Giovanni Boccaccio – Dekameron – Negyedik nap – Olvasónapló

Negyedik nap kilencedik novella

Mesélő A novella
Filostrato, az
aznapi király
főbb szereplői helyszíne
Guiglielmo Guardastagno
Guiglielmo Rossiglione
Guiglielmo Rossiglione felesége
Provence

Élt Provence-ban két nem lovag, egymás legjobb barátai: Guiglielmo Rossiglione és Guiglielmo Guardastagno.

A két lovag gyerekkori barát volt, mindent együtt csináltak, együtt jártak lovagi tornákra, vadászni, stb. Egy nap azonban Guiglielmo Guardastagno elkövette azt a hibát, hogy beleszeretett barátja feleségébe.

Még nagyobb szerencsétlenség viszont, hogy az asszony is viszonozza az érzelmeket és szeretők lesznek.

Guiglielmo Rossiglione persze hamarosan rájön a titkos románcra, barátsága Guiglielmo Guardastagno iránt gyűlöletbe fordul, elhatározza, hogy megöli korábbi barátját.

Ekkoriban történik, hogy Franciaországban nagy lovagi tornát hirdetnek. Guiglielmo Rossiglione megüzeni Guiglielmo Guardastagnónak a hírt és meghívja egykori barátját estére magához vacsorára, hogy megbeszéljék a indulás részleteit.

Guiglielmo Guardastagno vesztére elfogadja a meghívást és fegyvertelenül indul barátja kastélyába. Guiglielmo Rossiglione azonban út közben meglesi, megtámadja és orvul leszúrja Guardastagnót, majd kivágja a szívét.

Amikor Guiglielmo Rossiglione visszatér a kastélyába, megparancsolja a szakácsnak, hogy a szívet, amiről azt állítja, hogy vadkanszív, készítse el a lehető legfinomabb módon vacsorára.

A szakács pedig a vacsoránál felszolgálja Guiglielmo Rossiglione feleségének az apróra vágott szívből készítet pecsenyét, amit az asszony jóízűen meg is eszik.

„- Asszony, hogy ízlett néked ez a fogás?
Felelte az asszony:
– Hitemre, uram, pompásan ízlett.
– Isten engem úgy segéljen – mondta erre a lovag -, meghiszem azt, s nem csodálkozom rajta, hogy holtában ízlik néked az, ki életében mindennél jobban ízlett.
Az asszony ennek hallatára kicsinyég meghökkent, annak utána pedig szólt:
– Micsoda? Mit adtál ennem?
Felelte a lovag:
– Az, kit megettél, valóban Guiglielmo Guardastagno úr szíve volt, kit te, hűtlen asszony, oly igen szerettél, és bizonyosra vedd, hogy annak szíve volt, mivelhogy tulajdon kezemmel téptem ki kebléből annak előtte, hogy hazatértem.”

A feleség persze kiborul, majd hirtelen kiveti magát az ablakon és szörnyet hal. Guiglielmo Rossiglione csak ekkor eszmél rá, hogy mekkora bűnt követett el és elmenekül.

Guiglielmo Guardastagno és a nő holttestét pedig közös sírba temetik el.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .