Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

21.

Jancsi tovább vándorol az óriások földjéről. Ahogy megy, egyszerre azt veszi észre, hogy egyre sötétebb van, végül más semmit sem lát.

Eleinte azt gondolja, hogy éjszaka van, de hamar kiderül, hogy a sötétség országába érkezett, ahol mindig éjszaka van. Nem fénylik az égen se csillag, se nap, Jancsi is csak tapogatózva tud előre haladni, ráadásul folyton suhogást hall a feje fölött, bár nem lát semmit.

Kiderül, hogy a sötétség országa a boszorkányok országa, azok szállnak el Jancsi feje felett, mert az éjféli nagygyűlésre tartanak az ország közepére.

A gyűlés egy barlangban tartják, aminek a közepén nagy tűz lobog, azon egy üst fortyog. Jancsi a tűz világossága segítségével talál el a barlanghoz, ahol a kulcslyukon keresztül meglesi a boszorkányokat.

A sok boszorkány mind az üst körül tolong, békát, patkányfejet, kígyót, macskafarkat, emberi koponyát dobálnak bele.

Jancsinak nem tetszik a boszorkányok gyűlése, elhatározza, hogy véget vet neki, már éppen benyúlna a tarisznyájába, hogy elővegye az óriás hívó sípot, amikor valamibe beleakad a keze. A boszorkányok seprűi sorakoznak a barlang előtt, Jancsi gyorsan eldugja őket, hogy a boszorkányok ne tudjanak menekülni.

Ezután megfújja a sípot, és érkeznek is az óriások. Jancsi megparancsolja nekik, hogy törjék be az ajtót és öljék meg az összes banyát.

A boszorkák persze menekülnének, de nem találják a seprűket, az óriások könnyedén elkapdossák őket és végeznek velük.

A legszebb az egészben, hogy valahányszor egy boszorkány meghal, annyival világosabb lesz az ország. Vagyis az ország sötétségét a gonosz boszorkányok okozták.

Az ország már majdnem teljesen kivilágosodott, már csak egy boszorkány van életben, akiben Jancsi döbbenten ismeri fel Iluska mostohaanyját. A gonosz mostoha is megismeri Jancsit, menekülne is, de egy óriás felkapja és a magasba dobja.

A mostoha pedig Jancsi falujának határában esik le, holtan.

A sötétség országa pedig immár a világosság országa. Jancsi utolsó tette, hogy nagy tüzet rakat a boszorkányok seprűiből, hogy senki se használhassa őket.

Ezután elbúcsúzik az óriásoktól és mindenki megy a dolgára.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

    Válasz
  2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

    Válasz
  3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .