Wibra Gyuri jellemzése

Wibra Gyuri, a férfi

A regény további részében (tehát a III., IV. és V. részben) Wibra Gyuri már egyértelmű főszereplő. Hősünk felnőtt, neves ügyvéd lett belőle, akinek mindenki nagy jövő jósol, általános vélemény szerint komoly karrier áll előtte. Nem semmi eredmény ez, ha azt vesszük, hogy Gyuri hivatalosan egy szakácsnő törvénytelen fia.

Wibra Gyuri felnőtt életében két komoly belső konfliktussal kell szembenéznie:

 • Apai örökségének kérdése
 • Veronka iránti szerelme (vagy nem szerelme…)

Lássuk most ezeket:

Az örökséggel kapcsolatos belső konfliktus:

Mint említettük, Gyuri neves, nagy jövő előtt álló „köz- és váltóügyvéd”. Okos, tehetséges, jóképű, szépreményű fiatalember, aki sok mindent elért ahhoz képest, hogy társadalmi rangja milyen alacsony. Úgy is mondhatjuk, hogy gyakorlatilag mindent kihozott sorsából, amit lehetett, vagy amit a korabeli lehetőségek lehetővé tettek. Teljes mértékben elégedett lehet(ne) az életével.

És éppen itt van Gyuri életének nagy belső konfliktusa. Ugyanis amíg úgy gondol magára, mint egy falusi szakácsnő törvénytelen fiára, akiből tehetséges és jómódú ügyvéd lett, addig nincs is gond. Elégedett magával, az életével és a sorsával.

Baj akkor van, amikor néha belegondol abba, hogy ő tulajdonképpen Gregorics Pál fia, akinek valószínűleg hatalmas öröksége van, csak éppen nem tud hozzájutni. Rengeteg pénze lehetne, bármit megtehetne, lényegesebb feljebb kéne állnia a társadalmi ranglétrán, mint ahol most van.

Olyan komoly belső ellentmondás ez, ami teljesen megmérgezi Gyuri mindennapjait:

„Valóságos szerencsétlenség volt őrá nézve az eltűnt vagyon tudata. Maga is érezte ezt, és sokszor óhajtotta, hogy bárcsak sohase hallott volna felőle. Sokért nem adná, ha egy olyan részlet találna kibukkanni a homályból, mely kétségessé, sőt valószínűtlenné tenné az örökség létezését. Bárcsak előállna egyszer egy ember, és így szólna:

»Láttam az öreg Gregoricsot Monakóban, roppant összegeket vesztett!«

De nem, csupa olyan részletek vágódtak ki, melyek még jobban bizonyítják az elrejtett vagyont, s olyan emberek bukkantak ki, akik megbiztatták a fiatal ügyvédet:”

Ezeknek az apró részleteknek és a belső nyugtalanságnak a következménye végül, hogy Gyuri elkezd nyomozni apja esernyője után. Arról, hogy hogyan sejti meg, hogy az öröksége egy utalványon van, ami pedig az ernyő titkos rekeszben van, bővebben olvashattok az esernyő történetével foglalkozó posztban.

Wibra Gyuri jellemzésének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Wibra Gyuri jellemzése” bejegyzéshez 19 hozzászólás

  • Kedves Balázs!

   Várom a Te jellemzésedet Wibra Gyuriról, ami bizonyára minden hibától mentes lesz és mindenki tetszését elnyeri majd! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

  • Te nem olvasod tovább az első oldalnál, kedves Balázs?
   Azok háttérinformációk, amik segítik megismerni Wibra Gyuri egészét!

   Tisztelettel: M. Gellért

 1. Látszik ,hogy valaki nem tud érthetően olvasni:) (az előző kommentelőkre értem)

  Szerintem érthető lett és örülök,hogy ehhez hasonló bejegyzéseket is megosztasz velünk , így a tanár által feltett agyilag fárasztó kérdésre bőven megtaláljuk a választ 🙂

  Én vagyok az aki vázlatot kért a kőszívűhöz nem tudom ,hogy emlékszel e rám ,de végül sikerült összerakni a tartalmat igaz 5 oldal lett ,de 525-hoz képest elég jó számomra. Most már a szent Péteren dolgozok , de az általad kapott tanács …vagyis megerősítés miatt több kreativitásom van megoldani ezt a tartalmat 🙂

  Röviden összefoglalva : Köszönöm!!

  UI.:Jövőre visszajövök 🙂

  • Kedves Csakegysrác!

   Persze, hogy emlékszem, 5 oldal az teljesen rendben van! Várlak jövőre is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Hello zsiráf 🦒 azt szeretném kérdezni hogy ismered e Bán Mórt mármint mint könyveit mertbcsak ajánlani tudom a Hu nyadi sorozatát.
  Üdv..: Gergő

  • Kedves Gergő!

   Hogyne, itt figyel 8 kötete a polcon! 🙂 Én is szeretem, bár néha néha a történelmi hűséggel vannak benne gondok, de nem egy szakkönyv ugye, hanem történelmi kalandregény 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Kriszti!

   A kérdésedre a válasz éppen Wibra Gyuri jellemzésének MÁSODIK sorában van… Tessék szétnézni, mielőtt kérdezel!

   Üdv:

   Zsiráf

 3. Szia Zsiráf!
  Én egy olyan feladatot kaptam, amiben meg kellene magyaráznom, hogy Vera miért azzal a két névvel illette Gyurit, hogy Tamás úr és Góliát. Viszont elakadtam.
  Esetleg tudnál segíteni?

  • Kedves Merci!

   Úgy látszik, idén ez egy visszatérő kérdés 🙂

   Amikor Veronka Tamásnak nevezi Gyurit, akkor ez egy szellemes utalás arra, hogy Gyuri nem hitte el az esernyő történetét, miszerint az Szent Pétertől származik. “Tamáskodni” azt jelenti, hogy “hitetlenkedni”, és Szent Tamásra, vagy másképp Hitetlen Tamásra utal, aki Jézus egyik apostola volt, és amikor Jézus a feltámadása után megjelent Tamásnak, akkor az nem hitte el, hogy valóban Jézust látja.

   Góliátnak pedig a Czobor Mária rózsájáról szóló fejezetben nevezi Veronka Gyurit, amikor a lány nem fogadja el Gyuritól a rózsát. Gyuri erre dühös lesz és egy arra tévedő, apró gyíkon tölti ki a haragját. Veronka szemében pedig ez olyan, mint Dávid ( a kis gyík) és Góliát (Gyuri) egyenlőtlen küzdelme.

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Szia!

  Először is köszönöm a munkád, hatalmas segítség. Egy kérdés maradt még az olvasónaplóhoz, amiben el vagyok akadva: milyen késleltető elemek gátolják Wibra Gyurit az örökséghez jutásban?

  Előre is köszönöm, ha tudsz benne segíteni.

  Üdv,
  Csenge

  • Kedves Csenge!

   Mivel Gyuri úgy gondolja, hogy az örökségét jelentő utalvány az esernyő nyelében van, ezért tulajdonképpen az a kérés, hogy mi akadályozza Gyurit abban, hogy megtalálja az esernyőt.
   Erről, mármint az esernyőről pedig van két bejegyzés is, az egyik itt, a másik pedig itt.

   Üdv:

   Zsiráf

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..