A reskontó ügye – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Sanyi tanítása nem haladt gyorsan, a fiú ugyanis elég butácskának bizonyul. Misi heti kétszer, szerdán és szombaton okítja latinra és számtanra, de egyikkel sem haladt túl fényesen. Bella egyre többet ült be ezekre az órákra és figyelt.

Bella édesapja elmondásából kiderül, a lányok is tanultak, de nem mennek vele sokra, még bálba sem mehetnek, hisz nincs hozzá ruhájuk. Az óra után Misi ismét az öregúrhoz tartott felolvasni.

A Droghy-házban tett találkozás miatt kicsit zaklatott volt, új embereket, új sorsokat ismert meg. Miután november hónap végén megkapta a fizetését, Misi ellátogatott régi munkaadójához, Törökékhez.

Itt kezdődik a reskontó valódi története. Eddig megismertük a legfontosabb szereplőket, a Misi sorsát majd alakító embereket és tényezőket. Láthattuk, hogy a pénz mindenki életében központi szerepet foglal el.

Misi jóra akarja használni a megszerzett pénzt, hisz szüleit akarja segíteni. Doroghyék ki akarnak törni a szegénységből, a fiúk taníttatásával és a lányok kiházasításával. És itt vannak Törökék. A történet központi alakjai, akik közül egyikük, a fiatal úrfi, János megváltoztatja Misi egész addigi életét.

Török néni és Ilonka kisasszony kedvesen fogadták Misit. Ismerték Misi nagybátyját, Géza bácsit, akinek köszönhetően Misi náluk lakhatott egy évig. Török bácsival érezte Misi a legjobban magát, mert vele lehetett olvasni, sakkozni.

El is mondták az asszonyok hamar Török úrnak, hogy Misi pénzkereső ember lett. Büszkék voltak Misire, míg a saját gyerekük csak egy naplopó volt. Csakúgy, mint Doroghyék, Törökék is jobb napokat éltek meg, de már pénzszűkében voltak.

Aztán megjött az ifjú Török János. Neki is mesélt a reskontóról, amit már rögtön meg is bánt, mert tavaly együtt vesztettek a lutrin. János elkérte, elvette és megnézte azt a reskontót majd elterelte Misi figyelmét. Bellának küldött levelet, de a reskontó nála maradt…

Szerdán aztán átadta a levelet Misi Bellának. Jánosnak kitérő választ adott a lány, így Misi megörült, azt gondolta a „szívesen sehogyse” válasz elutasítást jelent.

A kollégiumba visszatérve azonban hamar rájött, valami nagy baj lesz. Ugyanis a fiúk elé tettek egy cédulát a nyertes lutri számaival: 17, 85, 39, 73, 45. Misinek ismerősek voltak a számok, de a szelvényt nem lelte. Idegesen kereste, hisz emlékezett, a szelvénynek a tárcájában kell lennie. De ott nem volt…

Másnap nem érezte jól magát Misi. Nem tudott aludni, aztán meg az órákon sem tudott figyelni. A szünetben már Orczy is a reskontóról kérdezte, Misi meg azt mondta, visszaadta Pósalakynak.

Orczy azt mondta Gimesinek, hogy bokszolja ki Misiből, hogy hol a reskontó. A két fiú összeverekedett. Misi hagyta magát egy kicsit, hiszen Gimesi a barátja volt, ráadásul kisebb is nála. Aztán meg azt mondta magának, hogy többet nem szól Gimesihez.

A reskontó elvesztése miatta fájdalma csak fokozódott azzal, hogy kedves barátjával is összeverekedett. Aztán tornaórán a bakot sem tudta sokadszorra sem átugrani. Orczy azt mondta, Misi beteg. És valóban. Rosszul lett, elájult.

A reskontó ügyének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“A reskontó ügye – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!
  Nagyon köszönöm ezt a vázlatot! Egy fogalmazás 1-estől mentett meg.

  Üdvözlettel :Bence

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Meg tudod nekem mondani hogy milyen nevük lett a reskonto keresőknek?
  Köszönöm:Laci

  Válasz
  • Kedves Laci!

   „- Alapszabály:
   1. A név: lutristák. 2. A tagok vérszövetségben vannak, mint testvérek. 3. Semmi titok nem létezik. 4. Elnök, titkár, jegyző. 5. Idegeneknek elárulni tilos. Ez az egész.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  A kérdésem az lenne hogy Orczy kiket kérdezett meg a reskontó ügyével kapcsolatban?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv.: Csakacsoki

  Válasz
  • Kedves Csakacsoki!

   Sándor Mihállyal, Csicsóval, Böszörményivel, Andrásival, Lisznyai úrral ÉsNagy úrral.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .