Sárközi, a ragyás cigány jellemzése

A cigánynak azonban szerencséje van. Az I. rész 10. fejezetében Dobó, Gergely és a katonák kiszabadítják a foglyokat, köztük Sárközit is. Dobó a törökök zsákmányát felosztja a rabok között, így jut a cigánynak is.

„Ki volt boldogabb a cigánynál! Nagyokat rikkantott. Körülugrálta a neki osztott lovat, szekeret.”

Ezután felfegyverkezik a régi, rozsdás, senkinek sem kellő fegyverekkel, sőt egy lándzsával még a fogoly Jumurdzsák orrát is megpiszkálja. Figyeljük meg, ahogy a cigány automatikusan oldalt váltott, ahogy a helyzet megkívánta. Nem sokkal korábban még zenélni akart a törököknek, most, amikor átrendeződtek az erőviszonyok, remekül alkalmazkodik az új helyzethez.

Dobó azonban hamar helyre teszi.

„- Ne hetvenkedjél, te! Hová való vagy?
A cigánynak egyszerre alázatossá lettyent a dereka.
– Mindenüvé, csókolom kezsit-lábát, ahol muzsikáltatnak.
– Puskát javítani tudsz-e?
– Hogyne, naccságos vitézs uram. A legrossabb puskát is úgy megreparálom én, hogy…
– Hát nézz el majd ezekben a napokban Szigetvárra, a Török Bálint úr udvarába. Ott most akad munkád bőven.”

Ebből a beszélgetésből több fontos információt is kapunk. Mihelyt Dobó rászól, a cigánynak „rögtön alázatossá lettyent a dereka.” Vagyis Sárközi pontosan tudja, hogy hol a helye a középkori hierarchiába, eszébe sem jutna ujjat húzni egy katonatiszttel. Ebben az esetben nem a bátorság-gyávaság kérdéskörről van szó, egyszerűen arról, hogy a cigány remekül fel tudja mérni az élethelyzeteket, tudja, hogy mikor kell csendben maradnia.

Kiderül az is, hogy mi a foglalkozása: muzsikus és fegyverjavító. Leginkább a második szakma miatt ajánlja neki Dobó, hogy keresse fel Szigetvárt és Török Bálintot. Ez a jelenet regénytechnikai szempontból fontos, így biztosítja Gárdonyi, hogy a cigány később is szerepet kapjon a történetben.

A cigány feleségének, Beskének a jóslataival most nem foglalkozunk bővebben, egyrészt mert nem tartozik Sárközi jellemzéséhez, másrészt pedig, mert külön írást szánunk neki.

A regény II. részében (Oda Buda!) egyáltalán nem kap szerepet emberünk. Nem tudhatjuk biztosan, de ennek valószínűleg az az oka, hogy a cselekmény nagyrészt a budai királyi udvarban játszódik. Nehéz lenne ilyen környezetben komoly szerepet adni egy ragyás cigánynak.

2. A konstantinápolyi kaland

Cigányunk a III. rész (A rab oroszlán), azaz a konstantinápolyi kaland során kerül elő újra. Emlékezzünk, ez az a rész, amikor Gergely és Mekcsey előbb megakadályozzák Vicuska esküvőjét Fürjes Ádámmal, majd Török Bálint egyik fiával, Jancsival közösen elhatározzák, hogy megpróbálják megszöktetni Török Bálintot a konstantinápolyi Héttoronyból.

A Konstantinápolyba tartó út során azután megpihennek egy cigány táborban (III. rész 7. fejezet), és vezetőt kérnek a vajdától. Ekkor bukkan fel újra Sárközi.

„Hát csak azt akarjuk, hogy adj nekünk vezetőt, aki elkísérjen bennünket Sztambulba, és néhány napig velünk maradjon.”[…]
A vajda gondolkozva nézett maga elé, aztán egy füstös sátor felé fordult, és kiáltott:
– Sárközi!
Az öt lovag szinte megrezzent a magyar név hallatára.
A sátorból egy körülbelül negyvenöt éves, szurtos cigány bújt elő. Oláh nadrág volt rajta és kék ing. Az oláh nadrág térde vörös posztóval volt foltozva. A hóna alatt magyar dolmány. Jöttében öltötte magára. Mikorra a vajdához ért, már be is gombolta, a port is leverte a nadrágjáról, meg meg is fésülködött a tíz ujjával. Ragyás volt.”

Újabb infókat kapunk a cigány külsejéről, sőt azt is megtudjuk, hogy hány éves. A ruhája szedett-vedettségével (oláh nadrág, magyar dolmány) Gárdonyi azt is jelzi, hogy a cigány tulajdonképpen nem tartozik sehova sem. Kívülálló, akinek nincsenek határozott céljai a túlélésen kívül, sodródik az eseményekkel.

A jellemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Sárközi, a ragyás cigány jellemzése” bejegyzéshez 22 hozzászólás

  • Kedves Zoltán!

   Nos, csak a nagy bölcseket tudom idézni: az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Volt egy magyar házim és abban ez az olvasónapló nagyon sokat segített!
  Köszönöm! ☺️❤️☺️

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  A múltkor segítettét a Toldi átírásában, most pedig ennek az olvasónaplónak vettem hasznát.
  A Toldi természetesen 5* lett.
  Nem tudom szavakba önteni a hálám, amivel tartozom neked, ezért a csodás munkáért!
  Nagy-nagy köszönet, egy anyukától, aki a kislányát segíti a tanulásban.
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Emlékszem, a Toldi Györgyös fogalmazás volt az! 🙂 Örülök, hogy jól sikerült! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf! Lehet hogy leírtad de én nem találom sehol,hogy kinél szolgált korábban Sárközi?

  Válasz
 4. Hogy van az hogy egyik jellemzésnél sem tudom megnyitni a folytatást???????????????¿¿¿¿¿??????¿¿¿¿¿??????¿¿¿¿¿¿

  Válasz
 5. Szia Zsiráf!
  Lehet hogy benne van a írásodban de nem találtam,ha nem nagy udvariatlanság akkor elárulod ki volt Sárközi felesége ha volt?
  Előre is köszönöm

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  A fiamnak most az online oktatás alatt 2 olvasónaplót is el kellett készítenie, a Toldi és az Egri csillagokat.
  A Toldinál még nem akadtunk az oldaladra, de most az Egri csillagoknál hatalmas segítség volt. Egy 12 éves alapvetően szerintem még nem tud úgy elolvasni ég regényt, hogy minden apró kis részletet utána fel tudjon idézni. Nagyon sok mindenre megtaláltuk Nálad a választ, köszönet érte.

  Üdv: Éva és Ádám

  Válasz
  • Kedves Év és Ádám!

   Örülök, hogy rátaláltatok az oldalra és segített nektek. Nos, a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos vita messzire vezet, ne is menjünk bele! 🙂 Gyertek máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .