Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló

V. rész 9. fejezet: Dódi levele

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Dódi
1837 A Senki szigete

Másfél éve telt már el azóta, hogy Tímár télen megjelent a szigeten és megígérte, hogy soha többé nem megy el. Ezt a másfél évet azzal töltötte, hogy megtanította Dódit írni.

Ilyen korábban nem volt, hiszen mindig csak egy fél évet töltött Noémivel, az év másik felében Noémi nem tudta merre jár, mit csinál, igaz, soha nem is kérdezte Tímártól.

Most viszont rákérdez.

„- Szeretném tudni. Elszomorít az a gondolat, hogy ilyen eszes ember, aminő te vagy, itt van most bezárva e szűk helyre, e szigetbe, csak azért, mert minket szeret. Ha neked csak az az okod van, mindig itt lenni a szigeten, hogy minket nagyon szeretsz, úgy nekem fáj a te szerelmed.”

Tímár ekkor úgy dönt, hogy mindent elmesél Noéminek. Elmondja, hogy hogyan találkozott Timéával a Szent Borbála hajón, utána hogyan szenvedtek hajótörést, hogyan került Timéa Brazovics Athanáz házához, ott milyen rosszul bántak vele, hogyan hitették el vele, hogy Kacsuka feleségül akarja venni. Tímár hogyan használta fel Ali Csorbadzsi kincseit, hogyan tette tönkre Brazovicsot, vette meg a házát, és adta oda Timéának, hogyan, miért vette feleségül.

Tímár semmit sem hallgat el, saját lelkiismereti harcait sem kettős élete miatt, hogy nem tudott dönteni Timéa hűsége és Noémi szerelme között. Elmeséli azt is, amikor Athelie javaslatára kileste Timéa és Kacsuka találkozóját és azt is, hogyan fulladt bele Krisztyián Tódor a jeges Balatonba.

Tímár vallomása egész délután, majd egész éjszaka tart. Noémi türelemmel, figyelemmel hallgatja, természetesen megbocsát Tímárnak.

„- Ezzel kifizettem minden adósságomat! – monda Mihály. – Timéa megkapta birtokomat, s megkapta szabadságát. A kalandor az én öltönyeimet viselte, tárcám is nála volt; azt helyettem fogják eltemetni, s Timéa özvegy lesz. Tehozzád pedig elhoztam a lelkemet, s te elfogadtad azt. Most már ki van egyenlítve minden.”

Noémi sokáig hallgat Tímár vallomása után, idő kell neki, míg megemészti a hallottakat. Hirtelen azonban eszébe jut valami.

„- Mihály! te eggyel mégis adós maradtál a világban.

– Mivel? És kinek?

– Timéának maradtál adósa azzal a titokkal, amit az a másik nő fedezett föl előtted.

– Minő titokkal?

– Azzal, hogy az ő szobájába egy rejtekajtó nyílik. Ezt tudatnod kellett volna vele. Hisz azon a rejteken akárki bejuthat hozzá – mikor alszik, mikor egyedül van.

– De hisz azt a rejteket nem ismeri senki Athalie-n kívül.

– Hát nem elég az?”

Noémi szerint Timéa most nagy veszélyben van, amiért Athelie észrevétlenül be tud osonni a szobájába. Noémi előre látja, érzékenyen megsejti, hogy Tímár halála után Timéa férjhez fog menni Kacsukához, ezt pedig Athelie nem engedheti. Az nem lehet, hogy egykori szerelme, aki az esküvője napján hagyta el, most elvegyen egy másik nőt. Noémi lelki tisztaságát mutatja, hogy félti Timéát.

Valahogy értesíteni kell Timéát a rejtekhelyről, igen ám, de hogyan? Tímár nem írhat neki levelet, hiszen Timéa ismeri a kézírását, azt pedig nem akarja, hogy Noémi írjon neki. Végül úgy döntenek, hogy a kis Dódi fog írni, Noémi előre leírja neki a levelet, Dódi pedig a saját írásával lemásolja. A levelet borítékba rakják, de nincs pecsétjük, ezért a levelet lezáró forró viaszba egy bogarat tesznek, és egy gyümölcsárusra bízzák, hogy adja postára.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló” bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm szépen hogy csinálod ezt az oldalt mert nagyon sokat segített a tanulásban.
  😘

  Válasz
 2. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZUPER AZ OLDALAD ÉS NAGY SEGITSÉG.DE KÉT KÉRDÉSNÉL MEGAKADTAM REMÉLEM TUDSZ SEGITENI.1 A LÁTSZAT ÉS VALÓSÁG KÖZÖTT ÉLES SZAKADÉK HÚZODIK,REJTŐZKŐDŐ ÉLETET ÉLNEK, MINDENKI MÁS MINT AKINEK LÁTSZIK .MILYENEK ÉS MILYENEK LÁTSZANAK A KÖV SZEREPLŐK -ALI CSORBADZSI -KACSUKA-ATHALIE -TIMEA ELŐRE IS KÖSZÖNÖM HA TUDSZ SEGITENI KÖSZÖNETTEL GERGŐ

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Ali Csorbadzsi életéről tök jó leírást találsz ebben a fejezetben.

   Kacsukáról már a regény elején megtudjuk, hogy bár régóta jegyben jár Athleie-vel, de már inkább menekülne a kapcsolatban, nem szerelmes a lányba, csak a lehetőséget és az ürügyet keresi, hogy felbonthassa az eljegyzést. Kacsuka részéről a kapcsolat már azelőtt kihűlt, hogy megjelenne Tíméa, de ráadásul még a bele is szeret török lányba. Kapóra jön neki, hogy Brazovics tönkre megy és nem tudja kifizetni a hozományként ígért 100 ezer forintot, ezért Kacsuka lemondja az esküvőt.
   Tíméa azonban Tímárhoz megy feleségül, nem szerelemből, hanem mert a férfi többször kiállt mellette, akkor is, amikor mások nem – Kacsuka sem!
   Tímár „halála” után elméletben semmi sem akadályozná meg azt, hogy Kacsuka megkérje Tíméa kezét, azonban akkor meg az a baj, hogy Tíméa gazdag özvegy, Kacsuka pedig hozzá képet szegény katonatiszt.

   Athelie az elkényeztetett úrilány, aki úgy nőtt fel, hogy neki mindent szabad és mindent megkaphat. Szenvedélyesen szereti Kacsukát, csak éppen nem tudja kimutatni. Miután Kacsuka elhagyja őt, Tíméa mellett marad, és mivel a török lány kegyétől és jóságától függ, ezért őt nem meri bántani, de minden dühét az anyján, Zófi mamán vezeti le. Probléma akkor lesz, amikor kiderül, hogy Kacsuka mégis feleségül veszi Tíméát. Athelie ezt már nem tudja feldolgozni: a vőlegénye azt a nőt veszi feleségül, aki nem is olyan régen még egy cseléd szintjén volt az ő házában. Ezért próbálja meg megölni Tíméát.

   Tíméa pedig a körülmények áldozta, nem sok mindenről tehet, csak sodródik az eseményekkel. Gyakorlatilag még gyerek fejjel kerül a Brazovics házba, ahol megalázzák, és elhitetik vele, hogy feleségül mehet Kacsukához. Végül Tímár kéri meg a kezét, és Tíméa igent mond neki, de nem szerelemből. Végig hűséges a férjéhez, csak éppen nem szereti, ezt Tímár is tudja, és majdnem beleőrül. Tíméa végig Kacsukába szerelmes, de soha nem csalja meg Tímárt, már csak azután megy férjhez Kacsukához, hogy kiderül Tímár halála.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Nagyon szépen köszönöm a gyors és precíz válaszod.Nagyon hálás vagyok érte.Lehetne még egy kérdésem,nem találom a választ,peddig lehet hogy nagyon egyszerü .Mikor és hogyan okozott egymásnak fájdalmat vagy örömöt Timea és Noémi,mit tudnak egymásról Elöre is köszönöm Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Hm…fura kérdés…Kifejezetten fájdalmat, vagy örömet ugyanis nem okoz egymásnak a két lány. Az első részben találkoznak először, amikor a Szent Borbála kiköt a Senki szigetén. Ekkor még mindketten gyerekek, kamasz lányok. Nem is beszélik egymás nyelvét. Tíméa akkor egy arany karperecet ajándékoz Noéminak (amit aztán majd Krisztyán Tódor visz magával) és kisebb összezörrenés lesz közöttük a fehér cica, Narcissza miatt, de semmi komoly.
   Később aztán ugye Tímáa Tímár felesége lesz, Noémi pedig a férfi titkos/titkolt szerelme, akik között megosztja az idejét. Fél évet, a telet Tímár mindig a Senki szigetén tölti Noémival, az év másik felében pedig a komáromi üzleteit intézi, és Tíméával él.
   De a két nő nem tud egymásról, nem tudják, hogy a másik milyen szerepet tölt be Tímár életében, tehát nem is okozhatnak egymásnak fájdalmat, vagy örömet, soha többet nem is találkoznak.
   Noémi akkor jut szerephez még egyszer Tíméa életében, amikor Tímár végül úgy dönt, hogy Noémit, Dódit és a Senki szigetét választja, és részletesen elmeséli Noéminek kettős életét, és hogy neki van felesége, Tíméa. Beszél a Tíméa szobájába nyíló titkos folyosóról is, amit csak Tímár és Athelie ismer.
   Ekkor mondja Noémi, hogy erről az rejtek ajtóról értesíteni kell Tíméát, mert Athelie veszélyt jelenthet rá. Így is lesz, de a figyelmeztétés (Dódi levele) ahhoz későn érkezik, hogy Athelie merényletét Tíméa ellen megakadályozza, de arra jó, hogy bizonyítsa, Athelie követte el a merényletet. Atheliet tehát elítélik emberölési kísérletért és ezt Dódi levelének „köszönheti”, ami pedig Noémi ötlete volt.
   A két nő tehát összesen egyszer találkozik személyesen, még gyerekként és Tímár teljes életével csak Noémi lesz tisztában, Tíméa soha nem tudja meg a teljes igazságot, ő úgy tudja, és azt hiszi, hogy Tímár a téli Balatonban fulladt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf köszi,hogy segítesz!
  Az ötödik rész 9.fejezeteben amikor beszél Tímár és Noémi akkor úgy írtad hogy tartozik eggyel. Köszi mégegyszer.😉

  Válasz
  • Kedves Basz 1029!

   Szívesen! 🙂 Az pedig nem hiba, mert egy idézet a műből, tehát Jókai írta így! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Köszi Zsiráf!

  Nagyon sokat segítettél ezzel az olvasónaplóval és a vége is nagyon tetszett ahol összejött a család és bemutatták a család életét.

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Először is köszi az oldalt, ennek hála nem kell jegyzeteljek, és nyugodtan olvashatom a könyvet 🙂 .
  De észrevettem egy hibát. Az V. rész 12. fejezetében azt írod, hogy Kacsuka keresztneve most tűnik fel először a regényben, pedig a II. rész 2. fejezetében már jelen van: Timár mondja Kacsukának: „-Oh, Imre – szólt kezét hajdani iskolatársa kezére téve – Hol tanultad te ezt a tudományt?”

  Válasz
  • Kedves Hanna!

   Mindenképpen piros pontot érdemelsz! 🙂 Az olvasónapló már több éves, és ezt még soha senki sem vette észre (én sem) 🙂

   Gratula, holnap kijavítom! 🙂

   Nincs kedved írni az oldalra? 😀

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  az ötödik rész 11. fejezetében a táblázatban Tíméá helyett véletlenül Noémit írtál.
  gondoltam szólok, ha nem baj
  üdv: Anna

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  először is szívesen
  másodszor pedig nagyon jó hogy csinálod ezt az oldalt
  jó a fogalmazása és igazán nagy segítség
  üdv: Anna

  Válasz
 9. Kedves Zsiráf!

  A segítségedet szeretném kérni 4 kérdés megválaszolásában.
  1. Milyen „férfias” tréfát űz Tímár?
  2. Milyen bosszút forral Athalie? Kit vesz feleségül Tímár?
  3. Mit jelent Krisztyán Tódor újbóli felbukkanása?
  4. Mi volt Athalie utolsó tőrdöfése?
  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Szép estét!

  Válasz
 10. Kedves Zsiráf!

  Nagyon hálás vagyok, hogy elkészítetted az olvasónaplót!
  Egy észrevételem lenne: az 5. rész 12. fejezetében fentről a 6. bekezdésben az utolsó előtti sorban a Kacsuka Imrénében van egy plusz „l” betű. (Kacsuka ImrénéL)
  Lehet, hogy csak én értetettem félre de gondoltam szólok.

  Dóri

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .