Shakespeare – Rómeó és Júlia – Elemzés

Késleltető jelenetek

A 4. felvonás kínálja a szerelmespár és a néző számára az utolsó reményt, hogy a konfliktus talán további áldozatok nélkül, békés úton rendeződik.

Az 1. szín Lőrinc barát cellájában játszódik, aki nem hagyja cserben Júliát: kockázatos, bonyolult tervet eszel ki a szerelmespár megsegítésére.

Egy szert ad a lánynak, amitől 42 órán át tetszhalott lesz, de persze mindenki halottnak hiszi majd, így a Párisszal való esküvő helyett Capuleték temetést fognak rendezni. Mire a kriptában Júlia felébred, már ott lesz Rómeó, akit Lőrinc barát levélben értesít a tervről, és a két fiatal együtt Mantovába szökik.

Figyeljük meg, hogy a darab egyetlen szereplőjének se jut eszébe a szerelem nyílt felvállalása!

Lőrinc barát nem elég bátor ahhoz, hogy odaálljon Júlia apja elé, és felfedje az igazságot. Azzal, hogy összeadta a szülők akarata ellenére a két fiatalt, nála erősebb és hatalmasabb emberekkel szállt szembe: természetes, ha fél a megtorlástól.

Júlia beleegyezik a tervbe, s otthon vidámságot tettet, mintha elfogadta volna Párist, és készülne az esküvőre (2. szín). Apja erre előrehozza a házasság időpontját egy nappal: csütörtökről szerdára.

Ennek oka valószínűleg az, hogy nem bízik Júliában: attól tart, a lánya meggondolja magát, ezért minél előbb le akarja tudni az esküvőt.

Míg a család a nászra, Júlia 42 órás „halálára” készül, nem kis szorongással, hiszen élve fogják eltemetni, hideg kriptába zárni. Monológjából kiderül, miként vált egyik pillanatról a másikra felnőtté ez a kislány.

A felnőtté válás lényege, hogy súlyos döntéseket hozunk meg egyedül, melyekben senki sem támogat: ezt teszi Júlia. Vállalja a kockázatot, legyőzi félelmét a szerelméért, és megissza a kapott szert (3. szín).

Másnap hajnalban még folyik a készülődés a Capulet-házban (4. szín), mikor a Dajka megtalálja Júlia kimerevedett testét, és mint várható volt, halottnak hiszi.

Shakespeare olyan sorokat ad a gyászoló család szájába, hogy a néző ne sajnálja őket: a szülők, a Dajka és Páris szavai hamisan csengenek. Most hirtelen mind nagyon szeretik Júliát, de amikor jelét kellett volna adni szeretetüknek, elfordultak tőle.

A szerző dagályos stílus és suta szóismétlések segítségével komikussá teszi siránkozásukat. A család tehát temetésre és torra készül (5. szín), ezzel ér véget a 4. felvonás.

Még van remény, hogy a dolgok jól is alakulhatnak.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .