Móricz Zsigmond – Légy jó mindhalálig – Olvasónapló

Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének részletes olvasónaplója fejezetenként

Első fejezet

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Nyilas Mihály
Böszörményi
Lisznyai úr, a szobafőnök
Nagy úr
1892 ősze A Debreceni Református kollégium
19. számú coetusa
A füvészkert a kollégium mellett

A Légy jó mindhalálig olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A történet 1892 őszén kezdődik a Debreceni Református Kollégium 19. számú coetusában (szobájában). Az egyébként hét fős szobában most csak két fiú van: a regény főszereplője, Nyilas Mihály és egy Böszörményi nevű fiú.

Mindketten másodikosok, vagyis 12 évesek, de nem egy osztályba járnak, Misi B-s, Böszörményi A-s.

A fejezetből megtudunk néhány dolgot a főhősről: előző évben még nem a kollégiumban lakott, hanem egy ismerős családnál a Nagymester utcában, Törökéknél. Mivel azonban az első évet kitűnő eredménnyel zárta, ezért megkapta a tandíjmentességet és beköltözhetett a kollégiumba. Egészen pontosan a tandíjmentességet már előző évben megszerezte, a kollégiumi hely azt jelenti, hogy nem kell fizetnie a szállásért és az ellátásért.

Nagy dolog ez Misinek, mert a családja nagyon szegény, öten vannak testvérek, csak fiúk. Az apjuk ács és egy Debrecentől távol eső faluban laknak, bár az nem derül ki, hogy pontosan hol.

Megtudjuk azt is, hogy Misi alacsony, vékony gyerek, aki a nagyság szerint felállított tornasorban hátulról a harmadik.

Misi éppen latint indul tanulni a füvészkertbe, ezért benyúl a fiókjába, hogy kivegye a latin tankönyvet. Megtudjuk azt is, hogy mi van a fiókjában:

 • A Békési latin nyelvtankönyv
 • Egy Csokonai Vitéz Mihály életéről szóló könyv
 • Egy füzet a Történelmi Arcképcsarnok című sorozatból
 • Misi legnagyobb kincse, egy bőrkötéses könyv.
 • Ezt Törökéknél találta a kamrában és az ottani gyerekek labdának használták. Misinek nagyon megtetszik a könyv, nem a tartalma miatt, mert az valami latin szöveg, hanem a borítója miatt. Egy óvatlan pillanatban a könyv lapjait kitépi, és a borítót elviszi magával. Ezután vesz 50 ív papírt és a Darabos utcai könyvkötőnél bekötteti a borítóba. Így tulajdonképpen lett neki egy bőrkötéses naplója.
 • Egy kármin színű festék
 • Néhány rajzlap

 

Misi fiókjáról bővebben olvashatsz a Nyilas Misi kincsei (Mi van Misi fiókjában?) című írásban

A kármin, azaz vörös színű festéknek akkor lesz jelentősége, amikor Misi már éppen indulna a füvészkertbe, de a másik fiú, Böszörményi megállítja:

„- Te!
Ijedten nézett a pajtására, annak semmi jót nem ígért az arca, már biztos, hogy festéket akar.
– Mongyad csak, van festéked? – kérdezte Böszörményi.”

Böszörményinek ugyanis szokása, hogy elkéri mások festékét és el is használja, anélkül, hogy kifizetné, vagy visszavenné, mint ahogy Misitől is többször kért már festéket. Böszörményinek pedig nem nagyon lehet nemet mondani, mert sokkal magasabb, mint Misi és szeret verekedni.

Misi búsan veszi elő a kárminvörös festéket, Böszörményi pedig rögtön lecsap rá. Misi szomorúan veszi tudomásul, hogy lemondhat a festékéről, mert Böszörményi szeret festeni, csak éppen nem tud, viszont az összes festéket el fogja használni.

„A kicsi kétségbeesetten le is mondott a festékjéről, hóna alá szorította a latin nyelvtanát, s fejébe készült nyomni a kis kalapját.”

Itt jutunk el a fejezet másik fontos tárgyához, Misi kalapjához. A kisfiú nem szereti a kalapját, úgy érzi nem neki való, nem teszik neki a zöld színe és a rajta lévő két zsinór, azonban nem tehet ellene semmit, kénytelen azt hordani, mert a családja túl szegény ahhoz, hogy újat vegyenek neki.

Misi bemegy a füvészkertbe, ami rögtön a kollégium mellett van és próbál a latin leckére koncentrálni, de nem sikerül neki. Sokkal jobban foglakoztatja, hogy közeledik a hónap vége, amikor majd ki kell fizetnie Csigainét, aki a ruháját mossa és vasalja. Neki pedig nincs elég pénze, leginkább azért, mert bekötette azt a könyvet.

Misi próbálja magolni a latint, de egyre csak a problémákon jár az esze: Böszörményi az ő festékét pusztítja és nincs elég pénze kifizetni Csigainét.

„Szerette volna megtanulni, de nem lehetett. Tele volt a szíve, a feje, valami nagy fájdalom­mal. A szüleire gondolt, s a szemébe könny jött, mert tőlük nem kérhet pénzt, mert nekik nincs, mert ha eszébe jut, hogy ő itt a konviktusban húst eszik és jó falatokat, otthon pedig hitvány krumplilevest esznek, nagyon szégyelli magát, s most míg a latin coniugatiót hajto­gatja gépiesen, folyton ég az arca a szégyentől, hogy azt a könyvet beköttette.”

Misi végül kétségbeesésében elsírja magát, hosszan, sokáig sír, mire megkönnyebbül és visszaindul a kollégiumba.

A kollégiumi szobában Böszörményi már nem fest és nincs egyedül, megjöttek a többiek is, aki addig az udvaron longamétát játszottak. A szobában összesen heten laknak, ebből öten másodikosok, ketten pedig már nyolcadikosok, akiket a kicsiknek „úr”-nak kell szólítani: Lisznyai úr, a szobafőnök, aki a szoba rendjéért felel és Nagy úr, aki egy alacsony, béna vállú fiú, most éppen cigarettát tölt.

Amikor Misi belép a szobába, mindenki kineveti, mert amíg a füvészkertben tanulni próbált egy fehér olajfa hosszú leveleit tűzte a hajába, amiről aztán elfelejtkezett.

Misinek erről jut eszébe, hogy a kertben hagyta a kalapját. Kétségbeesetten rohan vissza, de a füvészkertet már bezárták. Misinek igazából csak annyit kéne csinálni, hogy meghúzza a csengőt, akkor beengednék, és megkereshetné a kalapját, de a kisfiú ezt nem meri megtenni.

„Soká állt a kollégium sarkánál, elbújt az emlékkertben az orgonabokrok megett, s addig sírdo­gált, míg csak meg nem hallotta a konviktusi csengőt.”

Misinek sietnie kell vissza, mert vacsorára csöngettek. Felszalad a szobába és előkeresi a másik kalapját, egy szalmakalapot, amit már nem akart többet felvenni, mert megázott az esőben és elvesztette a formáját. Ezzel a kitérővel azonban elkésik a közös vacsoráról, amiért büntetés jár, de szerencsére be tud lopakodni úgy, hogy nem veszik észre a késését.

A fejezetben előforduló régi, régies és idegen szavak: kármin, krajcár, longaméta. Jelentésüket itt találod.

A regény szereplőinek betűrendes felsorolását itt találod.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Móricz Zsigmond – Légy jó mindhalálig – Olvasónapló” bejegyzéshez 54 hozzászólás

  • Kedves Karolina!

   Ha már ilyen kedvesen megszólítottál és kértél…

   “Az ő édesanyja az egész faluban minden lánynak és fiatalasszonynak varr, rékliket, s a legényeknek surcokat, fehérrel kivarrva.”

   ” […]csak az édesanyja, akinek dolgozni kell az egész családra, pedig vékony, gyenge, szomorú kis teste nem dologra való, csak a nyomorúság kényszeríti rá, hogy dolgozzon, mert ő is olvasni szeretne s tanulni s szórakozni, de folyton mosnia kell és főzni, takarítani, varrni a sok gyerekre, s még a parasztlányoknak is varr, az egész ház tele van a friss kartonok szagával…”

   Üdv:

   Zsiráf

 1. Tisztelt zsiráf!

  Az lennének a kérdéseim 1. Mennyi idős volt a film forgatásakor a nyilas misit alakító tóth lászló?

  2. előfordul e történet során ha igen melyik jelenetben hogy együtt láthatjuk misit és az édesaynyját?

  Válszodat előre is köszönöm!

  • Tisztelt tukarcs!

   Sajnos el kell, hogy keserítselek, mert ez alapvetően egy irodalmi művekkel, ezen belül is kötelező olvasmányokkal foglalkozó oldal, tehát nem a filmművészeti továbbképző kimaradt jelenetek, illetve lényegtelen apróságok blogja…

   Hősiesen bevallom továbbá, hogy az első kérdésedre a választ nem tudom, mert az 1960-as feldolgozást nem láttam, bár szerény véleményem szerint magának a kérdésnek sincs értelme.

   A második kérdésre teljesen egyszerűen meg lehet találni a választ, elegendő, ha megtekinted a filmet. Az oldal érdeklődési körébe vágóan annyit tudok hozzá tenni, hogy a regényben nincs ilyen jelenet.

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Kedves Zsiráf!
  Te mit írnál arra a kérdésre, hogy miért a vallatási jelenet a mű legdrámaibb része.
  Előre is köszönöm.

  • Kedves Pepító!

   Szerintem azért, mert ebben a jelenetben sűrűsödik össze minden rossz, ami Misivel történt. Itt jön ki leginkább, hogy a tanárok – a felnőttek – mennyire nem értik meg Misit és viszont: Misi mennyire nem érti a felnőtt világot, nem tud eligazodni benne, nem tudja megvédeni magát. Ami persze érthető is, hiszen még gyerek. A tanárokból álló bizottságot nem is érdekli igazán, hogy mi is történt valójában, vagy az, hogy Misi esetleg meg tudná-e magyarázni a történteket.
   Úgy tűnik, ők már eleve eldöntötték, hogy Misi egy haszontalan, rossz gyerek. Misi pedig képtelen védekezni, tulajdonképpen esélyt sem kap rá.
   Misi úgy látja, hiszen ezt tapasztalta az iskolában, a kollégiumban és kint a városban is, hogy az emberek mintha egyáltalán nem lennének képesek megérteni egymást.
   Szép lassan teljesen kétségbe esik, amikor látja, hogy esélye sincs a felnőttekkel szemben, ennek a kétségbeesésnek a csúcspontja, amikor felkiált, hogy nem akar többé debreceni diák lenni.
   Vagyis Misi szeretne elmenekülni onnan, ahol csak bántották, ahol csak rossz élmények érték, ahol túl gyorsan történtek az események ahhoz, hogy felfogja, vagy irányítani tudja őket. Egyedül érzi magát egy ellenséges környezetben.

   De azért ne feledjük el azt sem, hogy ezután jön a megkönnyebbülés, a megoldás, a katarzis, mert megérkezik Misi nagybátyja. Végre egy olyan felnőtt, aki nem ellenséges vele, sőt szereti őt, akire rábízhatja magát, akiben megbízhat, akitől joggal remélheti, hogy megvédi és megoldja a helyzetet. És mint tudjuk, így is lesz.

   Én valami ilyesmi tudnék elképzelni, remélem tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 3. nekem az lenne a kérdésem hogy mi a véleménye Pósalakynak,Török Jánosnak, Gimesinek és Bella kisasszonynak Misiről?
  A választ előre is köszönöm 🙂

  • Kedves blanka!

   Időhiány miatt leghamarabb holnap délelőtt tudok komolyabban elmerülni a kérdésedben, ha még akkor is jó 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Kedves Zsiráf!
  A segítségedre lenne sűrgösen szükségem …
  Négy összetett kérdésem is lenne,és nagyon-nagyon leköteleznél,ha segítenél megválaszolni őket.
  1- Hogyan jellemzik Bellát a saját szavai(Mikor mondta? Kinek?Miért?)
  “A gazdag rokon nem ismeri többé a szegény rokont”
  “…én segíteni fogok mindnyájatokon,amennyit tudok”

  2-Milyen igazságtalan vádak érik Misit a tárgyaláson? (3 példával alá támasztva)

  3-Miért nem mondja el az igazságot? Hogyan derül ki az igazság?

  4-Miértt érzi Misi.hogy őt nem szereti sem Viola,sem Bella,sem az Igazgató,sem Gyéres,sem Orczy,sem Törökék

  Tényleg nagyon sürgős és fontos lenne megválaszolnom ezeket a kérdéseket holnapra,rettentő hálás lennék ha segítenél nekem

  Köszönettel:. Niki

  • Kedves Niki!

   Sajnálom, de ma időhiány miatt nem tudok válaszolni… Tényleg sajnálom. Javaslom, hogy legközelebb ne hagyd az uccsó pillanatra…

   Üv:

   Zsiráf

 5. Kedves Zsiráf! Nagyon megköszönném ha tudnál segíteni! Azt a kérdést kaptam a regénnyel kapcsolatban hogy miröl árulkodik a cim?

  • Kedves Ármin!

   Kemény kérdés ez, jó sokan foglalkoztak már vele. Maga a cím a Biblia Jelenések könyve 2. fejezete egyik mondatának “Légy hű mindhalálig” gondolatából ered. Többek között emiatt a biblia párhuzam miatt sem értette Móricz, hogy miért tartják művét ifjúsági regénynek, holott nem annak szánta.
   A légy jó mindhalálig – szerintem – valami olyasmit jelent, hogy úgy érdemes jónak lenni, mindig, minden körülmények között, hogy az ember nem vár viszonzást érte. Ne azért legyünk jók, mert illik jónak lenni, vagy mert ezt várják el tőlünk. Jó esetben a jóság, az emberség belülről fakad mindig, minden körülmények között, akkor is, ha nem viszonozzák, vagy nem tűnik “kifizetődőnek” az, hogy jót, jól cselekszünk.
   Nyilván maga a cím vészjóslónak hat, leginkább azért, mert egy pozitív töltetű szó – a “jó” – és egy negatív töltetű – a “mindhalálig” – került benne egymás mellé.

   De ez persze csak az én véleményem! 🙂

   Zsiráf

 6. Szia Kedves Zsiráf!
  Nos, szeretném a segítséged kérni abba, hogy hogyan nézett ki Gimesiék lakása???Sajnos nincs könyvem, mert nem kötelező viszont nem találom sehol:((

  • Kedves Könyvmoly!

   “Gimesi is hűtelen, az egyetlen jó társa, aki a Péterfia utcában lakik, egészen kint az erdő felé, egy olyan furcsa lakásban, amilyen nincs több a világon. A nagyanyjával lakik egy kapubolt felett, egy olyan pici szobában, hogy csoda. Csak ők tudnak ott lakni, mert másnak alacsony volna”

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Kondics Krisztián!

   A választ megtalálod az olvasónapló 8. fejezetében…

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm a munkád az összes olvasó nevében, nagyon sokat segítettél!
  További sok sikert az oldal szerkesztéséhez!
  Üdv.:
  Balázs

 8. Szia Zsiráf azt szeretném kérdezni ,hogy ha le Borbás írni az a részt amikor Misi a földrajz órára nem felelt de jelest kapott??!
  A válaszodat előre is köszönöm!☺

 9. Kedves Zsiráf! 🙂
  Nagyon szépen köszönöm a segítséged 🙂
  Sokat segítettél az olvasónaplóban 🙂
  Még egyszer köszönöm! 🙂 :Viki (13l)

 10. Kedves Zsiráf,

  Nagyon szépen kidolgozott olvasónaplók találhatók az oldaladon. Köszönjük a segítséget, és a sok fáradozást. Nagy segítséget nyújtottál már több könyv feldolgozásában is.

  Köszönettel
  Csilla

 11. Szia Zsiráf!
  Csak azt szeretném mondani hogy a Misi fiókjában lévő,,rajlap” az gondolom rajzlap akárhol lenni úgyhogy kérlek javítsd😉
  (na tévedtem elnézést)

 12. Kedves Zsiráf! Nagyon sokat segített ez az olvasónapló, nagyon köszönöm és így tovább az oldal szerkesztésében. 😀 😀 😀

  Köszönettel: Gábor

 13. Kedves zsiráf !

  Köszönöm szépen, nagy hasznát vettem az olvasónapló-nak.

  Köszönettel:Tamás

 14. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm mindenki nevében, hogy megírtad ezt az olvasónaplót. Ez egy nagyon szuper oldal, vissza fogok még térni.
  Úgy találtam meg, hogy a legjobb barátnőm megkért, hogy olvassak el egy fejezetet-ugyanis én a fél könyvet elolvastam-, hogy mondjam meg neki, hogy jó-e ez az oldal, vagy sem.
  Kellemes meglepetés volt, hogy nem volt olyan, amibe belejavítottam/hozzáadtam volna valamit.
  Mégegyszer nagyon köszönöm, hogy van ez az oldal!
  Csak így tovább! 🙂
  Kata:)

 15. Helo Zsiráf!

  Egy olyan hibát vettem észre a negyedik részben amit nem tudok értelmezni. Így szól: Gimesi láthatólag nem trt..
  Ennyit szerettem volna és köszönöm ah kijavítod, amúgy hihetetlen jó ez az oldal csak így tovább. 🙂
  Üdv:
  Zsolti

 16. Kedves Zsiráf
  Olyan kérdésem lenne hogy melyik Móricz regény tekinthető a légy jó mindhalálig című mű folytatásának?
  Koszonom 🙂

 17. Kedves Zsiráf!
  Nekem csak egy kérdésem lenne: Miért 12 éves Nyilas Mihály, hogy ha másodikos gimnazista? Akkor nem 14-15 évesnek kéne lennie?
  Üdvözlettel: Zsófi

  • Kedves Zsófi!

   Ne a mai iskolarendszerben gondolkodj, akkoriban mást jelentett a gimnázium, mint ma, máskor kerültek be a diákok és másmilyen végzettséget is adott. A mai rendszerben Misi kb. hatodikos-hetedikes áltsulis lenne.

   Üdv:

   Zsiráf

Szólj hozzá!