Wibra Gyuri jellemzése

Ekkor ismerjük meg először a kisfiú teljes nevét: Wibra György. Az is világos lehet a számunkra, hogy Gyuri azért az anyja nevét viseli, mert „törvénytelennek”, azaz házasságon kívül született gyereknek számít. Kapunk egy rövid leírást is a kisfiúról:

„Csinos kis fattyú volt, csupa tűz, csupa élet, bele lehetett abba szeretni idegen embernek is.”

A fattyú a törvénytelen khm… kevésbé hízelgő szinonimája volt…

Wibra Gyuri, az ifjú

A II. rész 2. fejezetének valójában még mindig nem Wibra Gyuri az abszolút főszereplője. Nem alakítója az eseményeknek, az Olvasó csak követi fejlődését. Gyuri ugyanis lassan felnő és – mindenki szerencséjére – egyáltalán nem hasonlít az apjára, már ami a külsőt illeti:

„A kis Wibra Gyuri szépen növekedett, erőteljes, hatalmas fickó lett belőle, olyan mellkassal, mint a dob. Gregorics Pál nem győzte mondogatni:

– Hol vette ezt a mellkast? Az ördögbe, hol vehette?

Neki, a szűkmellűnek, a mellkas imponált a legjobban, a Gyuri egyéb tehetségei alig érdekelték.”

Más kérdés, hogy azért volt „egyéb tehetsége” is, mégpedig igen eszes fiatalemberré serdült. Erről áradozik Kupeczky Márton is, aki magánórákat ad Gyurinak:

„- Nagy tehetség, higgye meg, Gregorics úr. Nagy ember lesz belőle, Gregorics úr. Mibe fogad velem, Gregorics úr?”

„Az én szellememet néhány generáción át csupa tökfilkóba töltögetem. Denique, most a vége felé akadok egy igazi talentumra. Hiszen ért engem, Gregorics úr.”

Gregorics persze érti, hiszen annak ellenére, hogy Gyuri felé soha nem mutatja, valójában rajong a gyerekért. Az ifjú tehetsége a besztercebányaiak előtt sem maradhat titokban, ismét suttogni kezdenek arról, hogy Gyuri valójában Gregorics vér szerinti fia. Ezt egyébként maga Gyuri sem tudhatja, ugyanis „bácsi”-nak kell szólítania Gregoricsot.

A besztercebányaiak közül néhányan odáig merészkednek, hogy jóslásokba is bocsátkoznak:

„[…] s közel jártak a valósághoz azok, akik talán csak a többi Gregoricsok szepegtetése céljából, egyre jósolgatták: »Az lesz a vége, hogy elveszi Wibra Annát, és adoptálja a fiúcskát.« Maga Kupeczky is azt beszélte: »Az lesz a vége. Ki fogad velem, hogy az lesz?«”

Ez a gondolat egyébként Gregorics fejében is megfordult. Mármint az, hogy elveszi Annát és a nevére veszi – azaz törvényesíti  – Gyurit. Ez végül két okból nem valósul meg:

Az egyik egy hiúsági indok. Anna ugyanis leesik egy létráról és eltöri a lábát, aminek következtében örök életére sánta marad. És hát, ki akarna feleségül venni egy sánta szakácsnét? Más kor, más szokások, na…

A másik indok azonban jóval komolyabb ennél. Egy alkalommal ugyanis Gyuri megbetegszik, senki sem tudja, mi baja van. Gregorics orvost hív a gyerekhez, rettentően aggódik, nagy halom aranyat ígér a doktornak, ha megmenti a gyereket, sőt félelmében még el is szólja magát:

„- Az én fiam ő. Hallja-e, az én fiam. Egy szakajtó aranyat adok, ha megmenti.”

Wibra Gyuri jellemzésének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Wibra Gyuri jellemzése” bejegyzéshez 27 hozzászólás

  • Kedves Balázs!

   Várom a Te jellemzésedet Wibra Gyuriról, ami bizonyára minden hibától mentes lesz és mindenki tetszését elnyeri majd! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Te nem olvasod tovább az első oldalnál, kedves Balázs?
   Azok háttérinformációk, amik segítik megismerni Wibra Gyuri egészét!

   Tisztelettel: M. Gellért

   Válasz
 1. Látszik ,hogy valaki nem tud érthetően olvasni:) (az előző kommentelőkre értem)

  Szerintem érthető lett és örülök,hogy ehhez hasonló bejegyzéseket is megosztasz velünk , így a tanár által feltett agyilag fárasztó kérdésre bőven megtaláljuk a választ 🙂

  Én vagyok az aki vázlatot kért a kőszívűhöz nem tudom ,hogy emlékszel e rám ,de végül sikerült összerakni a tartalmat igaz 5 oldal lett ,de 525-hoz képest elég jó számomra. Most már a szent Péteren dolgozok , de az általad kapott tanács …vagyis megerősítés miatt több kreativitásom van megoldani ezt a tartalmat 🙂

  Röviden összefoglalva : Köszönöm!!

  UI.:Jövőre visszajövök 🙂

  Válasz
  • Kedves Csakegysrác!

   Persze, hogy emlékszem, 5 oldal az teljesen rendben van! Várlak jövőre is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Hello zsiráf 🦒 azt szeretném kérdezni hogy ismered e Bán Mórt mármint mint könyveit mertbcsak ajánlani tudom a Hu nyadi sorozatát.
  Üdv..: Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Hogyne, itt figyel 8 kötete a polcon! 🙂 Én is szeretem, bár néha néha a történelmi hűséggel vannak benne gondok, de nem egy szakkönyv ugye, hanem történelmi kalandregény 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Kriszti!

   A kérdésedre a válasz éppen Wibra Gyuri jellemzésének MÁSODIK sorában van… Tessék szétnézni, mielőtt kérdezel!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf!

    Megkérdezem hogy Wibra Gyuri jellemzése NINCS az amit küldtél szóval kérlek nekem is kell ez a kérdés szóval mi volt Wibra Gyuri foglalkozása? Ha nem válaszolsz akkor csinálj kérlek egy jellemzése amire senkinek nem lesz kérdése. Ha az én jellemzésemet kérded akkor már ne is mond mert csak a kérdésemre a választ szeretném nem meg a negatív vissza jelzést amire alapból egy emojit raksz mert én is tudok emojit rakni.
    Nézd:🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

    VÁROM A VÁLASZT!!!!!!!!

    Válasz
    • Kedves Szimi!

     Nem biztos, hogy jó taktika a részedről, ha azzal pimaszkodsz és nagyképűzöl, akitől a választ várod a kérdésedre… Ugorj neki a könyvnek, ahogy nézem, nem fog ártani neked!

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Én egy olyan feladatot kaptam, amiben meg kellene magyaráznom, hogy Vera miért azzal a két névvel illette Gyurit, hogy Tamás úr és Góliát. Viszont elakadtam.
  Esetleg tudnál segíteni?

  Válasz
  • Kedves Merci!

   Úgy látszik, idén ez egy visszatérő kérdés 🙂

   Amikor Veronka Tamásnak nevezi Gyurit, akkor ez egy szellemes utalás arra, hogy Gyuri nem hitte el az esernyő történetét, miszerint az Szent Pétertől származik. “Tamáskodni” azt jelenti, hogy “hitetlenkedni”, és Szent Tamásra, vagy másképp Hitetlen Tamásra utal, aki Jézus egyik apostola volt, és amikor Jézus a feltámadása után megjelent Tamásnak, akkor az nem hitte el, hogy valóban Jézust látja.

   Góliátnak pedig a Czobor Mária rózsájáról szóló fejezetben nevezi Veronka Gyurit, amikor a lány nem fogadja el Gyuritól a rózsát. Gyuri erre dühös lesz és egy arra tévedő, apró gyíkon tölti ki a haragját. Veronka szemében pedig ez olyan, mint Dávid ( a kis gyík) és Góliát (Gyuri) egyenlőtlen küzdelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia!

  Először is köszönöm a munkád, hatalmas segítség. Egy kérdés maradt még az olvasónaplóhoz, amiben el vagyok akadva: milyen késleltető elemek gátolják Wibra Gyurit az örökséghez jutásban?

  Előre is köszönöm, ha tudsz benne segíteni.

  Üdv,
  Csenge

  Válasz
  • Kedves Csenge!

   Mivel Gyuri úgy gondolja, hogy az örökségét jelentő utalvány az esernyő nyelében van, ezért tulajdonképpen az a kérés, hogy mi akadályozza Gyurit abban, hogy megtalálja az esernyőt.
   Erről, mármint az esernyőről pedig van két bejegyzés is, az egyik itt, a másik pedig itt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon szépen köszönöm, életmentő vagy!!
  Egy kérdésem lenne amit nem találtam az olvasónaplóban (lehet, hogy a könyvben sincs benne): Wibra Gyuri külsőleg hogy néz ki? Pl.: haja, szeme színe, stb…

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Lili

  Válasz
  • Kedves Lili!

   A helyzet az, hogy a regényben nem nagyon esik szó Gyuri külsejéről, egy helyen említik csak:
   „A kis Wibra Gyuri szépen növekedett, erőteljes, hatalmas fickó lett belőle, olyan mellkassal, mint a dob. Gregorics Pál nem győzte mondogatni:
   – Hol vette ezt a mellkast? Az ördögbe, hol vehette?”
   Egyébként csak annyi derül ki róla, hogy jóképű, tehetséges fiatalember lesz belőle, de semmi több.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .