Jókai Mór – Az arany ember – Negyedik rész – Noémi – Olvasónapló

IV. rész 3. fejezet: Noémi

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Teréza mama
Dódi
1830 A Senki szigete

„Timár legboldogabb napjait tölté kettős életének. Semmi sem zavarta boldogsága teljességét, csak az az egy, hogy még egy másik élete is van, amibe mindig vissza kell térnie.”

Itt ismét előtérbe kerül Tímár gyengesége, és harca saját lelkiismeretével. Megtehetné ugyanis, hogy választ két élete közül. Választhatná Noémit és a Senki szigetét, ahol igazán boldog és felhőtlen életet élhetne. Tímár azonban gyenge, nem tud lemondani a komáromi gazdagságról, rangról, társadalmi elismertségről. Azzal azonban tisztában van, hogy kettős életét már nem sokáig folytathatja.

Közben azonban boldog heteket, hónapokat él át a szigeten, lelkesen építi a faházat, amelyhez tudását az elmúlt fél évben szerezte meg Komáromban.

Egészen addig tart ez az állapot, míg egy napon rosszul nem érzi magát.

„- Valami bajom van! – monda Noéminak. – A fejem olyan nehéz, a lábaim alig bírnak; minden tagomban valami fájást érzek. Le kell feküdnöm.”

Tímár ágynak esik, kiderül, hogy elkapta a hagymázat (tífuszt). Állapota súlyos, lázas, folyamatosan félrebeszél, önkívületi állapotában hangosan beszél, keveri kettős életének helyszíneit, képzeletben hol Komáromban jár úri palotákban, hol a Senki szigetén. Noémi kétségbeesetten és lelkiismeretesen ápolja. Teréza mama tapasztalatból tudja, hogy a 13. nap a legkritikusabb, ha azt Tímár túléli, akkor valószínűleg már felépül.

A 14. nap reggelére Tímár már jobban van, a közvetlen életveszély elmúlt, de még nagyon gyenge, sokáig nem kelhet még fel. És ekkor következik be a tragédia, most a kis Dódi betegszik meg, torokgyíkot kapott.

Noémi kétségbeejtő helyzetbe kerül, hiszen Tímárnak nem meri megmondani, hogy a kisfiú beteg, nehogy rosszabbodjon az állapota. Tímár viszont mindig látni akarja Dódit, mindig róla érdeklődik. Noéminak úgy kell ápolni a két szeretett lényt, hogy ne tudják egymásról, betegek.

Tímár végül felépül, a kis Dódi azonban belehal betegségébe. Tímárt természetesen mélyen lesújtja a halálhír, letargiába süllyed, depressziós lesz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Negyedik rész – Noémi – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Csak annyi észrevételt tennék, hogy Noémi meg van keresztelve. (Igaz, nem tudjuk, milyen hitre, de ez a történet szempontjából nem fontos.)
    „És még több! Nekünk nemcsak a császárok hivatalszolgáinak felfedezésétől kell remegnünk, hanem még a papokétól is. Ha megtudják az érsekek, a pátriárkák, az archimandriták és az esperesek, hogy itt e szigeten egy leány növekedik, aki még templomot nem látott keresztelője óta, elveszik őt tőlem erővel, és beteszik valamely kolostorba.”
    (A szigetlakók története)

    Válasz
  2. Azt szeretném mondani, hogy a 4. rész 1. fejezetében az elején az van írva, hogy „boldog emberként viselkedi”.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .