Giovanni Boccaccio – Dekameron – Negyedik nap – Olvasónapló

Negyedik nap hatodik novella

Mesélő A novella
Pamfilo főbb szereplői helyszíne
Negro da Ponte Carraro
Andreuola, Negro da Ponte Carraro lánya
Gabriotto, Andreuola szeretője és titkos férje
A városbíró
Brescia

Élt Brescia városában egy Negro da Ponte Carraro nevű nemes úr, akinek volt egy Andreuola nevű fiatal és szép lánya.

Andreuola hamarosan beleszeretett a szomszédban lakó, alacsony származású, de jóképű ifjúba, Gabriottóba. Szerelmük hamarosan be is teljesült, szeretők lettek, sőt, titokban össze is házasodtak.

Találkáikat Negro da Ponte Carraro házának hatalmas kertjében tartották.

Egyik éjjel Andreuola álmot lát, Gabriottót egy sötét, ijesztő árnyék ragadja magával a föld alá és doha többet nem látja.

Andreuola annyira megijed az álomtól, hogy egy üzenetben megpróbálja lebeszélni Gabriottót arról, hogy következő éjjel is eljöjjön hozzá a kertbe. Gabriotto persze hallani sem akar erről, megjelenik a kertben és kineveti titkos feleségét, amikor az elmeséli neki az álmát.

Ezután a szerelmesek azt teszik, amit a szerelmesek általában, vagyis szeretkeznek, ami után azonban Gabriotto hirtelen rosszul lesz és meghal.

Andreuola hamarosan rájön, hogy milyen szorult, szomorú helyzetbe került: nem elég, hogy meghalt a szerelmes, ráadásul még az apja kertjében vannak. Ha rátalálnak Gabriotto holttestére ott, az súlyos csapás lenne a lány családjának tekintélyére és persze Andreuoláéra is.

Ezért a lány úgy dönt, hogy egy beavatott szolgájával elviszik Gabriotto holttestét annak házához, leteszik a küszöb előtt és majd a családtagjai megtalálják és illően el tudják temetni.

Andreuolának azonban azon az éjszakán semmiben sincs szerencséje. Ahogy az utcán cipelik Gabriotto holttestét belefutnak a városi poroszlókba, akik persze rögtön tudni akarják, hogy kié a hulla és miben halt meg.

Elviszik a lányt és a holttestet a városházára, ahol a városi bíró orvosokkal megvizsgáltatja a testet. Kiderül, hogy nem mérgezték meg, nincsenek külsérelmi nyomok, hanem valószínűleg megpattant a szívében egy ér, abba halt bele.

A városbíró is emberből van azonban, közli Andreuolával, hogy hajlnadó elsimítani a lány ügyét, feltéve, hogy Andreuola a kedvére tesz. A lány hallani sem akar erről, mire a városbíró meg akarja erőszakolni.

Andreuolának azonban a kétségbe esés megsokszorozza az erejét, kitépi magát a városbíró karjai közül, majd összekiabálja a városházát.

Közben a hír eljut apjához, Negro da Ponte Carraróhoz is, aki azonnal a városházához megy és követeli, hogy adják ki a lányát.

Negro da Ponte Carraro nagy hatalmú, gazdag ember, nem jó ujjat húzni vele, tudja ezt a városbíró is. Úgy dönt, hogy mielőtt a lány bepanaszolná őt, inkább bevallja saját maga az erőszak kísérletét, mondván, hogy valójában nem is akart semmi rosszat, csak próbára tette a lány erkölcseit.

Sőt, még azt is felajánlja, hogy feleségül veszi Andreuolát, aki persze hallani sem akar erről.

A lány elmeséli apjának Gabriottóval való kapcsolatát és tikos házasságkötésüket is. Negro da Ponte Carraro pedig a Dekameronban szokatlan módon megértőnek mutatkozik, csak azt sajnálja, hogy a lányának nem volt több bizalma hozzá és nem mondta el neki korábban, hogy kit szeret.

Gabriottót díszesen felravatalozzák és eltemetik.

Nem sokkal később a városbíró megint előjön a házasság ötletével, de Andreuola inkább beáll apácának egy kolostorba, mint hogy férjhez kelljen mennie.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .