Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés

Összegzés

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Dekameron ötödik napjának kilencedik novellája, vagyis A sólyom feláldozása szokatlanul komoly darab a Dekameron novellái között,  meglepően összetett történet, sokrétű mondanivalóval.

A cselekmény kezdeti egyszerűsége, már-már bugyutasága ellenére a történet végén komoly morális problémákkal kell a szereplőknek megküzdeniük, nehéz döntéseket kell hozniuk: Federigónak fel kell áldoznia egyetlen megmaradt vagyontárgyát anélkül, hogy bármilyen viszonzásra számíthatna, Giovannának pedig meg kell alázkodnia.

A történet nagyon életszerű, nincs méltó büntetés és nincs megérdemelt jutalom sem: Federigo hiába tűnik győztesnek, hiszen övé az asszony és a vagyon is, valójában Giovanna nem szerelemből megy hozzá.

Giovanna pedig hiába követ el minden tőle telhetőt, hogy megmentse a fiát, hiába alázkodik meg Federigo előtt, férje után fiát is elveszíti.

A sólyom feláldozása örök emberi tulajdonságokkal foglalkozik és nagy kérdéseket tesz fel. Attól, hogy valamit nagyon akarunk és szerintünk mindent megteszünk érte, még nem biztos, hogy meglesz a jutalom is. Attól, hogy egy anya mindent megtesz a gyermekéért, még nem biztos, hogy sikeres is lesz.

A novellát természetesen még a végtelenségig lehet elemezgetni, boncolgatni, belemagyarázni és kiemelni belőle, de szerintem a legfontosabb dolgokat átvettük. Ha véleményetek van, nyugodtan kommenteljetek!

-Vége-

 
“Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Magyartanárként örömmel olvastam ezt a részletes és egyéni ötleteket is tartalmazó elemzést!

  Válasz
  • Kedves Szökőcsné Beregszászy Ágnes!

   Köszönöm szépen, mindig jól esik a szakmai megerősítés! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..