Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 3. fejezet: A vörös félhold

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály 1828 A félig elsüllyedt Szent Borbála

Tímár tehát a Szent Borbála elázott gabonájának tulajdonosa lesz, rögtön embereket fogad, akik elkezdik kiemelni a félig víz alatt álló hajóról a nedves búzászsákokat. Minden zsák oldalára egy öt küllős kerék van fekete festékkel festve, az jelöli, hogy ki a zsák tulajdonosa.

Tímár azonban észrevesz egy zsákot, amire nem a kerék van festve, hanem egy vörös félhold. Rögtön megérzi, hogy ez valamiért egy különleges zsák, erről a vörös félholdról beszélt a haldokló Ali Csorbadzsi (1. rész 10. fejezet)

Tímár kibontja a zsákot, amiben egy kisebb zsákot talál, abban pedig mesés kincseket, első pillantásra is legalább egymillió (!) forintot érnek. Tímár egy pillanat alatt gazdag ember lett. Így már érthetővé válik Ali Csorbadzsi menekülése, Tímár válaszokat kap azokra a kérdésekre, amik az 1. rész 14. fejezetében foglalkoztatták. Egymilliót érő aranyért már érdemes volt a szultánnak 24 evezős gályát küldenie Ali Csorbadzsi után.

Tímárnak azonban megszólal a lelkiismerete is, mit tegyen ő most ezzel a rendkívüli gazdagsággal. Elméletileg ő a hajóteher tulajdonosa, tehát őt illeti minden, ami a zsákokban van. Ő jóhiszeműen vette meg az elázott búzát nem tudhatta, hogy abban ilyen mesés gazdagság van. Azonban azt is tudja, hogy ez a pénz valójában Timéát illeti, de ha ő most átadja Timéa gyámjának, Brazovics Athanáznak ezt a gazdagságot, az biztosan a sajátjaként fogja kezelni és Timéának semmi sem jut belőle.

Ezen kívül – és ez a legfontosabb Tímárnak – ,ha ő most lemond erről a gazdaságról, akkor továbbra is szegény hajóbiztos marad, Timéa pedig gazdag úri hölgy lesz. Tudjuk, hogy Tímár szerelmes Timéába, ezért inkább azt választja, hogy megtartja a kincset, így ő lesz gazdag és esetleg később megkérheti Timéa kezét, vagyonban most már ő van feljebb, Timéa nem utasíthatja majd el.

Tímár tehát megnyugtatja a lelkiismeretét, arra jut, hogy mindent csak Timéáért tesz, a lelke mélyén azonban továbbra is kétségek gyötrik, az esze azt mondja, hogy „Gazdag vagy!”, a szíve azonban tisztában van vele, hogy „Tolvaj vagy!”, a mesés kincs valójában nem őt illeti.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .