Erich Kästner – A két lotti – Olvasónapló

Hetedik fejezet

A két lotti olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Az előző fejezet óta hetek teltek el. És ezalatt a pár hét alatt bizony sok minden és sok mindenki megváltozott.

A lányok ugyan nem lepleződtek le, tehát nem derült még ki, hogy az ikrek helyet és szülőt „cseréltek”, természetes azonban, hogy a két eltérő temperamentumú és viselkedésű gyerek megváltoztatta az új környezetét is, ahova került.

Luise (Lotte szerepében) „újra” megtanult főzni, habár az iskolában a tanároknak feltűnik, hogy az addig szorgalmas és komoly kislány a nyári szünidő óta szétszórtabb, élénkebb és a tanulmányi eredményei is romlottak, ráadásul gond nélkül áll neki pofozkodni, ha úgy érzi helyesnek. A tanítónőnek az is feltűnik, hogy mennyire megváltozott Luise (Lotte) írása.

Eközben Lotte (Luise szerepében) rendbe teszi az apja házát és bizony Resit, a házvezetőnőt is. Ráveszi az apját, hogy a heti kosztpénzt ezután ne Resinek, hanem neki adja oda. Ezek után elég komikus, hogy a házvezetőnőnek egy kilenc éves kislánytól kell engedélyt és pénzt kérnie, ha be akar vásárolni.

A módszer azonban működik, még Pálffy karmester úrnak is feltűnik, hogy bár kevesebbe kerül a háztartás, mégis, mintha több minden jönne ki a kosztpénzből, mindig van pl. virág a Rotenturm utcai nagy lakás asztalán.

És ezzel együtt Palffy karmester úr is egyre több időt tölt otthon a lánya társaságában, ami viszont az elegáns, fiatal hölgynek, Irene Gerlachnak tűnik fel. Nem is tetszik neki, hiszen így egyre kevesebb időt tölt vele a férfi.

Újdonság az is, hogy Lotte (Luise szerepében) újabban szeret és tud zongorázni, holott régebben, a szünidő előtt kifejezetten utálta a hangszert. Ez külön tetszik a karmester úrnak, aki elkezd órákat is adni Lotténak, ami még közelebb hozzá egymáshoz apát és lányát.

Megbékél Pepike, Strobl udvari tanácsos kutyája is, aki bár felfogni nem tudja, hogy Luise-nak miért nincs „Luise-szaga”, de mivel a kislány rengeteg jutalomfalattal kényezteti el, ezért napirendre tér a tény fölött, hogy a lány nem az a lány, aki korábban volt, és ez rajta, a kutyán kívül senkinek sem tűnik fel.

Természetesen Lotte, azaz Luise tanárai is értékelik, hogy az addig szétszórt, cserfes kislány sokkal komolyabb lett, és a tanulmányi eredményei is ugrásszerűen javultak. És persze az írása is más.

A két lány tehát – bár szerepet, várost és szülőt cseréltek –, de személyiséget nem cserélhettek, ezért aztán lassan a saját egyéniségükre formálják új életüket. A változást mindenki érzékeli, de mivel nem kiugróan furcsa dolgokról van szó, ezért különösebben nem is foglalkoznak vele.

Egyedül az édesanya, Luiselotte Körner kerül egy kicsit kényelmetlen helyzetbe, őt ugyanis behívatják Lotte (azaz Luise) viselkedése miatt az iskolába.

Körner asszony pont nem sokkal korábban gondolkozott el azon, hogy mennyit változott a lánya a szünidő óta, és bár szétszórtabb, komolytalanabb és cserfesebb lett, elfelejtett főzni, de ez a változás mégis tetszik az anyának.

Körner asszony ugyanis rájön arra, hogy addig tulajdonképpen egy kis felnőttet nevelt a lányából, és a kislánynak sokkal jobban áll, ha a korának megfelelően viselkedik.

Ezért aztán szenvedélyesen reagál Linnekogel tanítónő kritikájára, aki sérelmezi, hogy Lotte (Luise) mennyire szétszórt lett az utóbbi időben.

„Az én gyermekem gyerek legyen ne kis felnőtt! Szívesebben veszem, ha jókedvű szenvedélyes csibész lesz belőle, mint ha minden áron legjobb tanuló marad”

Ezt mondjuk a tanítónő sem vitatja, de azt is megjegyzi, hogy Lotte (Luise) újabban pofozkodik is. Körner asszony viszont tud az esetről, és ő világosítja fel a tanítónőt, hogy Lotte (Luise) okkal verte meg az osztálytársnőjét – Anni Hersetzert –, mivel az mindig az osztály legkisebb tagját, Ilse Mercket terrorizálta.

Ez az infó viszont a tanítónőnek új, így aztán Körner anyuka győztesen távozik a megbeszélésről.

A következő hétvégén Körner mama és Lotte (Luise szerepében) két napos kirándulásra mennek. Ez újdonságnak számít, ugyanis Körner anyuka addig nagyon szigorú, tartózkodó volt, leginkább azért mert mindig  anyagi gondok nyomasztották, rengeteget dolgozott.

Most viszont úgy dönt, hogy nem számít a pénz, és két napig csak kirándulnak Lottével, aki nagyon élvezi, hogy kettesben lehet az anyjával.

Igazából semmilyen drága dolgot nem csinálnak, nagyokat kirándulnak, sokat nevetnek és énekelnek, élvezik egymás társaságát.

„A gyerek megváltozott. Most tehát az anya is elkezdett megváltozni”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .