Móricz Zsigmond – Légy jó mindhalálig – Olvasónapló

Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének részletes olvasónaplója fejezetenként

Első fejezet

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Nyilas Mihály
Böszörményi
Lisznyai úr, a szobafőnök
Nagy úr
1892 ősze A Debreceni Református kollégium
19. számú coetusa
A füvészkert a kollégium mellett

A Légy jó mindhalálig olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A történet 1892 őszén kezdődik a Debreceni Református Kollégium 19. számú coetusában (szobájában). Az egyébként hét fős szobában most csak két fiú van: a regény főszereplője, Nyilas Mihály és egy Böszörményi nevű fiú.

Mindketten másodikosok, vagyis 12 évesek, de nem egy osztályba járnak, Misi B-s, Böszörményi A-s.

A fejezetből megtudunk néhány dolgot a főhősről: előző évben még nem a kollégiumban lakott, hanem egy ismerős családnál a Nagymester utcában, Törökéknél. Mivel azonban az első évet kitűnő eredménnyel zárta, ezért megkapta a tandíjmentességet és beköltözhetett a kollégiumba. Egészen pontosan a tandíjmentességet már előző évben megszerezte, a kollégiumi hely azt jelenti, hogy nem kell fizetnie a szállásért és az ellátásért.

Nagy dolog ez Misinek, mert a családja nagyon szegény, öten vannak testvérek, csak fiúk. Az apjuk ács és egy Debrecentől távol eső faluban laknak, bár az nem derül ki, hogy pontosan hol.

Megtudjuk azt is, hogy Misi alacsony, vékony gyerek, aki a nagyság szerint felállított tornasorban hátulról a harmadik.

Misi éppen latint indul tanulni a füvészkertbe, ezért benyúl a fiókjába, hogy kivegye a latin tankönyvet. Megtudjuk azt is, hogy mi van a fiókjában:

 • A Békési latin nyelvtankönyv
 • Egy Csokonai Vitéz Mihály életéről szóló könyv
 • Egy füzet a Történelmi Arcképcsarnok című sorozatból
 • Misi legnagyobb kincse, egy bőrkötéses könyv.
 • Ezt Törökéknél találta a kamrában és az ottani gyerekek labdának használták. Misinek nagyon megtetszik a könyv, nem a tartalma miatt, mert az valami latin szöveg, hanem a borítója miatt. Egy óvatlan pillanatban a könyv lapjait kitépi, és a borítót elviszi magával. Ezután vesz 50 ív papírt és a Darabos utcai könyvkötőnél bekötteti a borítóba. Így tulajdonképpen lett neki egy bőrkötéses naplója.
 • Egy kármin színű festék
 • Néhány rajzlap

 

Misi fiókjáról bővebben olvashatsz a Nyilas Misi kincsei (Mi van Misi fiókjában?) című írásban

A kármin, azaz vörös színű festéknek akkor lesz jelentősége, amikor Misi már éppen indulna a füvészkertbe, de a másik fiú, Böszörményi megállítja:

„- Te!
Ijedten nézett a pajtására, annak semmi jót nem ígért az arca, már biztos, hogy festéket akar.
– Mongyad csak, van festéked? – kérdezte Böszörményi.”

Böszörményinek ugyanis szokása, hogy elkéri mások festékét és el is használja, anélkül, hogy kifizetné, vagy visszavenné, mint ahogy Misitől is többször kért már festéket. Böszörményinek pedig nem nagyon lehet nemet mondani, mert sokkal magasabb, mint Misi és szeret verekedni.

Misi búsan veszi elő a kárminvörös festéket, Böszörményi pedig rögtön lecsap rá. Misi szomorúan veszi tudomásul, hogy lemondhat a festékéről, mert Böszörményi szeret festeni, csak éppen nem tud, viszont az összes festéket el fogja használni.

„A kicsi kétségbeesetten le is mondott a festékjéről, hóna alá szorította a latin nyelvtanát, s fejébe készült nyomni a kis kalapját.”

Itt jutunk el a fejezet másik fontos tárgyához, Misi kalapjához. A kisfiú nem szereti a kalapját, úgy érzi nem neki való, nem teszik neki a zöld színe és a rajta lévő két zsinór, azonban nem tehet ellene semmit, kénytelen azt hordani, mert a családja túl szegény ahhoz, hogy újat vegyenek neki.

Misi bemegy a füvészkertbe, ami rögtön a kollégium mellett van és próbál a latin leckére koncentrálni, de nem sikerül neki. Sokkal jobban foglakoztatja, hogy közeledik a hónap vége, amikor majd ki kell fizetnie Csigainét, aki a ruháját mossa és vasalja. Neki pedig nincs elég pénze, leginkább azért, mert bekötette azt a könyvet.

Misi próbálja magolni a latint, de egyre csak a problémákon jár az esze: Böszörményi az ő festékét pusztítja és nincs elég pénze kifizetni Csigainét.

„Szerette volna megtanulni, de nem lehetett. Tele volt a szíve, a feje, valami nagy fájdalom­mal. A szüleire gondolt, s a szemébe könny jött, mert tőlük nem kérhet pénzt, mert nekik nincs, mert ha eszébe jut, hogy ő itt a konviktusban húst eszik és jó falatokat, otthon pedig hitvány krumplilevest esznek, nagyon szégyelli magát, s most míg a latin coniugatiót hajto­gatja gépiesen, folyton ég az arca a szégyentől, hogy azt a könyvet beköttette.”

Misi végül kétségbeesésében elsírja magát, hosszan, sokáig sír, mire megkönnyebbül és visszaindul a kollégiumba.

A kollégiumi szobában Böszörményi már nem fest és nincs egyedül, megjöttek a többiek is, aki addig az udvaron longamétát játszottak. A szobában összesen heten laknak, ebből öten másodikosok, ketten pedig már nyolcadikosok, akiket a kicsiknek „úr”-nak kell szólítani: Lisznyai úr, a szobafőnök, aki a szoba rendjéért felel és Nagy úr, aki egy alacsony, béna vállú fiú, most éppen cigarettát tölt.

Amikor Misi belép a szobába, mindenki kineveti, mert amíg a füvészkertben tanulni próbált egy fehér olajfa hosszú leveleit tűzte a hajába, amiről aztán elfelejtkezett.

Misinek erről jut eszébe, hogy a kertben hagyta a kalapját. Kétségbeesetten rohan vissza, de a füvészkertet már bezárták. Misinek igazából csak annyit kéne csinálni, hogy meghúzza a csengőt, akkor beengednék, és megkereshetné a kalapját, de a kisfiú ezt nem meri megtenni.

„Soká állt a kollégium sarkánál, elbújt az emlékkertben az orgonabokrok megett, s addig sírdo­gált, míg csak meg nem hallotta a konviktusi csengőt.”

Misinek sietnie kell vissza, mert vacsorára csöngettek. Felszalad a szobába és előkeresi a másik kalapját, egy szalmakalapot, amit már nem akart többet felvenni, mert megázott az esőben és elvesztette a formáját. Ezzel a kitérővel azonban elkésik a közös vacsoráról, amiért büntetés jár, de szerencsére be tud lopakodni úgy, hogy nem veszik észre a késését.

A fejezetben előforduló régi, régies és idegen szavak: kármin, krajcár, longaméta. Jelentésüket itt találod.

A regény szereplőinek betűrendes felsorolását itt találod.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Móricz Zsigmond – Légy jó mindhalálig – Olvasónapló” bejegyzéshez 176 hozzászólás

  • Kedves Karolina!

   Ha már ilyen kedvesen megszólítottál és kértél…

   “Az ő édesanyja az egész faluban minden lánynak és fiatalasszonynak varr, rékliket, s a legényeknek surcokat, fehérrel kivarrva.”

   ” […]csak az édesanyja, akinek dolgozni kell az egész családra, pedig vékony, gyenge, szomorú kis teste nem dologra való, csak a nyomorúság kényszeríti rá, hogy dolgozzon, mert ő is olvasni szeretne s tanulni s szórakozni, de folyton mosnia kell és főzni, takarítani, varrni a sok gyerekre, s még a parasztlányoknak is varr, az egész ház tele van a friss kartonok szagával…”

   Üdv:

   Zsiráf

 1. Tisztelt zsiráf!

  Az lennének a kérdéseim 1. Mennyi idős volt a film forgatásakor a nyilas misit alakító tóth lászló?

  2. előfordul e történet során ha igen melyik jelenetben hogy együtt láthatjuk misit és az édesaynyját?

  Válszodat előre is köszönöm!

  • Tisztelt tukarcs!

   Sajnos el kell, hogy keserítselek, mert ez alapvetően egy irodalmi művekkel, ezen belül is kötelező olvasmányokkal foglalkozó oldal, tehát nem a filmművészeti továbbképző kimaradt jelenetek, illetve lényegtelen apróságok blogja…

   Hősiesen bevallom továbbá, hogy az első kérdésedre a választ nem tudom, mert az 1960-as feldolgozást nem láttam, bár szerény véleményem szerint magának a kérdésnek sincs értelme.

   A második kérdésre teljesen egyszerűen meg lehet találni a választ, elegendő, ha megtekinted a filmet. Az oldal érdeklődési körébe vágóan annyit tudok hozzá tenni, hogy a regényben nincs ilyen jelenet.

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Kedves Zsiráf!
  Te mit írnál arra a kérdésre, hogy miért a vallatási jelenet a mű legdrámaibb része.
  Előre is köszönöm.

  • Kedves Pepító!

   Szerintem azért, mert ebben a jelenetben sűrűsödik össze minden rossz, ami Misivel történt. Itt jön ki leginkább, hogy a tanárok – a felnőttek – mennyire nem értik meg Misit és viszont: Misi mennyire nem érti a felnőtt világot, nem tud eligazodni benne, nem tudja megvédeni magát. Ami persze érthető is, hiszen még gyerek. A tanárokból álló bizottságot nem is érdekli igazán, hogy mi is történt valójában, vagy az, hogy Misi esetleg meg tudná-e magyarázni a történteket.
   Úgy tűnik, ők már eleve eldöntötték, hogy Misi egy haszontalan, rossz gyerek. Misi pedig képtelen védekezni, tulajdonképpen esélyt sem kap rá.
   Misi úgy látja, hiszen ezt tapasztalta az iskolában, a kollégiumban és kint a városban is, hogy az emberek mintha egyáltalán nem lennének képesek megérteni egymást.
   Szép lassan teljesen kétségbe esik, amikor látja, hogy esélye sincs a felnőttekkel szemben, ennek a kétségbeesésnek a csúcspontja, amikor felkiált, hogy nem akar többé debreceni diák lenni.
   Vagyis Misi szeretne elmenekülni onnan, ahol csak bántották, ahol csak rossz élmények érték, ahol túl gyorsan történtek az események ahhoz, hogy felfogja, vagy irányítani tudja őket. Egyedül érzi magát egy ellenséges környezetben.

   De azért ne feledjük el azt sem, hogy ezután jön a megkönnyebbülés, a megoldás, a katarzis, mert megérkezik Misi nagybátyja. Végre egy olyan felnőtt, aki nem ellenséges vele, sőt szereti őt, akire rábízhatja magát, akiben megbízhat, akitől joggal remélheti, hogy megvédi és megoldja a helyzetet. És mint tudjuk, így is lesz.

   Én valami ilyesmi tudnék elképzelni, remélem tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 3. nekem az lenne a kérdésem hogy mi a véleménye Pósalakynak,Török Jánosnak, Gimesinek és Bella kisasszonynak Misiről?
  A választ előre is köszönöm 🙂

  • Kedves blanka!

   Időhiány miatt leghamarabb holnap délelőtt tudok komolyabban elmerülni a kérdésedben, ha még akkor is jó 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Kedves Zsiráf!
  A segítségedre lenne sűrgösen szükségem …
  Négy összetett kérdésem is lenne,és nagyon-nagyon leköteleznél,ha segítenél megválaszolni őket.
  1- Hogyan jellemzik Bellát a saját szavai(Mikor mondta? Kinek?Miért?)
  “A gazdag rokon nem ismeri többé a szegény rokont”
  “…én segíteni fogok mindnyájatokon,amennyit tudok”

  2-Milyen igazságtalan vádak érik Misit a tárgyaláson? (3 példával alá támasztva)

  3-Miért nem mondja el az igazságot? Hogyan derül ki az igazság?

  4-Miértt érzi Misi.hogy őt nem szereti sem Viola,sem Bella,sem az Igazgató,sem Gyéres,sem Orczy,sem Törökék

  Tényleg nagyon sürgős és fontos lenne megválaszolnom ezeket a kérdéseket holnapra,rettentő hálás lennék ha segítenél nekem

  Köszönettel:. Niki

  • Kedves Niki!

   Sajnálom, de ma időhiány miatt nem tudok válaszolni… Tényleg sajnálom. Javaslom, hogy legközelebb ne hagyd az uccsó pillanatra…

   Üv:

   Zsiráf

 5. Kedves Zsiráf! Nagyon megköszönném ha tudnál segíteni! Azt a kérdést kaptam a regénnyel kapcsolatban hogy miröl árulkodik a cim?

  • Kedves Ármin!

   Kemény kérdés ez, jó sokan foglalkoztak már vele. Maga a cím a Biblia Jelenések könyve 2. fejezete egyik mondatának “Légy hű mindhalálig” gondolatából ered. Többek között emiatt a biblia párhuzam miatt sem értette Móricz, hogy miért tartják művét ifjúsági regénynek, holott nem annak szánta.
   A légy jó mindhalálig – szerintem – valami olyasmit jelent, hogy úgy érdemes jónak lenni, mindig, minden körülmények között, hogy az ember nem vár viszonzást érte. Ne azért legyünk jók, mert illik jónak lenni, vagy mert ezt várják el tőlünk. Jó esetben a jóság, az emberség belülről fakad mindig, minden körülmények között, akkor is, ha nem viszonozzák, vagy nem tűnik “kifizetődőnek” az, hogy jót, jól cselekszünk.
   Nyilván maga a cím vészjóslónak hat, leginkább azért, mert egy pozitív töltetű szó – a “jó” – és egy negatív töltetű – a “mindhalálig” – került benne egymás mellé.

   De ez persze csak az én véleményem! 🙂

   Zsiráf

 6. Szia Kedves Zsiráf!
  Nos, szeretném a segítséged kérni abba, hogy hogyan nézett ki Gimesiék lakása???Sajnos nincs könyvem, mert nem kötelező viszont nem találom sehol:((

  • Kedves Könyvmoly!

   “Gimesi is hűtelen, az egyetlen jó társa, aki a Péterfia utcában lakik, egészen kint az erdő felé, egy olyan furcsa lakásban, amilyen nincs több a világon. A nagyanyjával lakik egy kapubolt felett, egy olyan pici szobában, hogy csoda. Csak ők tudnak ott lakni, mert másnak alacsony volna”

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Kondics Krisztián!

   A választ megtalálod az olvasónapló 8. fejezetében…

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm a munkád az összes olvasó nevében, nagyon sokat segítettél!
  További sok sikert az oldal szerkesztéséhez!
  Üdv.:
  Balázs

 8. Szia Zsiráf azt szeretném kérdezni ,hogy ha le Borbás írni az a részt amikor Misi a földrajz órára nem felelt de jelest kapott??!
  A válaszodat előre is köszönöm!☺

 9. Kedves Zsiráf! 🙂
  Nagyon szépen köszönöm a segítséged 🙂
  Sokat segítettél az olvasónaplóban 🙂
  Még egyszer köszönöm! 🙂 :Viki (13l)

 10. Kedves Zsiráf,

  Nagyon szépen kidolgozott olvasónaplók találhatók az oldaladon. Köszönjük a segítséget, és a sok fáradozást. Nagy segítséget nyújtottál már több könyv feldolgozásában is.

  Köszönettel
  Csilla

 11. Szia Zsiráf!
  Csak azt szeretném mondani hogy a Misi fiókjában lévő,,rajlap” az gondolom rajzlap akárhol lenni úgyhogy kérlek javítsd😉
  (na tévedtem elnézést)

 12. Kedves Zsiráf! Nagyon sokat segített ez az olvasónapló, nagyon köszönöm és így tovább az oldal szerkesztésében. 😀 😀 😀

  Köszönettel: Gábor

 13. Kedves zsiráf !

  Köszönöm szépen, nagy hasznát vettem az olvasónapló-nak.

  Köszönettel:Tamás

 14. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm mindenki nevében, hogy megírtad ezt az olvasónaplót. Ez egy nagyon szuper oldal, vissza fogok még térni.
  Úgy találtam meg, hogy a legjobb barátnőm megkért, hogy olvassak el egy fejezetet-ugyanis én a fél könyvet elolvastam-, hogy mondjam meg neki, hogy jó-e ez az oldal, vagy sem.
  Kellemes meglepetés volt, hogy nem volt olyan, amibe belejavítottam/hozzáadtam volna valamit.
  Mégegyszer nagyon köszönöm, hogy van ez az oldal!
  Csak így tovább! 🙂
  Kata:)

 15. Helo Zsiráf!

  Egy olyan hibát vettem észre a negyedik részben amit nem tudok értelmezni. Így szól: Gimesi láthatólag nem trt..
  Ennyit szerettem volna és köszönöm ah kijavítod, amúgy hihetetlen jó ez az oldal csak így tovább. 🙂
  Üdv:
  Zsolti

 16. Kedves Zsiráf
  Olyan kérdésem lenne hogy melyik Móricz regény tekinthető a légy jó mindhalálig című mű folytatásának?
  Koszonom 🙂

 17. Kedves Zsiráf!
  Nekem csak egy kérdésem lenne: Miért 12 éves Nyilas Mihály, hogy ha másodikos gimnazista? Akkor nem 14-15 évesnek kéne lennie?
  Üdvözlettel: Zsófi

  • Kedves Zsófi!

   Ne a mai iskolarendszerben gondolkodj, akkoriban mást jelentett a gimnázium, mint ma, máskor kerültek be a diákok és másmilyen végzettséget is adott. A mai rendszerben Misi kb. hatodikos-hetedikes áltsulis lenne.

   Üdv:

   Zsiráf

 18. Szia kedves Zsiráf!
  Nekem egy nagy kérésem/kérdésem lenne hozzád ha tudnál segíteni benne annak nagyon örülnék és megköszönném!
  A kérésem az hogy szerkezeti vázlatot kellene írnunk de nem tudom hogy csináljam ebben tudnál nekem valahogyan segíteni?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Szerkezet:
   Bevezetés (expozíció): 1-3. fejezet – megismerkedünk a főszereplővel (Misi), a családi állapotával, a regény fő helyszínével, környezetével (Debrecen, kollégium), szoba- és osztálytársaival.
   Bonyodalom: 4-6. fejezet – Misi próbál beilleszkedni Debrecenben és a kollégiumban egyaránt. Eleinte jól alakulnak a dolgai – felolvasás Pósalaky úrnál, házitanító Doroghy Sanyiéknál, látogatás Törökéknél, kiváló tanulmányi eredmény. Fordulatot jelent a reskontó elvesztése (ellopása)
   Kibontakozás: 7-10. fejezet – Misi élete válságba kerül – fokozatos és folyamatos csalódás a felnőttekben, a kollégiumi és iskolatársaktól való távolodás
   Tetőpont: 11. fejezet – A reskontó körüli vizsgálat fegyelmi tárgyalásban végződik, ahol Misit vádolják. Mindenki Misi ellen fordul, teljesen kiábrándul a felnőttekből, ez a regény legfeszültebb jelenete.
   Megoldás: 12. fejezet – A nagybácsi, Isaák Géza megjelenése, Misi szerepe tisztázódik a reskontó ügyben, kiderül, hogy ártatlan, de Misit ez már nem is érdekli, kijelenti, hogy nem akar többet debreceni diák lenni. Nagybátyjával elhagyják az iskolát.

   Én valami ilyesmit írnék! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 19. Kedves Zsiráf!
  Milyen újabb megaláztatás éri Misit Szűts Istók tornaóráján?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Lili

 20. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszik ez az olvasónapló! Egy kérdésem lenne mégpedig, hogy miért feltűnő mindenkinek a szalmakalap? Nem értem, mert nem mindegy hogy milyen kalapot visel Misi??!!
  Üdv.:
  Luca

  • Kedves Kalmár Luca!

   Jogos a kérdésed, mert ma már nem hordunk kalapot, illetve nem úgy hordunk, mint akkoriban. A regény cselekményének idején a kalap ugyanolyan státusszimbólum volt, mint mondjuk ma egy márkás és drága karóra. Az emberek sok esetben már arról meg tudták állapítani, hogy a velük szembejövő milyen társadalmi osztályba tartozik, mennyire vagyonos, sőt gyakran azt is, hogy mit dolgozik, hogy milyen kalap volt rajta.
   Az emberek figyeltek arra, hogy az alkalomhoz illő kalapot vegyék fel: mást hordtak munkába, mást a szabadidejükben. Fontos volt, hogy milyen anyagból készült a kalap, és persze ilyen szempontból egy szalmakalap jóval kevésbé volt értékes, mint mondjuk egy bőrből, vagy nemezből készült verzió.
   Az adott esetben az, hogy Misinek szalmakalapot kell viselni, azt jelenti, hogy szegény és ez meg is látszik rajta.

   Üdv:

   Zsiráf

 21. Kedves Zsiráf!
  Te milyen új címet adnál a regénynek?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Ui: Sokat segít ez az oldal, már 2 éve!

  • Kedves Suszter!

   Ez azért nem olyan vészes kérdés, csak engedd el a fantáziád egy kisit… Nézzük a regény főbb motívumait, mik azok az események, tárgyak, amik fontosak? Pl. a gyűrű, tehát mondjuk “Hajsza a gyűrű után”, aztán ott van az ostrom, “Eger várának ostroma”, aztán utalhatsz a főszereplőre is: “Egy jobbágyfiú kalandjai a középkori Magyarországon”

   Üdv:

   Zsiráf

 22. Oh és lenne még egy kérdésem!
  Mi a hasonlóság a regényben szereplő és a mai gyerekek élete között. (Minimum 3 kell)
  Köszönöm előre is.

  • Kedves Suszter!

   Huh, hát, a különbségeket könnyebb lenne sorolni, az biztos. 🙂 Lássuk csak: 1. A szülői háztól való elszakadás, a kollégiumi élet eleinte nehéz, ez ma is igaz. 2. Egy osztályban mindig kialakulnak kisebb csoportok, két-három fős barátságok, ez most is így van. 3. A felnőttek ritkán értik meg a gyerekeket, legalábbis a gyerekek így gondolják, ez is stimmel. 4. Mindig van legalább egy arc, aki erősebb Nálad az osztályban! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 23. Kedves Zsiráf!
  A segítségedre lenne szükségem!
  Milyen kapcsolatban állt Misi az alábbi személyekkel? (Mindegyikhez néhány mondatos választ kéne írni)
  Doroghy Bella, Pósalaky úr, Török János, Orczy Vilmos, Isaák Géza.

  • Kedves Zebra!

   Ha sürgős, akkor bajban vagy 🙂 Ha ne, akkor leghamarabb holnap délelőtt tudok Neked válaszolni…

   Üdv:

   Zsiráf

   • Kedves Zebra!

    Na, lássuk akkor! 🙂

    Doroghy Bella – Az első olyan nő Misi életében, akihez érzelmek fűzik. Nem nevezhető ez szerelemnek, Misi ahhoz még túl fiatal, de Bella az első lány, akire nem úgy tekint, mint egy felnőttre. Misi sincs tisztában a saját érzelmeivel Bellával kapcsolatban, de megnyugtatja a lány jelenléte, szeretne imponálni neki, és nagy csalódásként éli meg, amikor Bella elszökik Török Jánossal.

    Pósalaky úr – Különösebben szoros kapcsolat nem alakul ki közöttük. A vak úr munkalehetőséget biztosít Misinek, aki él is ezzel. Igazából semleges szereplő, se nem jó, se nem rossz Misihez. Vele kapcsolatban a fő tényező, hogy tőle indul a reskontó ügy, ami annyira megkeseríti majd Misi életét.

    Török János – A szerencsevadász fiatalember. Igazi jóképű, szemtelen bohém, aki ellopja Misitől a reskontót. Nem személy szerint Misinek akar rosszat, csak meglátta a szelvényben a lehetőséget és cselekedett. Személye nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Misi kiábránduljon a felnőttekből és a világukból. A mű végén mindent bevall és mindent magára vállal, de attól még súlyos sebeket ejt Misi lelkén.

    Orczy Vilmos – Misi osztálytársa és barátja. Egy egész más világot képvisel, mint amiben Misi él, a gazdagok világát. Misi számára elképesztő luxusban él, nincs is nagyon tisztában a szegény gyerekek körülményeivel. Misi számár imponál a fiú gazdagsága, szorgalma és lazasága, ahogy a problémákat megoldja.

    Isaák Géza – Misi nagybátyja, a “jó” felnőtt megszemélyesítője. Misi nagyon szereti, a mű végén Isaák Géza az, aki Misi értelmezésében kimenti őt a fegyelmi eljárásról, és akinek Misi végre bevallhatja, hogy nem akar többet debreceni diák lenni. A kollégiumi és iskolai élet során az egyetlen felnőtt, akiben megbízik, és aki érzése szerint segít neki.

    Valami ilyesmit írnék 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

 24. Kedves Zsiráf! Szerinted az olvasónapló alapján meg lehet írni egy 14 kérdéses kvízt, kb 3 hibával?
  Válaszodat köszönöm, ecky

  • Kedves ecky!

   Hm…nem nagyon van értelme a kérdésnek… 🙂 Meg, persze, hogy meg lehet, de ez a kvíztől függ… az olvasónapló lényege a tömörítés, ha a kérdések belemennek apróságokba is, akkor bajban lehetsz…
   Majd írd meg, hogy mi lett az eredmény! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 25. Kedves Zsiráf!
  Az osztállyal elkezdtük feldolgozni egyenként a fejezeteket. Egy feladatnál azonban megakadtam. Az a feladat, hogy számozással sorrendbe kell állítani a negyedik fejezet eseményeit. Így szólnak az állítások:

  Gyéres tanár úr megkérdezte Misitől, hogy elvállalná-e a Doroghy gyerek tanítását.
  Misi délután Gimesiéknél töltötte, akinek a nagymamája nem szerette, ha a két fiú -noha csak játékból- birkózik egymással.
  Pósalaky úr pénzt adott Misinek, hogy az álma alapján megfejtett számokat tegye meg a kislutrira.
  Misi visszagondolt arra, hogy az elemeiben mindig ő volt a leckéztető.
  Énekórán a kisfiú arra gondolt, hogy neki nincs jó hallása, de az édesanyjának és az édesapjának gyönyörű hangja van.

  • Kedves Bartos Bence!

   Pósalaky úr pénzt adott Misinek, hogy az álma alapján megfejtett számokat tegye meg a kislutrira.
   Misi délután Gimesiéknél töltötte, akinek a nagymamája nem szerette, ha a két fiú -noha csak játékból- birkózik egymással.
   Gyéres tanár úr megkérdezte Misitől, hogy elvállalná-e a Doroghy gyerek tanítását.
   Énekórán a kisfiú arra gondolt, hogy neki nincs jó hallása, de az édesanyjának és az édesapjának gyönyörű hangja van.
   Misi visszagondolt arra, hogy az elemeiben mindig ő volt a leckéztető.

   Üdv:

   Zsiráf

 26. Kedves Zsiráf
  Nagyon tetszik az amit csinálsz
  A fejezetekben minden apró részletre is kitérsz nekem ez tetszik a legjobban a fiam tanára olyanokat kérdezet a dolgozatban hogy milyen szinü misi sapkálya te méh erre is kitértél
  Csak igy tovább

 27. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdzni, hogy mi teszi nyilván valóvá bella szökését?
  válaszod előre is köszönöm:D
  Üdv: artúr

 28. Tisztelt Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem, hogy tudnál-e a fejezeteknek címet adni?
  Üdvözlettel: Balázs

  • Kedves Balukapitány!

   Mindegyiknek nem! 🙂 Ess neki, és amelyik nem megy, azt összedobjuk közösen! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   • Kedves Zsiráf!
    A nyolcadik és a kilencedik fejezetnek kellene csak, a többi megvan.
    Üdv.: Balázs

    UI.: Az utolsó fejezetnél, segítenél kigyűjteni a szereplőket és a helyszíneket?

     • Kedves Balázs!

      Na lássuk akkor 🙂

      8. fejezet: itt szerintem Gimesi, Orczy és Misi titkos társaságának megalapítása a lényeg, szóval a cím, mondjuk A titkos társaság, vagy a Lutri társaság megalapítása. Ha a regény felépítése alapján akarsz a nyolcadik fejezetnek címet adni, akkor A reskontó utáni nyomozás kezdete.
      A 9. fejezet lehetséges címei: Misi verset ír, vagy Misi és Bella, vagy Folytatódik a nyomozás.

      Üdv:

      Zsiráf

 29. Helló!
  Nemtudom ki vagy Zsiráf, de 1000 hála!!
  A több napos munkámból csináltál 2 órát!
  Egyszerű volt válaszolni a kérdésekre az olvasónaplód segítségével!
  Rövid, tömör és információkkal teli.
  Nem olvastam el a könyvet mert nem szeretem amikor olyanok is le bánnak írva amik teljesen szükségtelenek számomra pl.: az, hogy Pósalaky milyen székben ült.
  Igen ezek fontosak hogy el tudd képzelni a helyszínt de nekem ezért nem tetszenek a könyvek. Sok időmet veszik igénybe a kis részletek miatt! >:[
  De nem ez a lényeg, hanem, hogy sok tanulónak könnyebbítetted meg a helyzetét!
  !Gratula! 🙂

  • Kedves Vlarion!

   Szívesen! 🙂 És remélem idővel majd változik a véleményed a könyvekkel kapcsolatban, mert az olvasásban pont az a lényeg, amit Te kifogásolsz 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 30. Szia Zsiráf!

  KéAz lenne a kérdésem, hogy tudnál-e négy kötös dolgot Móricz Zsigmond és Misi között?

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv:Peti

  • Kedves Peti!

   Hát, kötös dolgokat nem nagyon tudok… Ha Móricz és Nyilas Misi hasonlóságaira gondolsz, akkor azok a következők:
   -Móricz Zsigmond is tanult Debrecenben.
   -Anyai nagyanyját Nyilas Katalinnak hívták, innen Misi vezetékneve.
   -Móricz anyai nagybátyja, Pallagi Gyula segítségével változtat iskolát, ugyanúgy, mint a regényben Misi Isaák Géza segítségével.
   -Móriczék gyermekkorában egy ideig ugyanúgy módos embereknek számítottak, mint Misik és később ugyanúgy el is szegényedtek.

   És egyébként, úgy általában is Misi minden szempontból Móricz alteregójának tekinthető a regényben!

   Üdv:

   Zsiráf

 31. Kedves Zsiráf az lenne a kérdésem,hogy milyen igaztalan állításokkal vádolja meg a tanári kar misit?
  Előre is köszönöm a választ.

 32. Kedves Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem, hogy pontosan miért ártatlan Misi?
  Válaszodat köszönöm!

  • Kedves Marci!

   A 11. fejezetben, amikor Misit beidézik a tanári kar elé, akkor négy kérdéscsoportra kell válaszolnia. Misi ezek közül mindben ártatlan: Pósalaky úr bízta meg a számok megtételével, ő csak jó szándékúan megcsinálta. Fogalma sem volt róla, hogy Török János ellopta tőle a reskontót, arról meg pláne nem, hogy mi történik az ötödikesek termében. Haza pedig a saját pénzét küldte.
   Vagyis Misi csak sodródott az eseményekkel, amik tőle függetlenül történtek körülötte, és ő valahogy mindig a közepébe került mindennek, de anélkül, hogy akarta volna, hogy egyáltalán tudott volna róla.
   Misit most pont azok akarják felelősségre vonni – a felnőttek – akikben bízott (volna), és akik ráadásul eleve bűnösnek tartják.
   Érdekesség, hogy az egyetlen dolog, amiben Misi félig-meddig valóban vétkes, azaz Böszörményi bicskájának ellopása, ki sem derül…

   Üdv:

   Zsiráf

 33. Szia lenne 3 kérdésem egész nap írtam és már erőm nincs megkeresni
  1.Hogyan tisztázza Isaák Géza a vádak alól?
  2. Misi lelki kínja közepette fejében megírja első költeményét.Kiről szól a vers?
  3.Orczy szakszerű vizsgálatott kezdeményez Misi reskontója ügyében . Hogyan zajlik a nyomozás?
  Előre is köszönöm kérlek segíts!!! 🙂

  • Jó reggelt!

   Na, lássuk akkor! 🙂

   1. Hogyan tisztázza Isaák Géza a vádak alól?
   Ez azért érdekes kérdés, mert valójában nem tudjuk meg… Az olvasónapló 12. fejezetében találsz pár mondatot arról, hogy mit mondanak a tanárok, miután kijöttek a szobából, ahol Isaák Géza beszélt velük. Ebből az derül ki, hogy Géza valószínűleg őszintén elmondta nekik, hogy Misi egy rendes, becsületes, jó gyerek. De még egyszer: pontosan nem tudjuk meg, hogy Isaák Géza mivel érvelt…

   2. Misi lelki kínjai közepette fejében megírja első költeményét. Kiről szól a vers?
   Ezt a posztot ajánlom figyelmedbe!

   3. Orczy szakszerű vizsgálatot kezdeményez Misi reskontója ügyében. Hogyan zajlik a nyomozás?
   Ezzel kezdődik a 9. fejezet olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

 34. Szia ebben az egy kérdésben segíts még léccives!!!!
  Mit mond az író Orczyról?Hol lakott a gazdag család?Hogyan fogadták a megérkező Misit?

  • Kedves Dzsenifer!

   Egy kérdés? 😀 😀

   Mit mond az író Orczyról?
   “Orczy első volt az osztályban. És ő ahhoz volt szokva otthon, hogy a második mindig vakon engedelmeskedjék az elsőbbnek. Ő volt a legnagyobb, neki minden öccsének szót kellett fogadnia, de már a kisebb testvérének ő nem fogadott volna szót. Orczy előtte volt eggyel. Igaz, hogy igazságtalanul, mert neki jobb kalkulusa volt eggyel, a szépírásból neki jelese volt, s Orczynak csak kettese. Tornából mind a kettőjüknek hármasuk volt, a többi mindeniknél egyes volt. “

   Hol lakott a gazdag család?
   “Akkor Orczy sokáig magyarázta, hogy hol laknak, a Kossuth utcában, a színház mellett, megmondta a számot, s hogy csak fel kell mennie az emeletre, ott ők laknak.”

   Hogyan fogadták a megérkező Misit?
   3. fejezet olvasónaplója

   Üdv:

   Zsiráf

 35. Kedves Zsiráf! Köszönöm a munkádat és azt szeretném kérdezni tőled hogy te mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy milyen viszony van Misi és az igazgató között. (Kb. 3 mondatban) Előre is Nagyon köszönöm!!

  • Kedves Hrubi Mátyás!

   Az olvasónapló 11. fejezetében vagy egy rész, ami elég jól leírja a viszonyukat. Alapvetően olyan, mint egy átlag általános iskolás és egy igazgató viszonya. Túl távol vannak egymástól minden szempontból ahhoz, hogy megértsék egymást.

   Misi számára az igazgató A Felnőtt, valami nagyon távoli, nagyon nagy hatalmú valaki, élet és halál ura. Az igazgató pedig csak a problémát látja a kisfiúban. Nem a gyerek gondjai érdeklik, hanem az, hogy mindig a Misi által előidézett bajokat kell elsimítania. Ráadásul azért sem lehet összhang közöttük, mert nem ugyanazokat a dolgokat látják problémának.

   Misinek meg van a saját kis élete, a kis bajokkal, amik persze számára óriásiak. Az, hogy az igazgatónak magyarázkodnia kell miatta, na ez pont nem érdekli. Mint ahogy az igazgatót sem az, hogy mi van Misivel.

   Remélem valami ilyesmire gondoltál! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 36. Kedves Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem,hogy a magyar irodalom mely két nagy alakja val megemlítve a műben?
  Egyszer a Bokor kapcsán,egyszer a földrajz tanárral kapcsolatban)

  • Kedves RetekLovag!

   A bokorral kapcsolatban:

   “- Hát a Nagyerdő felé, a Péterfia végén a villasor, még Simonyi óbester ültetett ott egy gyönyörű fasort, óriási fákat, valami háromszáz fát tudod és tavaly mind kivágták, mikor Jókai bácsinak mondták, sírt: azt mondta nem jön többet Debrecenbe, mer itt több szép nincs, csak a Simonyi-gát vót, még 48-ba is. Meg ez a liciom, mer ez még régibb, ez már kétszáz, meg háromszáz esztendős, még az első Rákóczy, a legislegelső ültette, tudod, osztán belenőtt az ablakba, no gyere nézzük meg, még nem húzta fel a függönyt.”

   A földrajztanárral kapcsolatban:

   Arany János barátja volt, mondta róla valaki. Míg utána nézett, Arany Jánosra gondolt. Arany János fogott kezet az öreg Názóval, mikor fiatal Názó volt.”

   Üdv:

   Zsiráf

 37. Szia kedves Zsiráf!
  Az lenne a keresem hogy segits nekem egy fogalmazast irni!
  Aminek a cime az legyen:Nyilas Misi a példaképem Előre is koszonom

 38. Kedves Zsiráf
  Az lenne a kérdémes:
  Kiket kérdez ki Orzy a nyomozás során?
  Hogyan intézi ezt?
  Miről beszélgetnek Bellával?

  Üdv:Áron

 39. Kedves Zsiraf!

  Nagyon koszi ezt a komoly olvasonaplot.

  Nekem regrol ugy remlett, hogy a vegen Misi meghalt.

  Ugyanakkor a konyv es az olvasonaplod veget atfutva ugy tunik, hogy ez a kerdes nyitva marad.

  Jol gondolom?

  Koszi:
  ZsA

  • Kedves ZsA!

   Nem marad nyitva a kérdés, mert Misi nem hal meg. Rosszul lesz ugyan és elájul, amikor végre rendeződnek a dolgai és enyhül a feszültség, de nem hal meg. Kijelenti, hogy nem akar többet debreceni diák lenni, ezért megbeszélik a nagybátyjával, Isaák Gézával, hogy átiratkozik abba az iskolába, ahol Géza is tanít. (esetleg keverheted a Pál utcai fiúkkal, mert ott Ernő tényleg meghal a végén)

   Üdv:

   Zsiráf

 40. Tisztelt Zsiráf!

  A 10. fejezetnél egy szót elírtál:Szkszay.
  Csak gondoltam jelzem remélem ezzel tudtam segíteni.

  Üdv:Martin

 41. Szia Zsiráf!

  4. éve vagy a segítségünkre, nagyon köszönjük.
  Az idén különböző szempontok szerint kellett jegyzetelnünk a műből. Már szinte teljesen készen van, egy kérdést ill. a kérdés egyik felét nem értem:

  -Írói közlésmódok, Móricz viszonya a hőshöz.

  Móricz és Misi viszonyát értem de vajon milyen írói közlésmódokra gondol?
  Nagyon köszönöm ha segítesz!
  Üdv,
  Ági

  • Kedves Ági!

   Hm… Az biztos, hogy nem általános iskolai szintű a kérdés, vagy zseniknek szól… A közlésmód ugyanis egy nyelvtani kategória, közlésmód pl: az egyenes beszéd, a függő beszéd, a monológ, a párbeszéd, a leíró és értekező közlésmód.

   Ez alapján már szerintem el tudsz indulni, és tudsz keresni pl. monológot Misiről, vagy leírást. Én valahogy így csinálnám 🙂 Bár azt is hozzáteszem, hogy a kérdés nekem sem teljesen egyértelmű 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 42. Az lenne a kérdésem h:
  Doroghyékhoz megy órárt tartani. Sanyika késik, ezért Misi…
  Folytasd!
  Ki szakítja félbe az alkotást?

  Ezeket nem tudom, kerestem a könyvben, mindenhól!
  [Auchan-ban vettünk egy olvasónaplót és benne kérdések vannak]

 43. Kedves Zsiráf!
  Csak megszeretném köszönni ezt a sok munkát amit belefektetsz ebbe az oldalba, megspórolva nekünk több órát akár napot is. 🙂

 44. Szia kedves Zsiráf!

  Azt a feladatot kaptam hogy a kollégiumi életről kell írnom, van rá időd hogy egy kicsit segíts nekem? Ha van, nagyon szépen köszönöm, és további szép napot!

  Még egyszer köszönöm: Bence

  • Kedves Bence!

   Lássuk csak… Alapvetően ugye a Debreceni Református Kollégiumról van szó, ahova Misi jár. Ez tulajdonképpen egy gimnázium, aminek van kollégium része is, azaz vannak olyan diákok, akik akik a kollégiumban laknak. Míg ma általában csak hét közben koleszos valaki, és hétvégére hazamegy, Misi idejében ez nem így volt, csak a nagyobb ünnepekre és a nyári szünetre mehettek haza. Ennek Misi esetében főleg az az oka, hogy szegény családból származik, nincs pénze az utazásra (se).
   A szegénység abból a szempontból is fontos, hogy Misi ennek és jó tanulmányi eredményeinek köszönheti, hogy tandíjmentességet élvez, azaz nem kell fizetnie a kollégiumi ellátásért, ma úgy mondanánk, hogy ösztöndíjas.
   Misi a kollégium második emeletén, a 19. számú coetusban (szobában) lakik. A kollégiumi szoba érdekessége, hogy hét lakója nem ugyanabba az osztályba jár, kettő A-s, három B-s, ketten pedig már felsőbb évfolyamba jár. Misiéknek az idősebb diákokat “úr”-nak kell szólítaniuk. Nagy úr a szobafőnök.
   További érdekesség, hogy a tanítás heti hat napon át zajlott, csak a vasárnap volt szabad és a diákoknak délelőtt és délután is voltak óráik. Este tanulni kellett.
   Félévkor ugyanúgy osztályozták őket, mint manapság.
   Az osztályteremben a diákok tanulmányi eredményük szerint ültek a padokban, a legjobbak elöl, és így tovább a többiek. További érdekesség, hogy a kollégiumba és a gimibe is csak fiúk jártak, és a tanárok is mind férfiak.
   Összességében ez egy nagyon zárt, rideg, komor, Misi számára kegyetlen világ, aminek (legalábbis kezdetben) nem ismeri a szabályait, nehezen alkalmazkodik hozzájuk, sokat sír.

   Remélem tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Üdv:

   Zsiráf

 45. Kedves Zsiráf!
  Találtam egy hibát a 4. fejezetnek a végén:
  “csak kapott egy ehetőséget” Gondolom lehetőséget lenne.
  Üdv: Ali

 46. Szia!
  Az lenne a kérdésem hogy a regényben milyen híres költőkről esik szó.
  Illetve még hogy ki misi legjobb barátja Orczy vagy Gimesi?
  indoklás is kellene.
  Köszönöm előre is ha csak elolvasod!
  Várom a válaszod
  Zalán

  • Kedves Zalán!

   A regényben milyen híres költőkről esik szó?
   Csokonai Vitéz Mihály, aki Misi kedvenc költője, erről bővebben olvashatsz A Nyilas Misi kincsei című posztban.
   Amikor Misi Orczynál van vendégségben, akkor az egyik játékuk az, hogy viaszból csinálnak szobrokat, ekkor formázza meg Orczy Goethe fejét.
   Hirtelen ez a kettő jut eszembe, illetve említik még Jókait is, de ő ugye nem költő :9

   Ki Misi legjobb barátja, Orczy vagy Gimesi?
   Nos, ez nem is olyan egyszerű kérdés, hiszen mindketten a barátai… Ha mégis mindenképpen választani kell, akkor Gimesit mondanám, mert ő nagyjából olyan anyagi, családi, és társadalmi helyzetből érkezik, mint Misi, ezért jobban megértik egymást. Orczy ugye gazdag családból származik, olyan ruhái, játékai, könyvei, házuk van, ami Misi számára szinte fel sem fogható, ezért van közöttük egy bizonyos távolság.

   Remélem valami ilyesmire gondoltál!

   Üdv:

   Zsiráf

 47. Szia!
  Az lenne a kérdésem hogy hogyan nézett ki a debreceni református kollégium 1892-ben(illetve előtte)
  erről nekem egy oldal kéne de egy kicsi is elég ha segítesz
  köszi! 🙂

  • Kedves Cheese!

   Idézetek a könyvből, amik segíthetnek Neked:

   “A kollégium nagy, komor, négyszögű épület. Voltaképpen csak az első része komor, a Nagy-templom felőli ősi épület, a hátulsó három szakasz, amely úgy van építve, hogy az egész egy négyszögű udvart zár be, inkább sivár. ”

   “…behallatszik, hogy kopognak a kemény kis cipősarkak a sivatag folyosókon, s hogy zúg be a százezernyi veréb csiripelése az udvaron álló ménkő magas jegenyeakácok lombja közül.”

   “A tornác nagy, tágas, nyílt folyosó volt, vörös téglával volt kirakva a talp alatt, olyan bíbor-vörös téglával, amilyen sehol másutt nincsen, csak Debrecenben…”

   “Az udvar közepén ott állott lent a kút, magányosan, törpe fák alatt. Ezen a délutánon iskolai szünet volt, s alig lézengett egy-két diák itt-ott. A kút sárgaréz kereke idáig csillogott, s a hosszú sárgaréz cső is, amely a másik oldalon kinyúlik a kútból. ”

   “Fölpillantott a rengeteg magas épületre, amelynek az oszlopfői felett furcsa duzzadt fejek voltak kőből kifaragva.”

   “Bement a füvészkertbe, az ott van mindjárt a kollégium mellett. Nem szép ez a füvészkert, sosem szerette.”

   Összességében azt lehet mondani, hogy egy kisfiú számára barátságtalan, komor épületről van szó, tantermekkel és hálótermekkel a bentlakó diákok számára, irodákkal a tanároknak, levéltárral, könyvtárral, udvarral, tehát egy egész komplexumról van szó.

   Remélem ezzel már el tudsz indulni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   ui.: Attól, hogy nevet váltasz, az IP címed még változik 😀

 48. Szia kedves Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem hogy tudnál-e nekem írni 5-5 állítást az alábbi személyekről:
  -Nyilas Misi
  -Nyilas Misi édesanyja
  -Pósalakí úr
  -Doroghy bella
  S.O.S kéne a válasz legalább 3 napon belül

 49. Szia Zsiráf!

  Az én kérdésem az lenne, hogy kik voltak Misi barátai és “ellenségei”? A válaszodért előre is köszi!

  • Kedves Gabo!

   Hm…Jól tetted, hogy idézőjelbe tettes az ellenségeit, mert Misi ismerőseit nem könnyű egyértelműen barátokra és ellenségekre osztani…
   Barát mindenképpen Gimesi és Orczy, de természetesen jóban van Török nénivel és Török bácsival, aztán Doroghy Sanyival és Bellával is, de Pósalakyval is.És persze ne feledkezzünk el Isaák Gézáról sem, a nagybátyjáról, aki végül mindent elsimít.
   Ellenségnek tekinthetjük mindenképpen Böszörményit, aki elveszi a festékét és később kibontja a csomagját, illetve Török Jánost, akit ellopj tőle a reskontót.

   A kérdésedre egyébként azért sem könnyű válaszolni, mert a regénynek van olyan része, amikor pl. Misi minden felnőttet ellenségnek tekint, mert nem értik meg őt…

   Remélem azért tudtam segíteni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 50. Kedves Zsiráf!

  Az a helyzet, hogy már 2-3 éve a Te olvasónaplóid segítenek az enyéim megírásában. Szeretek olvasni, de amit az iskolákban szoktak feladni kötelező olvasmányoknak… Szerintem dögunalom az összes, így hát nem olvastam el őket, kivéve a Kőszívű ember fiait (pont a leghosszabbat). Nem ragadt meg belőle valami sok, csak az alap sztori, szóval ott is a Te jegyzeteidre kellett alapoznom. A segítségedért nagyon hálás vagyok, szeretném megköszönni!
  A kérdésem a következő lenne: Neked tetszenek ezek a könyvek és azért csinálsz belőle olvasónaplókat, vagy ha más oka van, akkor mi az?

  Válaszodat előre is köszöni, valamint
  mélyen üdvözöl:
  Panelház

  • Kedves Panelház!

   Örülök, hogy visszatérő vendég vagy! 🙂 Szerintem egy kicsit erősen ítélsz. Mindig azt szoktam mondani, hogy nem feltétlenül a kötelező olvasmányokkal van a gond, hanem az életkorral, amiben olvastatják őket. Ezek a művek a magyar és a világirodalom mesterművei, zseniálisak egytől egyig – igen, A kőszívű… is 🙂 – csak éppen nem ahhoz a korosztályhoz szólnak, akiknek el kell olvasniuk, és meg kell(ene) érteniük őket.
   Egyrészt. Másrészt pedig egyre nyilvánvalóbb tény, hogy ezek felett a kötelező olvasmányok felett bizony eljárt az idő, és közben születtek olyan modernebb remekművek is, amikkel sokkal jobban átadhatóak lennének ugyanezek a témák. Valamilyen oknál fogva azonban a megfelelő helyeken, ahol a döntéseket hozzák, ezt még nem ismerték fel.
   Harmadrészt pedig, hogy a kérdésedre válaszoljak, igen, tetszenek ezek a könyvek, és hidd el, hogyha pár éve múlva újra elolvasod őket, akkor rá fogsz jönni, hogy Neked is tetszenek! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 51. Szia! Nekem az egyetlen kérdésem az lenne hogy amikor Misi visszatér a coetusba akkor a fiókjából mit vett ki?? Köszi:Zsófi <3

  • Kedves Zsófi!

   Hm…egy kicsit pontosítani kéne a kérdést, mert Misi azért elég sokszor “visszatér” a coetusba… Melyik fejezetről van szó? Ha az elsőről, akkor a Békési latin nyelvtan könyvet.

   Üdv:

   Zsiráf

 52. Szia!
  Mi éppen most a 9-10. fejezetet tárgyaljuk és kaptunk egy kérdést:
  Hogyan “avatkozik bele” a kis Nyilas Misi a felnőttek dolgába?
  Neked mi lenne erre a válaszod?
  Előre is köszi!
  Judit

  • Kedves Judit!

   Szerintem leginkább azzal, hogy átadta Bellának Török János levelét. Aztán amikor Bella eltűnik, akkor elmondja a nővérének, hogy látta őt az állomáson, valószínűleg Török Jánossal. Ha Misi nem adja oda János levelét Bellának, akkor a két fiatal nem ismerkedik meg, és Bella nem szökik el Jánossal.
   De ott van a reskontó ügye is, bár az nem Misin múlik, hiszen nem tudja, hogy Török János ellopta tőle a reskontót. De ha Misi nem megy el Törökékhez, akkor nem találkozik Jánossal, aki így nem tudta volna ellopni a reskontót.

   Üdv:

   Zsiráf

 53. Szia! Tudsz nekem utalásokat mondani a regényből az író gyermekkori családi állapotára? 2-3 kellene… Előre is köszi!

  • Kedves Dávid!

   Móricz apja kezdetben ugyanúgy jómódú volt, mint Misié, és ugyanúgy elszegényedtek.
   Móricz ugyanúgy a nagybátyja közbenjárására került át egy másik iskolába, mint Misi.
   Móricz anyai nagyanyjának vezetékneve is Nyilas volt.

   Üdv:

   Zsiráf

 54. Szia Zsiráf!
  Olyan kérdést kaptam, hogy Nyilas Misi testvérei hány évesek lehettek. Tudnál ebben segíteni? Előre is köszönöm. 🙂
  Üdv.:
  Ákos.

  • Kedves Ákos!

   Úgy látom, ma a fura kérdések napja van… 🙂 A regényből nem derül ki, hogy hány évesek Misi testvérei. Annyit tudunk meg, hogy Misi 12 éves, és öten vannak testvérek, mindegyik fiú, és Misi a legidősebb.
   Ebből következik, hogy csak annyit mondhatunk biztosan, hogy Misinek négy öccse van, akik mindannyian fiatalabbak mint 12.

   Üdv:

   Zsiráf

 55. Kedves Zsiráf!
  Nekem is nagyon tetszik az oldalad.
  Esetleg tudnál segíteni abban, hogy milyen igaztalan állításokkal vádolták Misit.
  Ha visszaírsz, akkor válaszodat nagyon szépen köszönöm.
  Adél

 56. Kedves Zsiráf!
  Szeretnék kérni valamit:
  Azt a feladatot kaptam hogy mindegyik fejezet legfontosabb eseményeit írjam le 3-4 mondatban.
  Ebben tudnál segíteni?

  • Kedves Best oldal!

   Annál többet, minthogy megírtam az olvasónaplót, nem igazán tudok segíteni. Ebből azért már nem olyan nehéz még jobban összefoglalni az eseményeket! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 57. Már a negyedik éve használom az oldalt, mindig nagyon segít😀. Szerintem a részletes olvasónapló a legjobb, mert így olyan, mintha a könyvet olvasnám, csak a lényegtelen részek nélkül. Hol lennél én nélküled Zsiráf 😛

 58. Kedves Zsiráf!
  nagyon örülök ,hogy létrehoztad ezt az oldalt nagyon sokat segítettél ezzel nekem igaz olvastam a könyvet de mire oda kerültünk ,hogy dolgozat addigra nagy részét elfelejtettem! Ezzel megmentettél engem egy rosszabb jegytől. Köszönöm

 59. Kedves Zsiráf! Nekem eszméletlenűl tetszett az olvasó napló nem nagyon szeretek olvasni de ezt szívesen és izgatottan olvastam!

  Üdv:Anna

 60. Kedves Zsiráf!

  Bálint vagyok. 🙂
  Gondoltam írok egy kicsi megjegyzést, amiben szeretném megköszönni, hogy időd nagy részét erre fordítod, hihetetlen mennyit segítettél nekem (és persze sokan másoknak is). Holnap írunk a Légy Jó Mindhalálig 6-7-8. fejezetéből, és akármikor dolgozat van, akármelyik könyvből, a könyv elolvasása után mindig idejövök összefoglalni. :DD
  Köszönjük szépen 🙂
  Kérlek soha ne hagyd abba, hiszen rengeteg embernek segítesz:)

  Szép estét, napot, jó éjszakát, nem tudom mikor olvasod az üzenetet 🙂
  Bálint

  • Kedves Bálint!

   Örülök, hogy tetszik az oldal és rendszeresen használod! 🙂 És persze köszönöm az elismerést, mindig jól esik a visszaigazolás! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..