Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 2. fejezet: A jó tanács

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Kacsuka főhadnagy
1828 A Brazovics ház földszintjén lévő kávéház

Hamarosan Kacsuka főhadnagy is távozik a hölgyek köréből, a kávéházon keresztül halad, ahol meglátja Tímárt, aki az egyik asztalnál kávézik. Odamegy hozzá.

Kiderül, hogy Tímár és Kacsuka régi iskolatársak, jó ismerősök, már-már barátok. Beszélgetésükből kiderül, hogy Kacsuka főhadnagy már hosszú ideje jegyben jár Athelie-vel, Tímár csodálkozik, hogy még nem vette feleségül. Kiderül, hogy valójában Kacsukának nem nagyon fűlik a foga a házassághoz.

Tímár átadja Kacsukának azt a levelet, amit az orsovai vizsgálatot végző ellenőrök vezetője bízott rá (lsd 1. rész 5. fejezet). Kacsuka pedig elhatározza, hogy segít Tímárnak.

A továbbiakban ismét egy korabeli korrupciós ügyet ismerhetünk meg. Kacsuka elmeséli Tímárnak, hogy hamarosan kezdődik az évi hadsereg-összpontosítás Komárom alatt, három hétig 20 ezer katona fog gyakorlatozni a város körül, akiknek kenyérre lesz szükségük. Tímár csinálja azt, hogy adjon be ajánlatot ezeknek a katonáknak az élelmezésére. Kacsuka rangjánál fogva tisztában van vele, hogy több ajánlat is érkezni fog, ezek közül a vezérkar azt fogja elfogadni, amelyikben a legalacsonyabb összeg van a katonák élelmezésére és a legmagasabb „kenőpénz” az ajánlat elfogadtatásához.

Kacsuka azt is tudja, hogy jelenleg Brazovics Athanáz ajánlata a legalacsonyabb, azt ajánlja Tímárnak, hogy kínáljon Brazovics ajánlata alá és akkor Kacsuka elintézi, hogy Tímár kapja meg a megrendelést.

Tímár először nem akar belemenni a dologba, egyenes természete nem tudja bevenni, hogy csaljon, vesztegessen, és arra hivatkozik, hogy nincs neki annyi pénze, hogy az ajánlatnak eleget is tegyen.

Kacsuka azonban meggyőzi, pontosan elmagyarázza, hogy mit kell Tímárnak tennie: Tímárnak, mint hajóbiztosnak van 10 ezer forint biztosítéka Brazovics Athanáznál letétbe helyezve. Azt az előző fejezetből tudjuk, hogy Brazovics úr ezt a 10 ezer forintot lefoglalta, mert azzal vádolja Tímárt, hogy az ő hibája miatt süllyedt el a Szent Borbála. Mindenki tudja – Brazovics úr is – hogy nem Tímár hibája volt, de hónapokig, esetleg évekig tart, amíg Tímár visszaperli a pénzét Brazovicstól. Tímár inkább alkudjon meg Brazoviccsal, hogy a 10 ezer forint biztosítékért cserébe ő megkapja a Szent Borbála ázott búzáját.

Ha ez megvan, akkor Tímárnak gyorsan ki kell emeltetnie az elázott gabonát és abból kenyeret süttetnie a katonák számára. A kenyér persze a vízben töltött idő miatt rossz minőségű lesz, de az már senkit sem fog érdekelni, a vezérkar szerint a közkatonáknak mindegy, hogy mit esznek.

Így Tímárnak megvan a gabonája – habár pocsék minőségű – amivel megteheti az ajánlatát a hadseregnek, Kacsuka pedig gondoskodik arról, hogy az ő ajánlatát fogadják el. Így Tímár néhány hét alatt 60-70 ezer arany tiszta nyereségre tehet szert.

Tímár továbbra sem akar belemenni a csalásba, de Kacsuka végül azzal győzi meg, hogy Timéán is ezzel segíthet a legtöbbet.

Fontos mondat a fejezetből: Fata nolentem trahunt – A nem akarót húzza a végzet. Tímárra vonatkozik, aki becsületes természete ellenére belemegy a búzával való manipulációba és ezzel – bár még nem tudja – elindul a végtelen gazdagság felé vezető úton.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .