Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló

3. fejezet

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Boka
Csónakos
Nemecsek
Geréb
A Vörösingesek csapata
1889 március,
egy nappal az
előző fejezet után
A Füvészkert ( a Vörösingesek tábora)

 

Boka elkészíti a haditervet másnap délutánra, aminek lényege, hogy a Pál utcai fiúk is bebizonyítsák, hogy vannak olyan bátrak, mint a füvészkertiek. Tehát, mint ahogy Áts Feri bemerészkedett a Pál utcai grundra, most a Pál utcaiak fognak elmenni a vörösingesekhez a Füvészkertbe és otthagynak egy papírt, amire ráírták: „ITT VOLTAK A PÁL UTCAI FIÚK”

A nagy és veszélyes kalandra Boka Csónakost és Nemecseket viszi magával. Csónakosnak azonban megtiltja, hogy hangosan fütyüljön. A kis szőke Nemecsek nagyon büszke, hogy közlegény létére részt vehet egy ilyen nagy horderejű vállalkozásban.

A három fiú késő délután elindul a Füvészkertbe. Besötétedik, mire odaérnek, bemásznak a Füvészkert kőkerítésén. A Füvészkertben van egy tó, aminek a közepén lévő szigeten van a Vörösingesek tábora. A szigetet és partot egy híd köti össze. Félúton a kerítés és a tó között van egy domb, amire egy mesterséges várromot építettek.

A fiúk óvatosan, a bokrok takarásában elosonnak a várromig, ahol Csónakos felmászik az egyik fára. Onnan látja, hogy a szigetre vezető hídon a Vörösingesek két őre áll, ott tehát nem tudnak bejutni a szigetre. Hirtelen éles fütyülés hallatszik, Bokáék először azt hiszik, hogy felfedezték őket, de aztán rájönnek, hogy a fütty, csak az őrségváltás jele a hídon.

De hirtelen megint bajba kerülnek, ahogy a várrom mellett lapulnak, mert lépteket hallanak, kiderül, hogy most a Füvészkert éjjeliőre jár arra. A három fiú, hogy észre ne vegye őket az éjjeliőr, gyorsan elbújnak a várrom belsejében. Ennek a véletlennek köszönhetik, hogy felfedezik a Vörösingesek rejtett fegyverraktárát. Nyolc darab fából faragott, ezüstpapírral bevont tomahawkra bukkannak. Innen derül ki, hogy a Vörösingesek nyolcan vannak.

Amikor az éjjeliőr elmegy, a fiúk kibújnak a várromból és Boka távcsövön keresztül méri fel a szigetet, ahol egy lámpás is mozog a sötétben. Bokának hirtelen elakad a lélegzete, mert a lámpavivőben egy ismerőst vél felfedezni, de csak egy pillanatra látja, nem tudja biztosan megállapítani, hogy ki volt az.

A fiúk most már odaérnek a tó partjára, de az őrök miatt a hidat nem használhatják. Elhatározzák, hogy keresnek egy csónakot, amin át tudnak evezni a szigetre. Találnak is egyet, amibe beszállnak, de Nemecsek megcsúszik és nyakig merül a vízbe. (FIGYELEM! Ennek még jelentősége lesz a későbbiekben!)

Végül mindhármuknak sikerül bemászniuk a csónakba és áteveznek a szigetre. Csónakost a csónaknál hagyják őrnek, azzal a feladattal, hogyha felfedezik a csónakot, akkor fütyüljön egy nagyot. Nemecsek és Boka pedig megközelítik a Vörösingesek táborát. A sziget közepén kis tisztás van, bokrokkal körülvéve, ide bújnak Bokáék. Innen pont rálátnak a vörösingesekre, akik a tisztás közepén álló lámpás körül ülnek.

Boka és Nemecsek látja, hogy a Füvészkertiek között van egy alak, aki nem visel vörös tornainget. Megdöbbenve ismerik fel Gerébet a saját csapatukból. Boka tehát jól látta korábban, amikor távcsövön át figyelte a szigetet, hogy a lámpást egy ismerős tartja. Most hát kiderült, hogy Geréb az, Geréb az áruló.

A két fiú kihallgatja, amint Geréb éppen elárulja a Pál utcaiakat. Elmondja Áts Feriéknek, hogy hogyan lehet észrevétlenül bejutni a grundra és elfoglalni. A grundra vezető kiskaput ugyan a grund törvényei szerint mindig zárva kell tartani, de Geréb majd úgy intézi, hogy ő menjen be utoljára és nyitva hagyja a kaput, amin keresztül a vörösingesek támadni fognak.

A Vörösingesek számár a háború elhatározott tény, és Áts Feritől azt is megtudjuk, hogy miért indítják a háborút.

„ – Azért tesszük, hogy legyen hol labdázzunk. Itt nem lehet, és az Eszterházy utcában mindig veszekedni kell a helyért… Nekünk labdaterület kell és punktum!” 

Figyeljük meg, hogy a vörösinges gyerekeknek eszükbe sem jut, hogy békés módon megkérjék a Pál utcaiakat, had használják ők is labdázásra a grundot. Nem, ők rögtön háborút akarnak indítani és erővel megszerezni azt, ami nem az övék. A gyerekek tehát ugyanúgy viselkednek, mint a komoly háborúkat indító felnőttek.

Boka és Nemecsek szomorúan gubbaszt a bokrok között, megdöbbenti őket Geréb árulása. Majd amikor a Vörösingesek kis időre elhagyják a tisztást Boka odaszalad a lámpához, elfújja és otthagyja a papírlapot a Pál utcaiak üzenetével. Mindketten rohannak vissza a partra Csónakoshoz.

Áts Feriék azonban túl korán térnek vissza és fedezik fel az üzenetet, üldözőbe veszik a Pál utcaiakat. Bokáék még éppen át tudnak evezni a túlpartra, de a hídon át már közelednek a Vörösingesek. A három üldözött ekkor az Üvegházba menekül, hogy elbújjanak. A sötétben azonban nem sokat látnak, ezért Nemecsek óvatlanul gyufát gyújt. Nemecsek ugyanis ijedtében elfelejtette, hogy az Üvegháznak üvegből vannak a falai, így a gyufa lobbanását az üldöző Vörösingesek is megláthatják.

Így is történik, az üldözők becsörtetnek az Üvegházba, a Pál utcaiaknak el kell bújniuk. Csónakos egy polc alá rejtőzik, Boka az ajtó mögé, Nemecsek pedig az aranyhalas medencébe merül. (FIGYELEM! Nemecsek aznap este már másodszor lesz tiszta víz!)

A Vörösingesek végül nem találják meg őket, sőt egy Szebenics nevű vörösinges fiúnak köszönhetően sikerül is elmenekülniük. Szebenics ugyanis – akaratlanul bár – de mindig rossz irányba tereli kiabálásával a vörösingeseket, akik végül a Füvészkert kerítésén átmászva két ismeretlen fiú után kezdenek rohanni, akiknek semmi közük az egész ügyhöz.

A három Pál utcai hős tehát megmenekült, de Boka és Nemecsek nagyon szomorú Geréb árulása miatt (Csónakos még nem tudja.)

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló” bejegyzéshez 113 hozzászólás

 1. szomorú de nagyon szép könyv jó olvasni és sokat segített a tanulásban . Mert jobb jegyeket kaptam .

  Válasz
  • Kedves romá diána!

   Örülök, hogy tetszett a könyv és hogy az oldal is segített! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf! Miután elolvastam a rendes fejezetet (teljes részt) akkor ez nagyon de nagyon jól jön felfrissiteni az olvasásomat! Ezzel a kis összefoglalásal akár ellenőrizni is lehet, hogy tudom-e! Nagyon jó segítség! Ajánlani tudom! Köszönöm szépen a segítséget!😀

    Válasz
   • Kedves Zsiráf! Nagyon tetszik a történet! Jobb jegyet kaptam tőle az iskolába! Köszönöm szépen!

    Válasz
  • Kedves Zsiráf

   Nagyon köszönöm a segítséget téliszünet utáni első tanítási napra kell az olvasónapló és féltem hogy nem fejezem be ,de most rátaláltam erre az oldalra most már bármikor tudom csinálni.Köszönön szépen a segítséget.

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Ez az összefoglaló nagyon-nagyon hasznos és nagy segítség.
  Van arra mód, hogy valahogy kinyomtassam?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 3. Zsiráf abban a sorba amelyiknek az az eleje, hogy: A Pál utcaiak tehát győztek, ott elírtad azt , a szót hogy vizet, ahelyett fizetet írtál! 🙂

  Válasz
 4. Kedves zsiráf!

  Az időpontnál rosszul írtad az ez helyett az kellett volna szerintem.:)

  Válasz
  • Kedves Kovács Kira!

   Most úgy dicsérted meg, hogy közben beszóltál…Mintha én azt mondanám Neked, hogy elég csúnya vagy, de attól még szép a hajad… Ezzel az oldal nincs előrébb. Ha megírod nekem a hibákat, akkor szívesen kijavítom őket – mint mindig – de egyébként a kommentednek nincs értelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Ez az olvasónapló szuper!
  Nagy segítség számomra.
  Nekünk 16 kérdést kell megválaszolnunk és ezt kell leadnunk hamarosan.
  A könyv és anaplód olvasása után mindre megvan a válasz.
  De 1 kérdésem lenne: A filmben a Nemecseknek vitt oklevél alján 1902 szerepel. Nem 1898 (zászló nyelébe vésett dátum). A filmben ez elírás?
  Pár osztálytársam szerint az új könyvben is látható az 1902-es dátum. Az enyém 1960-as kiadás, (nagymamámé volt) abban csak a zászló nyelén olvasható évszám szerepel, az pedig: 1898 . Szerintem ez (Mikor játszódott a történet?) egy becsapós kérdés lehet. Ez kicsit megzavar.
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv!
  Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   A Mikor játszódik kérdésre a válasz mindenképpen 1889 (és nem 1898, ahogy Te írtad 🙂 )! Ezt pedig a negyedik fejezetből tudjuk meg, a gittegylet alapító okiratából. A Fábri Zoltán rendezte filmben valóban 1902 szerepel, de Nektek a könyvből kell olvasónaplót írnotok és nem a filmből, és a könyvből feltett kérdésekre kell válaszolnotok, nem a filmből 🙂
   Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy van olyan könyv, amiben 1902-es dátum szerepel… Nyugodtan támaszkodj nagymami könyvére! 🙂
   Becsapósnak olyan szempontból tényleg becsapós, hogy azokról, akik 1902-őt írnak, tudni fogja a tanerő, hogy csak a filmet nézték meg és nem olvasták a könyvet…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Ott hogy meglátták a lábnyomot (valami ilyesmi). Azt írtad:

  ,,lávnyomot”

  Válasz
  • Kedves thunder18!

   A „valami ilyesmi”-nél egy kicsi pontosabb megjelelés kéne, mert én csak azt látom, hogy az olvasónaplóhoz írtál hozzászólást, de azt nem, hogy melyik fejezethez…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves kontos gabriella!

   Nem, ez néhol latinul van írva és elrejtettem benne vicces mondókákat…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Szia, Zsiráf!
    Én a könyvet is nagyon élveztem, mikor olvastam és most, hogy fel kellett fríssítenem az emlékezeteinet, ez nagyon hasznos oldal volt. Köszönöm!😁

    Válasz
 7. Az utolsó percekben nagyon segített. Nagyon köszönöm a szorgalmad, hogy van időd ilyen jól leírní az ilyen könyveket. Széoen fogalmazol. Csak így tovább 🙂

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nagyon hálásan köszönöm azt hogy evvel az összefoglalóval sokat segítesz nekem meg a többi olvasónak is!!🙂👌

  Válasz
 9. Annyit szeretnék mondani, hogy az
  5. Fejezet elején a lába helyett azt írtad, hogy láva
  Meg még azt is szeretném mondani, hogy nagyon tetszik az olvasónapló! 😀

  Válasz
 10. Köszi zsiráf! Nagyon jól jött mert én az a tipus vagyok (sajnos) aki az utolksó 3 napban írja meg a házidogáját… Amuúgy profi vagy, csak így tovább! 😀😁👍👍

  Válasz
 11. Tudnátok segíteni az az egyik feladat hogy: vedd sorra a vörösingesek és a pál utcaiak találkozását mikor,hol, kik, miokból!

  Aki tud légyszíves segítsen!!!🙏🙏🙏

  Válasz
  • Kedves Széll Bernadett!

   A kérdésedre a válasz benne van az olvasónaplóban… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Valahol le lehet tölteni a Pál utcai fiúk olvasónaplót?
  Word- be is át akartam másolni de nem tudom!
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Nagyon köszönom hogy lehetőségem van erre hogy olvasónaplót találtam ( ami normális. mivel cak három napom van rá ezért nagyon jól jött

  Válasz
 14. Kedves Zsiráf!

  Nagyon sokat segített ez az oldal,mert ha egy kérdésre nem találtam a választ a könyvben egyből megtaláltam a kérdést ezen az oldalon. Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Petra Dreamback,de szólíts Álomhátnak

  Válasz
 15. Nagyon sokat segít a tanulásban!Nagyon köszönöm Zsiráf hogy ilyen tökéletes oldalt készítettél..

  Válasz
  • Kedves Jakabos Dóri!

   Sajnos közel sem tökéletes, de azért köszönöm szépen! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 16. Kedves nem tudom kicsoda köszi az olvasónaplót dolgozatot irtam belole és 1-es lett szerintem meg nem csalni kéne a röviditett változattal hanem inkább becsületesen kéne megcsinalni tudom ti nem gondoltatok ebbe bele hogy amugy a tanar ezt eszre tudja venni

  Válasz
  • Kedves dorci!

   Vagyis Te egyest kaptál, erre hirtelen megtértél, és már úgy gondolod, hogy nem kéne csalni? Érdekes hozzáállás… Az oldal egyébként nem azért jött létre, hogy ne olvasd el a kötelezőket, hanem, hogy ha már elolvastad, és szeretnéd felfrissíteni az emlékeidet, akkor át tudd futni még egyszer a művek tartalmát. Soha, sehol, senkinek nem mondtam, hogy csaljon. Vajon, ha nem kapsz egyest, akkor is ennyire mérges lennél?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • egy amugy nem ásom el magamat mert kijavitottam az olvasónaplót 2 szer olvastam el a regényt hogy megértsem miről szól én csak azt mondtam hogy a többiek keresték a könnyebbik utat hogy ennyire nyaliznak annak a zsiráfnak

    nem értelek minek kell engem leszólni jol esne neked ha más neked állna ha ???????? válaszodat várom

    Válasz
    • Kedves dorci!

     Kérlek, vegyél egy mély levegőt, és nyugodj meg! Ez nem az a fórum, ahol kiabálni és hőbörögni kell, vagy lehet. Nem fogom engedélyezni a másik három hozzászólásod megjelenését, mert azok tartalma és hangneme nem méltó az oldalhoz, és szerintem hozzád sem.
     Leírtad a véleményedet, reagáltunk rá. A válaszodból az látszik, hogy nem értesz egyet velünk. Mi se veled. Semmi gond, ilyen az élet, különbözik a véleményünk. De ettől még nem kell lemenni bunkóba.
     Fogadd el, hogy vannak, akik máshogy gondolkoznak dolgokról. Ennyi.
     Ha tovább erőlteted a sértegetősdit, akkor kiváglak az oldalról.

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz
 17. Kedves Dorci!
  Ha távoktatásban 1-est írtál, szerintem eláshatod magad! Nem tudom miért hibáztatsz mást, amikor nyilvánvaló, hogy eszed ágában sem volt elolvasni a könyvet, inkább egy könnyebb utat kerestél, de még így sem ment!!!

  Kedves Zsiráf!
  Gratulálok az olvasónaplóidhoz, hatalmas munka lehet benne! Nagyon nagy segítség ez sok embernek!!!
  Köszönjük!

  Válasz
 18. Kedves zsiráf!

  Nagyon tetszett, az egész olvasónapló, 100% hogy a következő kötelező olvasmányból (Az egri csillagok) is fogok innen készíteni egy olvasónaplót! Nagyon nagy köszönet, hatalmas pacsi!

  Üdv! Ákos

  Válasz
 19. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm hogy van ez az oldal mert különben az irodalom tanárom irná be az 1-est mert nincs kész az olvasónaplóm.

  Köszönöm még egyszer! 🙂

  Válasz
 20. Kedves Zsiráf!
  Nekem határidős olvasásom van, ezért ez az oldal számomra egy álom.
  Nagyon sokat segített, tök jó, hogy mindenben segít,
  Eszter

  Válasz
 21. Szia! Lenne egy olyan kérdésem hogy letudnád nekem egyszerűsíteni még jobban? Egy kiselőadáshoz kellene nagyon megköszönném!

  Válasz
 22. Kedves Zsiráf!

  Rengeteget segítettél nekem már most. a 2. fejezetnél tartok, és már most életet mentettél!( mármint az egyestől fogsz megmenteni :))

  További szép napot!
  nsáttrtikthr

  Válasz
 23. Szia Zsiráf!

  A 2. Fejeze t elején amikor leírtad a grundot azt írtad, hogy:a melynek.
  Sokat segítesz ezzel hogy ezt megcsináltad nagyon köszönöm.

  Üdv: Erik

  Válasz
 24. Kedves Zsiráf!
  Valószínű az oldal nélkül 1 év múlva se lettem volna kész az olvasónaplómmal!
  Szomorú a történet de annál inkább jobb.
  Köszi a sok segítséget!

  Válasz
 25. Szia Zsiráf.
  Nekem tetszett a könyv,
  És a te válaszaid.
  Remélem én is ilyet kapok.

  Üdv: Gergő

  Válasz
  • Kedves Levi!

   Ha elolvasod legalább a fejezet olvasónaplóját, akkor rögtön rájössz, hogy miért nincsenek szereplők és helyszínek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 26. Kedves Zsiráf nagyon jó az olvasónapló és sokat segít! Van egy elírási hiba az időpontnál ahol „az” helyett „ez”-t írtál. Egyébként meg nagyon jó az egész!

  Válasz
  • Kedves Pataki Lelle!

   Örülök, hogy tetszik és k9szi a hibajelzést, de azt is meg tudod mondani, hogy pontosan melyik fejezetnél?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 27. Kedves Zsiráf!
  Ez az olvasó napló nagyon bejött nekem egyben azért is mert elhagytam a saját olvasó naplóm meg egyben azért is mert nem kellett elolvasni az egészet hanem amit írtál vagy írtatok csak azt kellett elolvasni.
  Nagyon köszönöm a segítséget!
  Remélem másoknak is be fog jönni mint nekem ez a nagyszerű iromány.
  A felmérőt még nem írtam meg de remélem ha ezt mégegyszer át olvasom akkor biztosan nagyon jó jegyet fogok szerezni.
  Még egyszer köszönöm hogy segítettél átdolgozni ezt a könyvet.☺️☺️

  Válasz
 28. Kedves Zsiráf!

  Gratulálok, ez nagyon jó és hasznos volt nekem.Ebben sok munka lehetett ami látszik is.

  Válasz
 29. Van egy hiba a hatodik fejezet elején .Ezt irtad : Áts Feri rögtön rájön, hogy valaki a Pál utcaiak közül járt a fegyverraktárban és lopta vissza a zászlót. Szerintem .

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .