratra ment a Szent Földre. Félszemű Fülöp, Franciaország királya ugyanerre a keresztes hadjáratra készül, amikor hírül veszi Monferrato feleségének szépségét.

Egy lovag mesél neki az asszony álhatosságáról, szépségéről és erkölcsösségéről, aki éppen a francia királyi udvarban időzik.

Félszemű Fülöpöt elbűvöli az elbeszélés, olyannyira, hogy látatlanba beleszeret az asszonyba. Elhatározza, hogy útban a Szentföld felé, megszáll az asszonynál, hátha el tudja csábítani, főleg így, hogy a férje nincs otthon.

A király az asszony kedvéért még kerülőt is tesz utazás közben. Amikor már csak egy napnyira van Monferratoék birtokától, futárt küld az asszonyoz, bejelentve érkezését.

Monferrato felesége elcsodálkozik a hírre: mit akarhat tőle Franciaország királya? Mivel azonban okos asszony, hamar rájön, hogy valószínűleg a szépsége vonzotta hozzá a királyt, akinek célját is hamar ki tudja találni.

Eldönti, hogy megtréfálja a királyt. Parancsba adja a szolgáinak, szakácsainak, hogy készítsenek a király fogadásához méltó ebédet, de minden fogást tyúkhúsból készítsenek el.

A király megérkezik, találkozik az asszonnyal, aki még szebb és elbűvölőbb, mint ahogy azt lefestették neki. A király szerelme és vágyakozása az asszony iránt határtalan.

Megkezdődik az ebéd, minden olyan, mint amilyennek egy királyi fogadáskor lennie kell. A király azonban egy idő után csodálkozva veszi észre, hogy minden étel, amit elé hordanak – bár nagyon finom – tyúkhúsból készült.

A király erre kétértelmű megjegyzést tesz.

„- Asszonyom, e vidéken csupán tyúkok születnek, kakasok pedig nem?”

A kérdést egyrészt utalás a tyúkból készült ételekre, másrészt arra, hogy az asszony férje nincs otthon.

Monferrato felesége azonban csak erre a kérdésre várt, hiszen ezért is csináltatta a tyúklakomát. Válasza kijózanítja a királyt.

„- Nem, Felséges Uram; de az asszonyok, ha ugyan ruházatban és ékességben némiképpen különböznek más asszonyoktól, mindazonáltal itten is éppolyanok, mint máshol.”

A király a válaszból rájöhet, hogy hiába van távol Monferrato, az asszony szereti őt és hűséges is marad hozzá, hiába akarná akár maga Franciaország királya elcsábítani.

A király okos, felfogja a válasz lényegét.

„A király e szavak hallatára jól megértette, mi volt az oka a tyúklakomának, s mi a rejtett értelmök e szavaknak; és mivel belátta, hogy az ilyen vágású asszonyra hiába vesztegetné a szót, erőszakot pedig nem illenék alkalmaznia, tisztességnek okáért bölcsen kioltotta magában ama szerencsétlen tüzet, éppen úgy, mint ahogy esztelenül lángra gyúlt az asszony iránt.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .