Katona József – Bánk bán – Olvasónapló

Első szakasz hatodik jelenet

Szereplők Időpont Helyszín
Tiborc – A paraszt
Bánk bán – Magyarország nagyura
1213
„gyertyák égnek” – vagyis este van.
A király palota mulatója

Bánk bán egyedül tépelődik az ivóban, amikor ugyanazon a rejtekajtón keresztül, amin korábban ő érkezett, megjelenik Tiborc, a paraszt.

Tiborc megörül Bánk bánnak – ne feledjük, senki sem tuja, hogy Bánk ismét a palotában van – és beszélni szeretne a nagyúrral. Bevallja, hogy azért surrant be a palotába, hogy élelmet lopjon a feleségének és gyermekeinek.

Bánk azonban szinte észre sem veszi Tiborcot, meg sem hallja az öreg paraszt keserű szavait. Petur ugyanis jól számított. Azzal, hogy Melinda nevét tette meg jelszónak, teljesen összezavarta Bánkot, aki képtelen átlátni a helyzetet.

Csak annyit tud, hogy Petur tudomást szerzett egy titokról, amiben érintett Melinda, szeretett felesége is, és ha ez a titok kiderül, akkor Bánk sokat veszíthet. Természetes módon Bánk rögtön arra kezd gyanakodni, hogy Melinda megcsalta, felébred benne a féltékenység.

Bánk végül nem bírja tovább a saját maga keltette feszültséget és bizonytalanságot, és anélkül, hogy meghallgatná Tiborcot kiviharzik az ivóból.

„TIBORC
No itt hágy. –
Ah, mintha jönnének – jönnek – csak el! –
Éhezzetek szegény férgek: nem ért
Még a lopáshoz ősz Tiborc apátok.
(Rettegve Bánk bán után siet.)”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Katona József – Bánk bán – Olvasónapló” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Nagyon jó lett az olvasónapló. Hálás köszönet érte, nagyon sokat segített! (Főleg az idézetek tetszettek.)

  Válasz
 2. Mindig lehet számítani az olvasónaplóidra :D.
  Bár van az első szakasz második jelenetében egy furcsa baki.
  “Peturnak az a baja, hogy Gertrudis, az idegen (meráni) származású királyné csak a CSAJÁT (meráni) kegyeltjeivel kivételezik” Érthető így is csak vicces olvasni

  Válasz
  • Kedves AdoriDori!

   Áááá, ilyenből van benne szerintem egy csomó, és ráadásul a helyesírásellenőrző se húzza alá, hiszen értelmes szó. 🙂 Köszi, javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .