Vörösmarty Mihály – Csongor és Tünde – Olvasónapló

Harmadik felvonás

A Csongor és Tünde olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

A Hajnal birodalmában vagyunk, ahol Mirígy éppen kihasználja boszorkánysága egyik előnyét, azt, hogy távolba tud látni.

És így látja, ahogy a Hajnal birodalma felé közeledik Tünde és Ilma, őket követve Csongor, majd utánuk a három ördögfi, akik kordén húzzák Balgát.

Tehát az összes szereplő egy helyre tart, míg ha ők erről és egymásról nem is tudnak. Mirígy úgy dönt, hogy kővé változik, így fogja kihallgatni a szereplőket, hátha titokban megtud olyan infókat, amiket később fel tud használni.

Érdekes módon, bár a manók által húzott Balga indult el utoljára, mégis ő (ők) ér(nek) leghamarabb a Hajnal birodalmába.

Balgának éppen feltűnik, hogy a három ördög/manó elaludt kordé húzás közben. Itt a remek alkalom, hogy Balga meglépjen.

Annak érdekében, hogy a manók ne vegyék észre, hogy ő leszállt a kordéról, és így az könnyebb lett, éppen a kővé vált Mirígyet teszi maga helyett a kordéra. Ezután óvatosan, nehogy felébressze a manókat, éppen az ellenkező irányba tereli őket, mint amerre eddig mentek.

A csel sikerült, a manók nem ébredtek fel, továbbra is álomba merülve húzzák a kocsit, rajta a kővé változott Miríggyel. A boszorkánynak persze ez nem tetszik, el is határozza, hogy bosszút fog állni Balgán. (Az nem derül ki, hogy Mirígy miért nem változik egyszerűen vissza…)

Balga tehát meglépett a manóktól, és egyelőre Mirígyet is sikerült kivonni a játékból. A szolga pedig arra lesz figyelmes, hogy egy közeli gödörből éppen Csongor mászik elő.

Kiderül, hogy Csongor eddig jutott a bocskor, az ostor és a palást segítségével, amikor hirtelen megszűnt a tárgyak varázsereje, ő meg beleesett egy gödörbe. Az olvasó tudja, hogy ez azért és akkor történt, amikor Duzzog elmormolta a varázsigét az előző felvonásban.

Csongor kijelenti, hogy a közeli házban fognak tudakozódni, hátha ott tudnak valami Tündérhonról. Hirtelen azonban két női alak közeledik feléjük.

Természetesen Tünde és Ilma, a baj csak az, hogy arcukat fátyol fedi és nem szólhatnak a férfiakhoz. Ennek pedig az az oka, hogy egyszer a Hajnal birodalmában egy szerelmes lány beszélt egy fiúhoz.

Közben a lány elpirult, amitől szebb lett, mint a Hajnal. Azóta a Hajnal nem engedi, hogy birodalmában a nők beszéljenek a férfiakhoz, illetve lehet beszélni, csak éppen annak a férfinak a sorsa megpecsételődik.

A nap folyamán csak délben van egy óra, amikor ez a tilalom nem érvényes.

Csongor és Balga persze nem tud erről a tilalomról, és Csongornak rögtön megtetszik a lefátyolozott Tünde, anélkül, hogy tudná, hogy ki van a fátyol mögött.

Balgát küldi hozzá, hogy tudja meg, ki a hölgy.

Tünde és Ilma is észreveszik Csongorékat, Tünde persze megörül a szerelmének, a baj csak az, hogy nem szólhat hozzá.

Ezért úgy dönt, hogy megpróbálnak „elmenekülni” Csongor és Balga elől, abba a házba, amit Csongor is látott korábban. Tünde szerint ott egy ismerős öregasszony lakik, annál fognak üzenetet hagyni Csongornak, hogy hol találja meg Tündét délben, amikor van egy órájuk arra, hogy beszéljenek.

Tünde és Ilma azonban nem tud elmenni, mert Balga az útjukat állja, és engedelmeskedve Csongor parancsának, próbálja megtudni, hogy ki a két lefátyolozott hölgy.

Tündéék persze nem válaszolhatnak neki, mire Balga egyre makacsabbul tudakozódik, végül Tünde parancsára Ilma tíz körömmel esik neki Balgának, hogy elüldözze. Sikeresen.

Balga elterül a földön, a két tündér pedig a hátát hídnak használva gyalogol keresztül rajta. De nem jutnak messzire, mert most meg Csongor pattan eléjük.

Tünde és Ilma nem tudnak mozdulni, előttük Csongor állja el az utat, mögöttük meg Balga fetreng a földön.

Csongor egy szép monológban tudakolja a kecses, lefátyolozott hölgy kilétét, de Tünde nem válaszolhat. Végül a tündér elegánsan int, hogy Csongor álljon félre, Csongor pedig van olyan lovag, hogy ezt meg is teszi.

A két tündér elvonul, Csongor pedig azon kesereg, hogy még csak szóra sem méltatták. Közben Balga is összeszedi magát, ő meg azon morog, hogy végigtapostak a hátán, bár a léptek nagyon könnyedek voltak, sokkal könnyebbek, mint amire a hölgyek súlyából számítani lehetett volna.

Ebből Csongor rájön, hogy nem emberek voltak a lányok, hanem tündérek, valószínűleg Tünde és Ilma. Ez egyrészt jó hír, hiszen megtalálta Tündét, de rossz is, hiszen a lány nem szólt hozzá, talán már nem is szereti.

Csongor a mérgét Balgán akarja levezetni, már éppen nekiesne, amikor a szolga felfedezi Tündéék nyomait a homokban, és sikerül rávennie Csongort, hogy ahelyett, hogy őt ütné, inkább kövessék a nyomokat.

Csongor és Balga eltűnik, érkezik a három manó, akik még mindig fáradtan és kábultan a taligát húzzák, rajta a kővé vált Miríggyel.

Mirígy mostanra unja el a dolgot és felébreszti a manókat. Azok persze csak most veszik észre, hogy Balga helyett eddig egy követ húztak. Jobb híján a kövön akarják kitölteni a dühüket, de ekkor Mirígy visszaváltozik.

A három manó közül Duzzog és Berreh elszalad, csak Kurrahban van annyi, hogy odaálljon Mirígy elé, bár még nem tudja, hogy kicsoda.

Mirígy és Kurrah elkezdenek izmozni egymással: Kurrah kijelenti, hogy agyoncsapja az öregasszonyt, mire Mirígy közli, hogy őt csak maga az ördög ölheti meg.

Erre Kurrah kijelenti, hogy akkor semmi gond, hiszen ő is ördög. Mirígy tromfol és fölfedi kilétét: ő Mirígy, a boszorkány.

Nem tudni miért, de ezek szerint a boszorkány hatalmasabb az ördögnél, mert amint Kurrah megtudja, hogy az öregasszony nem más, mint a boszorkány Mirígy, rögtön meghunyászkodik.

Mirígy pedig azonnal szervezkedni kezd: kiderül, hogy az az öregasszony, akiről korábban Tünde beszélt, és akinél üzenetet akarnak hagyni Csongor számára, nem más, mint Mirígy.

Mirígy szerint Csongor és Balga az ő házában fognak megszállni, mivel máshol nem tudnak. Utasítja Kurrahot, hogy amikor ez megtörténik, akkor valamilyen csellel tűntesse el Balgát, vegye fel a ruháját és lépjen a helyébe.

Mirígy azt is tudja, hogy Csongor azt az üzenetet fogja kapni Tündétől, hogy délben egy kertben várjon rá. Naná, hogy tudja, hiszen Mirígy lesz az, aki ezt az „üzenetet” átadja majd Csongornak…

Kurrah feladata, hogy még mielőtt Csongor a kertben találkozhatna Tündével, altassa el Csongort álomporral.

Kurrahnak nem nagyon tetszik ez a bonyolult terv, szerinte egyszerűbb lenne egyszerűen lesből megtámadni és megölni Csongort, de végül megígéri, hogy engedelmeskedik, és eltűnik.

Ekkor egy új szereplő tűnik fel a színen, Ledér, a szépséges, fiatal lány.

A név nem véletlen, beszélő név, könnyelműt, könnyűvérűt jelent, szokás azt mondani, hogy Ledér a prostituált első modern magyar ábrázolása.

Mirígynek éppen kapóra jön a lány érkezése, hiszen a Tünde hajából levágott tincs még mindig nála van. Mirígy eredeti terve szerint ezzel akarta volna felékesíteni a lányát, hogy az elcsábítsa Csongort. De ugye Mirígy lányát róka képében megették az ördögök.

Ledér nem tudja, hogy a vele szemben álló öregasszony Mirígy és boszorkány. Sőt, először ki is neveti az asszonyt a csúnyasága miatt.

Rögtön megváltozik azonban a hozzáállása, amikor Mirígy kapásból, fejből elmondja Ledér élettörténetét: apja tüdőbajban szenved, emiatt nem tudja eltartani Ledér és két kistestvérét. Ledér emiatt kénytelen volt a saját testét áruba bocsátani, hogy a családja ne halljon éhen és apjának legyen gyógyszere.

Ledér persze szégyelli magát emiatt, de Mirígy megnyugtatja, hogy pont egy ilyen lányra van szüksége. Ledér ösztönösen nem bízik az öregasszonyban, de Mirígy ajánlatának végül nem tud ellenállni: a boszorkány megígéri, hogy csak egy kis feladatocskát kell teljesítenie, és cserébe gazdaggá teszi a lányt.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .