Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

7.

Jancsi másnap folytatja vándorútját, messze jár már a zsiványtanya füstölgő romjaitól, amikor valami csillogást vesz észre a távolban.

Hamar kiderül, hogy huszárok közelednek, azok fegyverein csillog a napfény. Jancsi megörül a katonáknak, eszébe jut, hogy szívesen beállna közéjük.

Meg is szólítja a katonák vezetőjét, kérdezi, hogy mi kell ahhoz, hogy ő is huszár lehessen.

A vezér először le akarja beszélni Jancsit a katonáskodásról, mondván, hogy veszélyes dolog ez, most is éppen háborúba indulnak, mert a törökök megtámadták a franciákat. A huszárság a francia király megsegítésére megy.

Annál jobb, feleli Jancsi, ő a harctól, haláltól nem fél, sőt reméli, hogyha harcolhat, akkor kicsit eltereli a gondolatait Iluskáról.

A huszárok vezérének megtetszenek Jancsi lelkes szavai, na meg látja, hogy fiatal, izmos legényről van szó, beveszik hát közlegénynek a huszárok közé.

Jancsi kap lovat, kardot, vörös huszárnadrágot és mentét, igazán jó kiállású katona lesz belőle.

Társai is hamar megkedvelik, sőt, azokban a városokban, ahol út közben a sereg megszáll, a lányoknak is nagyon tetszik.

Jancsinak azonban egyik lány sem tetszik, ő mindig csak Iluskára tud gondolni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

    Válasz
  2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

    Válasz
  3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .