A peloponészoszi háború

Ennek okáig egészen Szicília szigetéig kell elmennünk. A szigeten lévő görög városok harcban álltak egymással, és az egyik város, Szegeszta, Athéntől kért segítséget a nála erősebb Szelimosz és Szürakúsza ellen.

Ebből nagy vita volt Athén vezető politikusai között, újra összecsapot a háborús és a békepárt. Alkibiadész maga mellett tudhatta a városi nincstelen polgárok nagy részét, a kereskedőket, iparosokat, a társadalom jelentős részét, mert mindenki abban bízott, hogy egy sikeres hadjárattal megcsinálja a saját szerencséjét.

Alkibiadész terveiben már nagyon nagyratörő és merész elképzelések fogalmazódtak meg ekkor. Arra gondolt, hogy ezzel az expedícióval Athén megszerezheti egész Szicília szigetét, aminek erőforrásait felhasználva a Dél-Itália görög városok megszerzése sem lesz lehetetlen, és innen már nem is lesz megállás, olyan hatalom birtokába kerül Athén, amivel szemben Spártának semmi esélye sem lesz.

Spárta legyőzése után, vagy akár előtte pedig az észak-afrikai Karthágó kereskedővárosát is meg lehetne kaparintani, ami birtokában már szinte az egész mediterrán térség legerősebb gazdasági hatalmává válna Athén.

Grandiózus elképzelés volt, teli sok buktatóval, kockázattal, de volt realitása a gondolatmenetnek, és a sikerre is volt valamennyi esély.

Az athéni népgyűlés megszavazta a hadjáratot a szigetre, és három hadvezért is megbíztak annak vezetésével. Alkibiadész mellett annak legnagyobb politikai riválisa Nikiasz is kelletlenül ugyan, de megbízást kapott a vezetésre.

Nikiasz tisztában volt vele, hogy az a támadás kivívja Spárta haragját, és a peloponnészoszi háború újbóli folytatását fogja maga után hozni. Ebben nem is kellett csalódnia.

Az események itt örült tempóra kapcsoltak, és mintegy dominószerűen elkezdtek a katasztrófa felé rohanni.

A flotta indulása előtt történt egy kis incidens, ami elindított egy dominót. Történt, hogy az athéni piacot díszitő elemek közül párat ismeretlen tettesek megrongáltak.

Politikai ellenfelei Alkibiadészt is gyanúba keverték, hogy ő is benne volt ebben bizonyára, mert hisz nem tiszteli kellő mértékben a görög isteneket, és erről már többször hangot is adott. Egy ilyen fontos vállalkozás elindítása előtt pont ehhez lett volna kedve a politikusnak, nonszensz.

Tisztázni is akarta egyből magát a nevetséges vádak alól, de politikai ellenfelei ezt nem hagyták neki. Majd réérnek ezzel foglalkozni, ha visszatér, nem fontos ez az ügy most, érveltek a politikusok. De amint elindult a flotta azonnal támadásba lendültek és elkezdték áztatni Alkibiadészt, és nem a halasztást, hanem az azonnali vizsgálatot kezdték követelni.

Ez volt a történelemben az a pillanat amikor az Athént egyik legnagyobbá tehető embert a kicsinyes, saját hatalmukat féltő politikusok hátba támadták, és ezzel saját hazájuk végzetét indították el.

Futárhajót küldtek a flotta után, azzal a paranccsal, hogy Alkibiadész azonnal térjen haza és tisztázza magát.

Egy hatalmas flotta volt úton, fedélzetén Athén hadseregének színe javával, egy kockázatos vállalkozás kellős közepén, és erre a fővezér menjen haza tisztázni magát, pár megrongált szobor miatt! Elgurult a gyógyszere az athéniaknak az biztos.

A posztnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .