Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés

Az igaz és kitartó szerelem végül elnyeri jutalmát:

Ez az értelmezési verzió pedig Federigo szemszögéből vizsgálja az eseményeket.

Ahogy arról már korábban volt szó, adva van egy vagyonos, fiatal, jóképű firenzei nemes, aki beleszeret egy férjes asszonyba és mindent elkövet annak érdekében, hogy meg is kapja.

Federigo egyik tragédiája, hogy a szeretett asszony egyáltalán nem foglalkozik vele, sőt, inkább megveti vagyonának elpazarolása miatt.

Federigo azonban nem egyértelműen negatív figura. Igaz, hogy elherdálja vagyonát, estélyeket ad stb., amikor azonban tönkre megy, akkor beletörődik ebbe az állapotába és visszavonul vidéki birtokára.

Szerelme töretlen marad Giovanna iránt, attól, hogy az asszony nem viszonozza az érzelmeit, Federigo szerelme nem fordul gyűlöletté. Simán megtehetné, hogy amikor az asszony megjelenik a házánál, akkor elhajtja, anélkül, hogy meghallgatná, mit akar.

De Federigo továbbra is imádja az asszonyt, boldog, hogy nála ebédel és szegénységét leplezve tálalja fel neki egyetlen vagyontárgyát: kedvenc sólymát. Federigónak tehát itt a nagylelkű, önzetlen oldalát ismerjük meg.

Federigo másik tragédiája azonban, hogy minden jóakarata ellenére is rosszat cselekszik, hiszen, bár nem tudja, de éppen azt a dolgot pusztítja el, ami Giovannának – hite szerint – szüksége lenne fia gyógyulásához.

Federigo történetében itt van egy átmeneti hullámvölgy: jót akart cselekedni, de nem sikerült. Ha az asszony hamarabb megmondja, hogy miért jött, akkor Federigo odaadta volna a madarat és akkor lehet, hogy a fiú életben marad. De ettől még Federigo nem kapta volna meg az asszonyt. Tehát nem elég, hogy minden vagyonát eltékozolta egy asszony miatt, akit szeret, ráadásul még az asszony személyes kívánságát sem tudja tejesíteni, amikor az végre figyelemre méltatja és elmegy hozzá

A novella igazi nyertese tehát Federigo, aki önzetlenül feláldozta kedvenc madarát, mert az hitte, hogy jót tesz vele. Valójában azonban hibázott, bár akaratlanul.

Ez a hiba azonban mégis happy endhez vezet, legalábbis Federigo számára: Giovanna fia meghal, az asszony örökli a vagyont, aki a férfi önzetlensége és nagylelkűsége miatt férjez megy hozzá.

Vagyis Federigóé a vagyon és az asszony is. Az viszont már egy másik kérdés, hogy hiába lett Federigo újra gazdag, Giovanna nem szerelemből ment hozzá.

Tehát a happy end is felemás: Federigo sokáig és kitartóan szereti Giovannát, feláldozza érte vagyonát és sólymát is, végül el is nyeri az asszony, de valójában csak a vagyon az övé, az asszony szerelmét nem kapja meg.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Magyartanárként örömmel olvastam ezt a részletes és egyéni ötleteket is tartalmazó elemzést!

  Válasz
  • Kedves Szökőcsné Beregszászy Ágnes!

   Köszönöm szépen, mindig jól esik a szakmai megerősítés! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..