Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

18.

Jancsi természetesen keservesen sírni kezd a hírre. Azon tűnődik magában, hogy miért nem halt meg inkább a háborúban, vagy fulladt a tengerbe. Bármi jobb lenne, mint ez a hír, hogy Iluska meghalt.

Végül összeszedi magát és megkérdezi, hogyan történt a dolog.

A fiatalasszony elmeséli, hogy sok oka volt Iluska halálának, de leginkább a mostohája gyötörte meg nagyon, valószínűleg abba halt meg.

De a gonosz mostoha is meglakolt, mert elszegényedett és koldussá lett, a faluból is elkölözött.

Iluska még utolsó szavaival is Jancsit emlegette.

Jancsi kérésére megmutatják neki Iluska sírját, ahol a fiú keservesen emlékezik szerelmére. A síron egy rózsabokor nő, Jancsi leszakít róla egy virágot.

Jancsi tehát mindent elveszített, vagyont és a szerelmét is, elhatározza, hogy addig fog vándorolni, amíg meg nem öli őt a bánat.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

    Válasz
  2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

    Válasz
  3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .