A reskontó ügye – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Mire Misi magához tért, meghallotta Gimesit és Orczyt beszélgetni. Gimesi tudta, hogy kihúzták Misi számait, és valószínűleg elvesztette a reskontót. Ekkor Orczy arra gondolt, talán ellopták.

Erre Misi igen mérges lett, és csak sírt, mint mikor Debrecenbe érkezésekor a kertben hagyta a kalapját és azt ellopták.

Misi ezután lefeküdt, de pihenni nem tudott. Megtalálta a fiókjában egy levélkezdeményt, amit a szüleinek írt, és eszébe jutottak az otthoniak. Akik talán nélkülöznek, talán fáznak a hidegben, talán nincs mit enniük.

Álmában is apját látta, de nem tudta neki odaadni, és azt mondta a Böszörményi lopta el, és az apja le akarta vágni ezért a Böszörményi fejét, és erre a jelenetre Misi felébredt.

Este megint felolvasni ment, Pósalaky ismét a reskontóról kérdezte. Misi azt mondta, még nem volt az újságban.

Aztán Orczy előállt a tervvel, hogyha a brünni fogadásra tettek, akkor legalább kétezer forint a nyeremény. Orczy azt találta ki, ők hárman, Orczy, Gimesi és Misi együtt nyomozzák ki, ki lopta el a reskontót. Magát kinevezte elnöknek.

A következő lyukas órájában Orczy a könyvtárban ült és kidolgozta a szervezetük alapjait. Gimesit megtette titkárnak, Misit pedig jegyzőnek. Innen kezdődik a nyomozás a reskontó után…

De mi már tudjuk, hogy kinél van, kérdés, ki és hogy jön rá erre? Mi lesz Misivel ezután? Megbocsát-e Pósalaky úr? Olvass tovább az izgalmas részletekért.

Orczy tehát elkezdett nyomozni. Misinek meghagyta, hogy ha bárki kérdezné, akkor mondja azt, hogy a reskontót már visszaadta. Persze ezt már Misi is mondta Orczynak…

Tehát Misi most árulta el magát, hogy valóban elhagyta a szelvényt. Orczy örült ennek a diadalának.

Aztán Sanyikához ment Misi. Itt kezdte el írni Simonyi óbesterről a versét, mert senki sem volt a szobában. Aztán jött Bella, aki előadta, hogy van egy Petky hercegné nevű rokonuk, aki gazdag, de nem mehetnek hozzá, mivel nincs ruhája, amit felvehetne.

Misinek fontos kérdést tett fel: ha valaki szegény, akkor azért, hogy sorsa jobb legyen, akkor szabad-e elmulasztani egy kínálkozó alkalmat? Misi azt felelte, hogy nem, majd ismét felolvasni indult. Az öregúrnál az egyik újság végén meglátta: lotttóhúzás.

A budapesti húzás híreit olvasta fel, az öreg mérges lett, nem is beszélt többet róla. Misinek megkönnyebbült a szíve, csak egy szót kellett kicserélnie, és így már nem kell többet hazudnia.

Hazafele egy kirakat előtt azonban elmúlt a boldogsága, mert ott látta Bellát és a Török Jánost. Azt hitte, majd megáll a szíve. Még délután azt gondolta, közelebb kerültek Bellával egymáshoz, most ott nevetgélnek kedvesen.

Elérkeztünk a reskontó-ügy végére. Ez idáig mit sem sejtett Misi, és még most is sok kérdés kavargott a fejében. Mit csinált Bella kisasszony Jánossal?

Azt gondolta, Török elrabolta Bellát és ezt ő majd reggel közli is a Török családdal. Előbb valóban oda is ment, de aztán hazafelé benézett a vasútállomás első osztályú várójába és ott látta Bellát. Később ezt el is mesélte Doroghyéknak, akik a lány búcsúlevelét is megtalálták.

Fontos adalék a történethez, hogy a Törökéktől való távozás után Misi találkozott Jánossal, aki tíz pengőt ígért a fiúnak, ha az cipeli a bőröndjét. Misi nem fogadta el a pénzt, azt János azonban valahogy mégis becsúsztatta Misi zsebébe. A gyermek reggel ugyanis megtalálta.

A reskontó ügyének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“A reskontó ügye – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!
  Nagyon köszönöm ezt a vázlatot! Egy fogalmazás 1-estől mentett meg.

  Üdvözlettel :Bence

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Meg tudod nekem mondani hogy milyen nevük lett a reskonto keresőknek?
  Köszönöm:Laci

  Válasz
  • Kedves Laci!

   „- Alapszabály:
   1. A név: lutristák. 2. A tagok vérszövetségben vannak, mint testvérek. 3. Semmi titok nem létezik. 4. Elnök, titkár, jegyző. 5. Idegeneknek elárulni tilos. Ez az egész.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  A kérdésem az lenne hogy Orczy kiket kérdezett meg a reskontó ügyével kapcsolatban?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv.: Csakacsoki

  Válasz
  • Kedves Csakacsoki!

   Sándor Mihállyal, Csicsóval, Böszörményivel, Andrásival, Lisznyai úrral ÉsNagy úrral.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .