Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 1. fejezet: A fogadott apa

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Timéa
Zófia asszony, Brazovics Athanáz felesége
Athelie, Zófia asszony és Brazovics
Athanáz lánya
Kacsuka főhadnagy, Athelie vőlegénye
Brazovics Athanáz
1828 Brazovics Athanáz
komáromi háza

Tímár Mihály és Timéa néhány órával a Szent Borbála elsüllyedése után már Komáromban vannak, Brazovics Athanáz házánál. A kétemeletes ház földszintjén kávéház működik, itt tölti legtöbb idejét Brazovics Athanáz. A felső szinten lakik a család.

Tímárt és Timéát felvezetik a felső szintre, ahol az olvasó három emberrel ismerkedik meg:

 • Zófia asszonnyal, Brazovics Athanáz feleségével, akiről megtudjuk, hogy állandóan sikoltozva beszél, mindig slamposan öltözködik és valójában szobalány volt, mielőtt Athanáz úr feleségül vette
 • Athelie-vel, Zófia asszony és Brazovics úr lányával
 • Kacsuka főhadnaggyal, Athelie vőlegényével
 • Mindhárman meglepődnek Tímár és Timéa érkezésén. Athelie ellenségesen méregeti a fiatal, sápadt és nagyon szép Timéát. Míg Kacsuka főhadnagy elámul a lány szépségén (FIGYELEM! ennek még jelentősége lesz a későbbiekben!)

Közben Brazovics úr – aki eddig a kávéházban volt – is felér az emeletre, miután olvasta az újságban, hogy Ali Csorbadzsi az ő hajóján menekült el lányával és vagyonával Törökországból.

Nagy lelkesedéssel fogadja Timéát, összecsókolja és a térdére ülteti. Hamarosan kiderül azonban, hogy nem szeretetből teszi ezt, hanem azért mert pontosan tisztában van vele, hogy Ali Csorbadzsi (aki neki nőágon rokona) hatalmas vagyonnal menekült el a szultán elől.

Azonban rögtön változik a helyzet, amikor Tímár elmondja, hogy mindössze ezer arany van Timéánál abban a kis ládában, amit Tímár megmentet az elsüllyedt hajóról.

Brazovics úr magánkívül üvöltözik, amikor kiderül, hogy a Szent Borbála elsüllyedt, rajta a tízezer aranyat érő búzával. Rögtön másképp viszonyul Timéához, sőt, megvádolja Tímárt is, hogy szándékosan süllyesztette el a hajóját és ellopta a pénzét.

Tímár nyugodtan viseli a rágalmakat, és csak egy meghatalmazást kér Brazovics úrtól, hogy az elsüllyedt búzát mihamarabb kiemelhesse a Dunától és eladhassa, ezzel is mérsékelve a kárt. Megkapja a meghatalmazást, vet egy utolsó szomorú pillantást Timéára és távozik.

Timéa egyedül marad a Brazovics családdal, ellenséges közegbe került, ahol még a nyelvet sem érti. Brazovicsék közben arról vitatkoznak, hogy mi legyen a lány sorsa. 12 ezer forintnyi vagyona kevés ahhoz, hogy úri kisasszonyt neveljenek belőle, de mivel Brazovics fogadott lányának kell tekinteni, szolgálónak mégsem nevelhetik.

Végül úgy határoznak, hogy Timéa valahol a szolgáló és a családtag között fog elhelyezkedni, nem a cselédekkel fog lakni, de gyakorlatilag olyan helyezte lesz.

Tíméa nem nagyon érti, hogy mi történik körülötte, de beletörődik sorsába.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .