Idegen, régi és régies szavak és jelentésük – Légy jó mindhalálig

longaméta A városi diákság kedvelt labdajátéka volt, eredete több száz évre nyúlik vissza. A métajátékok közé tartozik pl. a krikett és a baseball is.
lumpol dorbézol, éjszakába nyúlóan mulat

„ […]akkor már annyi pénze lesz az onkliktól meg a tantiktól, hogy lumpolhat, és amit akar…” (ötödik fejezet)

lutri a LOTTO elődje volt, a 19. század végig játszották
megaprehendál lásd: aprehendál
mimikri beolvadás a környezetbe

„A diákok úgy értenek a mimikrihez, mint semmiféle más moszat sem a természetben” (2. fejezet)

paksaméta iratcsomó, iratköteg

„[…] most is a hóna alatt nagy paksaméta írás volt […]” (2. fejezet)

pakk csomag

„- Nízzík csak! Iszen magának nem levele van, hanem pakkja!” (második fejezet)

„Az édesanyja pakkot küld! Egész elsápadt bele, aztán újra elpirult. Odahaza megmondta az édesanyja, hogy „Fiam, csomagot ne várj, mert én nem tudok olyan finomságokat küldeni, mint a többi gyere­keknek a szülei, hát inkább nem küldök, minek lássák azt mások, hogy milyen szegények vagyunk, édes kis fiam.” (második fejezet)

pántlika szalag

„Igen, ott volt a fején, határozottan megismerte, az ő kalapja.

Biztosan megismerte, a lehajló sertéről, meg a színéről is, olyan zöldes színű volt, mint mikor ő elvesztette, s vékony zsinórja volt, és nem pántlikája.” (második fejezet)

pedellus iskolai segéd

„Október közepén egy szomorú és borús pénteki napon, óraközben, mint mindennap, elszaladt a pedellushoz, s megnézte a kátrányszagú, vasrácsos fekete hirdetőtáblán az érkezett levelek lajstromát.” (második fejezet)

„Két krajcárt kellett fizetni a pedellusnak minden levélért, s előre kikészítette a markába, mikor bement a nagy pedellusi szobába.” (második fejezet)

„A csizmás kis pedellus a pipát a másik oldalra tolta a szájában, s még egyszer végignézte a leveleket.” (második fejezet)

 

A szószedetnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .