Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló

V. rész 10. fejezet: Te ügyetlen!…

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kacsuka
Timéa
Athelie
1837 május Komárom

Timéa mikor megkeresztelték, a keresztségben a Zsuzsánna nevet kapta. Akkoriban Komáromban szokás volt a névnapokon nagy estélyt adni. Zsuzsánna nap kétszer volt egy évben, Timéa a télit szokta megtartani, mert akkor Tímár is otthon volt.

Azonban minden év májusában, amikor Timéa nap volt, akkor kapott egy csokor fehér rózsát is.

„És Timéa azért mégis minden májusban kapott egy szép virágbokrétát csupa fehér rózsákból Szent Timéa napján. Ki küldte azt, nem volt mondva. A postán érkezett, katulyába pakolva.”

Timéa persze pontosan tudta mindig, hogy a csokrot Kacsukától kapja. Kacsuka egyébként a hivatalos Zsuzsánna napi estélyekre is mindig meg volt hívva, de soha nem ment el, csak a névjegyét küldte el.

„Hanem azon a szép májusi nap reggelén, amelyen Timéa fehér rózsái meg szoktak érkezni, a Levetinczyek talpig gyászba öltözött inasa egy levélkét hozott Kacsuka úrnak, melyet az őrnagy felbontva, a szokott fényes papírra nyomtatott meghívót találta benne; de nagy bámulatára nem Levetinczy Zsuzsánna, hanem Levetinczy Timéa volt a meghívóra felülírva, s a névnapi meghívás a mai napi estélyre szólt.”

Kacsuka úgy dönt, hogy eleget tesz a meghívásnak és elmegy az estélyre. Kicsit késve érkezik és megdöbbenve hallja az inastól, hogy ő az egyetlen vendég, rajta és Timéán kívül senki sincs a házban, még Athelie és Zófi mama is kimenőt kapnak arra az estére.

Kacsuka nem érti a dolgot, hiszen ahogy halad keresztül a szobákon, termeken, minden fényesen ki van világítva, mintha sok embert várnának, még sincs ott senki. Timéa az utolsó szobában várja, most is feketébe van öltözve, mint Tímár halála óta mindig.

„Hanem az úrnő arca ismét nem felelt meg a gyászruhának. Timéa arcán üde mosoly volt és halvány pír. Nyájasan fogadá egyetlen vendégét.”

Kacsuka még mindig nem ért semmit, érdeklődik, hogy hol a többi vendég. Timéa azt feleli, hogy már minden fontos vendége itt van és átvezeti Kacsukát az ebédlőbe, ahol a nagy asztalon kilenc fehérrózsa csokor van. Timéa minden évben, a Kacsuka által küldött minden csokrot megőrizte.

Kacsuka boldogan csókol kezet Timéának.

„De az a gyászfőkötő olyan nagy akadály. Timéa vette azt észre.

– Akarja ön, hogy ezt a gyászfőkötőt felcseréljem mással?

– Attól a naptól kezdjek el élni.”

Tehát virágnyelven megegyeznek az esküvőben, amit a nyári Zsuzsanna napkor fognak megtartani.

Zsuzsánna nap augusztusban van, akkor lesz az esküvő is. Kacsuka most már mindennapos Timéánál, nagy a boldogság, úgy tűnik, mindenki megnyugodott, mindenki elégedett. Zófia mama meg van győződve róla, hogy az ő közbenjárására találtak egymásra a szerelmesek és úgy tűnik, Athelie sem forral bosszút, hiszen elfogadta Fabula János uram kézkérését.

Az egyetlen ember, aki tart Athelie-től, az Kacsuka őrnagy. Ő ismeri Athleie-t, tudja, mennyire tud szeretni is, gyűlölni is. Azt is tudja, hogy Athelie most együtt látja egykori vőlegényét és azt a nőt, aki miatt elvesztette mindenét. Kacsuka attól fél, hogy Athleie nem mondott le a bosszúról.

Már csak egy nap van hátra Zsuzsanna napig, vagyis az esküvőig. Timéa sorra kapja levélben a jókívánságokat, köztük egy érdekes borítékot is, amin pecsét helyett egy bogár van a viaszba nyomva. Timéa nem ismeri az írást, de most túl izgatott ahhoz, hogy elolvassa a furcsa levelet, csak odateszi a többi közé.

Timéa az esküvő napjáig fokozatosan hagyta el gyászát, cserélte le ruháit vidámabb darabokra. Utoljára maradt a gyászfőkötő, azt most akarja lecserélni az esküvői főkötőre. Kacsuka segíteni akar neki feltenni, de Timéa Athelie-t kéri meg. Timéa tiszta lelkével fel sem fogja, hogy mennyire megalázza Athelie-t ezzel a gesztussal: régi vőlegénye előtt kell neki felraknia a főkötőt az új menyasszony fejére.

Csak Kacsuka látja Athelie szemében a haragos villanást. „Az őrnagy idegein valami borzadály reszketett végig…” Kacsuka érzi a közelgő katasztrófát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló” bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm szépen hogy csinálod ezt az oldalt mert nagyon sokat segített a tanulásban.
  😘

  Válasz
 2. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZUPER AZ OLDALAD ÉS NAGY SEGITSÉG.DE KÉT KÉRDÉSNÉL MEGAKADTAM REMÉLEM TUDSZ SEGITENI.1 A LÁTSZAT ÉS VALÓSÁG KÖZÖTT ÉLES SZAKADÉK HÚZODIK,REJTŐZKŐDŐ ÉLETET ÉLNEK, MINDENKI MÁS MINT AKINEK LÁTSZIK .MILYENEK ÉS MILYENEK LÁTSZANAK A KÖV SZEREPLŐK -ALI CSORBADZSI -KACSUKA-ATHALIE -TIMEA ELŐRE IS KÖSZÖNÖM HA TUDSZ SEGITENI KÖSZÖNETTEL GERGŐ

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Ali Csorbadzsi életéről tök jó leírást találsz ebben a fejezetben.

   Kacsukáról már a regény elején megtudjuk, hogy bár régóta jegyben jár Athleie-vel, de már inkább menekülne a kapcsolatban, nem szerelmes a lányba, csak a lehetőséget és az ürügyet keresi, hogy felbonthassa az eljegyzést. Kacsuka részéről a kapcsolat már azelőtt kihűlt, hogy megjelenne Tíméa, de ráadásul még a bele is szeret török lányba. Kapóra jön neki, hogy Brazovics tönkre megy és nem tudja kifizetni a hozományként ígért 100 ezer forintot, ezért Kacsuka lemondja az esküvőt.
   Tíméa azonban Tímárhoz megy feleségül, nem szerelemből, hanem mert a férfi többször kiállt mellette, akkor is, amikor mások nem – Kacsuka sem!
   Tímár „halála” után elméletben semmi sem akadályozná meg azt, hogy Kacsuka megkérje Tíméa kezét, azonban akkor meg az a baj, hogy Tíméa gazdag özvegy, Kacsuka pedig hozzá képet szegény katonatiszt.

   Athelie az elkényeztetett úrilány, aki úgy nőtt fel, hogy neki mindent szabad és mindent megkaphat. Szenvedélyesen szereti Kacsukát, csak éppen nem tudja kimutatni. Miután Kacsuka elhagyja őt, Tíméa mellett marad, és mivel a török lány kegyétől és jóságától függ, ezért őt nem meri bántani, de minden dühét az anyján, Zófi mamán vezeti le. Probléma akkor lesz, amikor kiderül, hogy Kacsuka mégis feleségül veszi Tíméát. Athelie ezt már nem tudja feldolgozni: a vőlegénye azt a nőt veszi feleségül, aki nem is olyan régen még egy cseléd szintjén volt az ő házában. Ezért próbálja meg megölni Tíméát.

   Tíméa pedig a körülmények áldozta, nem sok mindenről tehet, csak sodródik az eseményekkel. Gyakorlatilag még gyerek fejjel kerül a Brazovics házba, ahol megalázzák, és elhitetik vele, hogy feleségül mehet Kacsukához. Végül Tímár kéri meg a kezét, és Tíméa igent mond neki, de nem szerelemből. Végig hűséges a férjéhez, csak éppen nem szereti, ezt Tímár is tudja, és majdnem beleőrül. Tíméa végig Kacsukába szerelmes, de soha nem csalja meg Tímárt, már csak azután megy férjhez Kacsukához, hogy kiderül Tímár halála.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Nagyon szépen köszönöm a gyors és precíz válaszod.Nagyon hálás vagyok érte.Lehetne még egy kérdésem,nem találom a választ,peddig lehet hogy nagyon egyszerü .Mikor és hogyan okozott egymásnak fájdalmat vagy örömöt Timea és Noémi,mit tudnak egymásról Elöre is köszönöm Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Hm…fura kérdés…Kifejezetten fájdalmat, vagy örömet ugyanis nem okoz egymásnak a két lány. Az első részben találkoznak először, amikor a Szent Borbála kiköt a Senki szigetén. Ekkor még mindketten gyerekek, kamasz lányok. Nem is beszélik egymás nyelvét. Tíméa akkor egy arany karperecet ajándékoz Noéminak (amit aztán majd Krisztyán Tódor visz magával) és kisebb összezörrenés lesz közöttük a fehér cica, Narcissza miatt, de semmi komoly.
   Később aztán ugye Tímáa Tímár felesége lesz, Noémi pedig a férfi titkos/titkolt szerelme, akik között megosztja az idejét. Fél évet, a telet Tímár mindig a Senki szigetén tölti Noémival, az év másik felében pedig a komáromi üzleteit intézi, és Tíméával él.
   De a két nő nem tud egymásról, nem tudják, hogy a másik milyen szerepet tölt be Tímár életében, tehát nem is okozhatnak egymásnak fájdalmat, vagy örömet, soha többet nem is találkoznak.
   Noémi akkor jut szerephez még egyszer Tíméa életében, amikor Tímár végül úgy dönt, hogy Noémit, Dódit és a Senki szigetét választja, és részletesen elmeséli Noéminek kettős életét, és hogy neki van felesége, Tíméa. Beszél a Tíméa szobájába nyíló titkos folyosóról is, amit csak Tímár és Athelie ismer.
   Ekkor mondja Noémi, hogy erről az rejtek ajtóról értesíteni kell Tíméát, mert Athelie veszélyt jelenthet rá. Így is lesz, de a figyelmeztétés (Dódi levele) ahhoz későn érkezik, hogy Athelie merényletét Tíméa ellen megakadályozza, de arra jó, hogy bizonyítsa, Athelie követte el a merényletet. Atheliet tehát elítélik emberölési kísérletért és ezt Dódi levelének „köszönheti”, ami pedig Noémi ötlete volt.
   A két nő tehát összesen egyszer találkozik személyesen, még gyerekként és Tímár teljes életével csak Noémi lesz tisztában, Tíméa soha nem tudja meg a teljes igazságot, ő úgy tudja, és azt hiszi, hogy Tímár a téli Balatonban fulladt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf köszi,hogy segítesz!
  Az ötödik rész 9.fejezeteben amikor beszél Tímár és Noémi akkor úgy írtad hogy tartozik eggyel. Köszi mégegyszer.😉

  Válasz
  • Kedves Basz 1029!

   Szívesen! 🙂 Az pedig nem hiba, mert egy idézet a műből, tehát Jókai írta így! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Köszi Zsiráf!

  Nagyon sokat segítettél ezzel az olvasónaplóval és a vége is nagyon tetszett ahol összejött a család és bemutatták a család életét.

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Először is köszi az oldalt, ennek hála nem kell jegyzeteljek, és nyugodtan olvashatom a könyvet 🙂 .
  De észrevettem egy hibát. Az V. rész 12. fejezetében azt írod, hogy Kacsuka keresztneve most tűnik fel először a regényben, pedig a II. rész 2. fejezetében már jelen van: Timár mondja Kacsukának: „-Oh, Imre – szólt kezét hajdani iskolatársa kezére téve – Hol tanultad te ezt a tudományt?”

  Válasz
  • Kedves Hanna!

   Mindenképpen piros pontot érdemelsz! 🙂 Az olvasónapló már több éves, és ezt még soha senki sem vette észre (én sem) 🙂

   Gratula, holnap kijavítom! 🙂

   Nincs kedved írni az oldalra? 😀

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  az ötödik rész 11. fejezetében a táblázatban Tíméá helyett véletlenül Noémit írtál.
  gondoltam szólok, ha nem baj
  üdv: Anna

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  először is szívesen
  másodszor pedig nagyon jó hogy csinálod ezt az oldalt
  jó a fogalmazása és igazán nagy segítség
  üdv: Anna

  Válasz
 9. Kedves Zsiráf!

  A segítségedet szeretném kérni 4 kérdés megválaszolásában.
  1. Milyen „férfias” tréfát űz Tímár?
  2. Milyen bosszút forral Athalie? Kit vesz feleségül Tímár?
  3. Mit jelent Krisztyán Tódor újbóli felbukkanása?
  4. Mi volt Athalie utolsó tőrdöfése?
  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Szép estét!

  Válasz
 10. Kedves Zsiráf!

  Nagyon hálás vagyok, hogy elkészítetted az olvasónaplót!
  Egy észrevételem lenne: az 5. rész 12. fejezetében fentről a 6. bekezdésben az utolsó előtti sorban a Kacsuka Imrénében van egy plusz „l” betű. (Kacsuka ImrénéL)
  Lehet, hogy csak én értetettem félre de gondoltam szólok.

  Dóri

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .