Giovanni Boccaccio – Dekameron – Negyedik nap – Olvasónapló

Negyedik nap második novella

Mesélő A novella
Pampinea főbb szereplői helyszíne
Berto della Massa
Alberto da Imola, Berto della Massa álneve
Lisetta Quirino, a gyönyörű, de kicsit ütődött asszony
Imola
Velence

Élt Imolában egy Berto della Massa nevű gazember, aki olyat sokat hazudott, hogy már senki sem hitt neki, ezért kénytelen volt Velencébe költözni.

Velencében aztán úgy tesz, mint igaz kereszténnyé vált volna és beáll a ferences barátok közé Alberto da Imola néven.

Velence pedig ideális terep volt Alberto da Imola testvérnek, aki innentől kétféle életet folytatott. Egyrészt ő volt a szentéletű barát, aki csak vizet ivott és kenyeret evett, a megbánásról és önmegtartóztatásról prédikált. Ezt olyan jól csinálta, hogy egész Velencében elterjedt a híre, gazdag emberek gyóntatója lett, végrendeletek végrehajtójának nevezték meg és hatalmas összegeket helyeztek nála letétbe.

Másrészt azonban Alberto da Imola semmit sem változott, ugyanúgy hajszolta az élvezeteket, mint korábban, ivott, lopott és csalt, de ügyelt rá, hogy ez nem derüljön ki.

Egy nap Lisetta Quirino megy hozzá gyónni, aki egy gazdag kereskedő felesége. Gyönyörű, de buta asszony. Alberto gyóntatás közben azt is megkérdezi tőle, hogy van-e szeretője. Lisetta azonban gőgösen azt válaszolja, hogy nincs, de azért nincs, mert ő túlságosan szépséges ahhoz, hogy bármilyen jöttment belészerethessen.

Alberto testvér ezen elgondolkozik, majd úgy dönt, hogy az asszony kellően ütődött ahhoz, hogy rászedje és kellően szép ahhoz, hogy valamilyen csellel lefeküdjön vele. Hangosan azonban csak leszidja az asszonyt, amiért szépségével hivalkodik.

Amikor legközelebb kettesben marad Lisettával, akkor elmondja neki, hogy éjszaka maga Gábriel arkangyal jelent meg neki és nagyon leszidta, amiért Alberto megfedte Lisettát.

Alberto elmondja, hogy Gábriel arkangyal beleszeretett Lisettába, és szeretne az asszonnyal tölteni egy éjszakát. Angyal képében azonban nem jelenhet meg az asszony előtt, tehát Lisetta válasszon valakit, akinek testét az angyal felölti.

A hiú és butuska Lisetta persze elhiszi Alberto szavait, hiszen ki is lenne méltóbb az ő szerelmére, mint maga Gábriel arkangyal.

Alberto ezután szerényen megkéri Lisettát, hogyha lehet, akkor az asszony mondja azt, hogy az ő, mármint Alberto testében szeretné magába fogadni az angyalt, mert akkor Gábriel arkangyal a manőver idejére Alberto lelkét a paradicsomban helyezné el. Lisetta persze beleegyezik ebbe.

Aznap este tehát Alberto testvér megjelenik Lisettánál, mint Gábriel arkangyal és többször, sokáig szeretik egymást. Alberto testvér remekül szórakozik, Lisetta pedig meg van győződve róla, hogy Gábriel arkangyallal szeretkezett.

Alberto ezután többször is ellátogat, mint Gábriel arkangyal Lisettához és mindenki elégedett.

Lisetta azonban nem tudja tartani a száját, egy ilyen nagy megtiszteltetést nem tud sokáig titokban tartani, elmeséli egyik barátnőjének, hogy őt éjszakánként maga Gábriel arkangyal látogatja meg és teszi boldoggá.

Persze több se kell a barátnőnek sem, két nap múlva már egész Velence erről beszélt és mindenki Lisettán és az ostobaságán mulatott. A pletyka azonban eljut Lisetta rokonainak fülébe is, akik elhatározzák, hogy csak megnézik maguknak ezt az angyalt és lesben állnak Lisetta házánál.

Lisetta fecsegése persze Albertóhoz is eljut, aki elmegy az asszonyhoz, hogy leszidja, amiért nem tudta tartani a száját. Alig lép az asszony szobájába, berontanak a házba a rokonok is, Albertónak menekülni kell, kiugrik az ablakon, ami egy csatornára nyílik.

Mivel Alberto remek úszó, hamar partra ér, ahol az üldözők elől bekönyörgi magát egy ismeretlen házába valamilyen hazugsággal. A ház tulajdonosa megsajnálja Albertót, beengedi a házába, majd elmegy otthonról a dolgai után és rázárja az ajtót Albertóra.

A városban hamar híre megy, hogy Gábriel arkangyal aznap éjjel Lisettánál aludt és a rokonok meglepték, mire elmenekült és most senki sem tudja, hol van.

Meghallja ezt a háztulajdonos is, hamar összerakja a képet, Gábriel arkangyal nem lehet más, mint akit a házában bújtat.

A háztulajdonos ekkor kegyetlen tréfát talál ki. Albertónak először is 50 aranyat kell fizetnie a szabadon bocsátásáért. Ezután a férfi elhiteti Albertóval, hogy aznap a városban nagy, vidám ünnepséget rendeznek, amelynek lényege, hogy néhányan beöltöznek maskarába, akiket mások körbe vezetnek a városban. Ha Alberto is beöltözne, akkor a férfi könnyen ki tudná csempészni a városból, ez jól jönne Albertónak.

Alberto szorult helyzetében beleegyezik a dologba, mire a férfi bekeni mézzel, maszkot ad a fejére és egy husángot a kezébe. Alberto kap még két vérebet is, amiket láncon kell vezetnie.

Eközben a férfi hírnököket küld a piactérre, hogy aki akarja, hamarosan megláthatja Gábriel arkangyalt. Ezután kivezeti Albertót a piactérre, ahol egy oszlophoz köti, majd lerántja róla az álarcot:

„[…]meg akarom mutatni nektek Gábriel arkangyalt, ki a mennyekből éjszakánkint leszáll a földre, hogy mulattassa a velencei asszonyokat.”

Ezzel lerántja a maszkot Albertótól, aki szembe találja magát fél Velencével. A lakosok pedig döbbenten ismerik fel a szentéletű Alberto atyát, akit ezután jól megdobálnak minden elképzelhető és elképzelhetetlen dologgal. Albertót végül a ferencesek szabadítják ki, majd saját kolostoruk börtönébe zárják, ahol hamarosan meg is hal.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .