Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 6. fejezet: Ez is egy tréfa

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Brazovics Athanáz
1829 Komárom

Tímár Mihály időközben komoly hírnévre tett szert üzleti körökben, nem csak Komáromban, de Bécsben is. Úgy tartják róla, hogy „arany ember”, aki bármihez is nyúl, hatalmasat kaszál belőle. Figyelni kell hát arra, amit csinál, mert mindig megérzi a jó üzlet lehetőségét.

Nagy port kavar tehát, amikor híre érkezik, hogy Tímár a Komárom mellett Monostori dombon kezdett el földeket vásárolni. A versenytársak – köztük Brazovics úr – egyenlőre nem értik Tímárnak ezt a húzását, hiszen a monostori földek viszonylag értéktelen homokos területek, ahol csak rossz minőségű szőlőt lehet termelni.

Kiderül azután, hogy a kormány elhatározta Komárom várának komoly kibővítését és ezért földeket fog kisajátítatni mégpedig az adott földterület utolsó vételárának kétszereséért. Ezért vásárol hát földet Tímár. Ezt Brazovics Kacsuka hadnagytól tudja meg.

A versenytársak és Brazovics úr azonban nem tudják azt, amit Tímár és Kacsuka viszont tud. A komáromi várat valóban ki fogják terjeszteni és ennek érdekében valóban ki fognak földeket sajátítani, azonban ez egy hosszú távú, több, mint 30 éves terv, amit fokozatosan, folyamatosan fognak végrehajtani. Ennek megfelelően a földeket sem egyszerre fogják kisajátítani, hanem annak függvényében, ahogyan a munka halad. Először a komáromi várhoz közelebb eső területeket veszi meg az állam, ahol először kezdik meg az építkezést. (Ezt a területet Tímár persze már megvette Fabula János segítségével.) A monostori földekre csak évek, hanem évtizedek múlva kerül sor.

Kiszámított csapás volt ez Tímártól Brazovicsra nézve. Mivel Brazovics úr ezt nem tudta így hatalmas pénzekért bevásárolt az értéktelen monostori homokföldekből. Ahhoz, hogy ennek a cselnek a ravaszságát megértsük, tudnunk kell, hogy Brazovics Athanáz valójában nem jó üzletember. Rengeteg vállalkozása van, sok üzletben vesz részt, de „birodalma” annyira átláthatatlan, annyira összekeverednek benne a hasznot hozó és a veszteséges üzletek, hogy valójában maga Brazovics sem tudja, hogy anyagilag hogyan is áll.

Tulajdonképpen csak a hírneve miatt tekintik gazdag embernek. Most viszont, mivel nagy üzletet szimatol, gyakorlatilag minden szabad pénzét beleöli a földvásárlásba, sőt olyan pénzekhez is hozzányúl, amik nem az ővéi, csak letétben vagy bizalmi alapon vannak nála. Közeleg a katasztrófa.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .