Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló

 1. fejezet Három üszög

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Wibra Gyuri
Veronka
Bélyi János, a glogovai plébános
Sztolarik, Gyuri egykori gyámja
Adameczné
Az előző fejezet után Glogova

Veronka persze végül magához tér és örömmel mond igen Gyurinak. Mindannyian felülnek a kocsira és hazamennek Glogovára. Gyuri levelet ír egykori gyámapjának, Sztolariknak:

„Kedves gyámatyám! (így szólt a levél). Nagy dolgokról értesítem, de csak röviden, részleteket majd élőszóval. Atyám örökségét, illetve az esernyőt megtaláltam, némileg Münczné által, némileg a vakesetnél fogva. Jelenleg itt vagyok Glogován, a papnál, kinek a húgát, Veronkát, feleségül kértem. Igen csinos leány, s azonfelül csak úgy juthatok örökségemhez, ha elveszem. Különös körülmények vannak. Küldjön kérem, e lovas ember által két arany karikagyűrűt Huszák Sámuel aranyműves boltjából, és a keresztlevelemet, mely az ön gyámi iratai közt megvan. Azt szeretném, hogyha már holnapután megtörténhetnék az első kihirdetés. Maradtam stb.”

Másnap aztán Gyuri meglepetésére maga Sztolarik állít be a gyűrűkkel, beszélni akar Gyurival. Veronkának feltűnik, hogy Sztolarik még azelőtt akar beszélni Gyurival, hogy a gyűrűket odaadta volna neki, mintha valami olyat tudna mondani, amit nem lehet a gyűrűk átadása után. Ezért, amikor Gyuri és Sztolarik félrevonulnak egy szobába, Veronka a vékony deszkán keresztül hallgatózni kezd.

A két férfi beszélgetésének lényege:

Gyuri elmondja gyámapjának, hogy megvan az esernyő, de az örökséghez csak akkor juthat, ha elveszi feleségül Veronkát. Sztolarik szerint viszont előbb jó lenne meggyőződni arról, hogy benne van-e egyáltalán az esernyőben az utalvány, majd feltesz egy nagyon fontos kérdést:

„Hanem az a kérdés, megkérted volna-e, ha nincs az az esernyőhistória? Felelj őszintén!
– Eszembe se jutott volna.
Egy sikoly hallatszott most a szomszéd helyiségből s valami zörgés utána, mint mikor bútort feldöntenek.”

Veronka tehát mindent hallott, azt persze nem értette, amit az esernyőről beszéltek, de azt igen, hogy Gyuri nem szereti, csak érdekből kérte meg a kezét. A két férfi azonban olyan elmélyülten beszélget, hogy nem hallják meg a sikítást, illetve meghallják, de nem tulajdonítanak neki jelentőséget, úgy vannak vele, hogy biztosan egy cseléd látott egeret, ezért sikít.

Sztolariknak azonban van még mondanivalója, nem véletlen, hogy öreg kora ellenére személyesen jött el. Elmeséli, hogy előző nap, amikor megkapta Gyuri levelét elment Huszákhoz, az aranyműveshez, hogy megvegye a két gyűrűt. Közben beszédbe elegyedett Huszák segédjével, a nyúlszájú Klaniczay Józseffel.

Klaniczay – amikor kiderül, hogy a glogovai pap lányának lesz a gyűrű – elmeséli, hogy előző évben Glogova község egy ezüstnyelet csináltatott náluk. Ennek oka, hogy a híres Glogova szent esernyőnek eltört a nyele, azt cserélték le.

Gyuri persze rögtön elfehéredik, hiszen neki nem az esernyőre, hanem éppen a nyelére van szüksége. Rögtön megkérik a papot, had nézhessék meg az ernyőt a templomban. A pap készségesen mutatja meg nekik, és beigazolódik Gyuri gyanúja, az ernyőnek ezüst nyele van, nem a régi, ócska fanyél, amiben Gyuri öröksége volt.

Gyuri kétségbeesetten tudakozódik, hogy mi lett a fanyéllel, miután kicserélték. A pap úgy emlékszik, Adamecznéhoz, a házvezetőjéhez került. Gyuri rohan Adamecznéhoz, kérdezi, hogy mi lett a nyéllel.

Az üreg házvezetőnő erre hosszas történetbe kezd, minek lényege: az unokája, Matykó megbetegedett, mindenki rögtön tudta, hogy valaki szemmel verte őt.

„- […] szemmel verték meg, mondom, a Matykót, oda volt a szentem, kis porontyom, arra pedig az egyedüli orvosság, lelkem tekintetes uram, hogy három égő üszköt kell a gyerek ivóvizébe tenni és arról itatni három napig.”

Lábjegyzetként vetem közbe, hogy az üszög, vagy üszök jelentése itt: elszenesedett fadarab. Csak mondom.

A kúra azonban nem használt a gyereknek, egyre rosszabbul lett. Ennek nyilvánvalóan az volt az oka – legalábbis a néphit szerint – hogy nem volt megfelelő az üszög. Adameczné szerencséjére éppen akkor cseréltek nyelet az ernyőn és úgy volt vele, hogyha egy szent által Veronkának adott esernyő fanyeléből készített üszög sem segít, akkor sem.

Vagyis Adameczné elégette az esernyő régi nyelét, benne Gyuri örökségével.

„Gyuri a falnak tántorodott, forogni kezdett vele a konyha, őrülten futottak körbe a tányérok, tepsik és fazekak, a takaréktűzhely lyukából óriás lángnyelvet öltögetett rá az a bizonyos harmadik ördög, aki mindig rávigyorog a célnál: »Itt a semmi!«”

A fejezet címe egyébként arra utal, hogy Gyurit három ördög környékezi. Az egyik húzza, a másik tolja a végzete felé, a harmadik pedig kárörvendően kineveti, amikor nem jár sikerrel.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 51 hozzászólás

 1. Nagyon jó ez az oldal nagyon sokat segített , de nagyon sok elírás van benne!!!Erre nagyon kéne figyelni és ha esetleg kitudnák javítani az sokkal jobb lenne!!!

  • Kedves Ilyés Edina!

   Az elírások szándékosan vannak elhelyezve, hogy ébren tartsák a figyelmedet! 🙂

   Ha van időd és kedved átnézni, szívesen javítok (mint ahogy eddig is tettem) bármilyen hibát, amit észrevesztek!

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Nagyon sokát segítet ez az oldal mert pont beteg voltam mikor kiadták hazinak és időben kimasoltam innen csak sok a helyesírási hiba

  • Kedves Dóra pásztor!

   Örülök, hogy használni tudtad! 🙂

   Ami a hibákat illeti, nos, én sem vagyok tökéletes! 😛

   Üdv:

   Zsiráf

 3. Ez is ugyan olyan jó mint a többi!!! XD Ha erre nem ad ötöst a dolgozatban a tanárom én agyon ba…m már mábocsás a szóválasztás miatt!!! ja és ha visszaírsz nézd meg mi jön ki a kedves után!:D

  • Kedves kedj befogni a szád!!!

   Kreativitásod ugyanúgy elbűvöl, mint a szóválasztásaid! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Nagyon szépen köszönöm hogy ezt mind leírtad! Van néhány hiba, de emberek vagyunk hibázunk! 😉
  Ennek a leírása után döbbentem rá hogy el kell olvasnom a könyvet is mert egy nagyon szép történet! Még egyszer Köszönöm!!!!!!!! :))

  • Kedves _bvivien!

   Szívesen, egyik nagy kedvencem, örülök, ha Te is megszeretted 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 5. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szeretem a honlapodat, hatalmas seítség vagy! Már régóta szeretném elolvasni a Szent Péter esernyőjét, de eddig még se időm, se kedvem nem volt hozzá. Köszönöm szépen! 😉

 6. 1, Milyen véletlenek befolyásolják a szereplők sorsát, cselekmény alakulását? Sorolj fel ötöt,és indokolj.
  2, Irj ki a regényből legalább három népi hiedelmet, babonát, és ird mellé ki vagy kik hisznek benne és ki terjeszti!

  • Kedves Valaki!

   Felhívom a figyelmedet a főoldalon a kommentelés szabályaira…

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Istenem! Csodálatos tartalom, remek összegzés. Nagy gratuláció! Nekem sűrgősen kellett a mű rövid tartalma. Azt hiszem megtaláltam a legjobbat!!!!

 8. Kedves Zsiráf

  Egy kérdésem lenne.Adameczné nem Veronka egykori gyámja volt ?Előre is köszönöm
  Nagyon sokat segített az oldal nagyon köszönöm !!

  • Kedves Olvasó!

   Nem, nem Isten ments, már csak Veronka érdekében sem! 🙂 Adameczné Veronka bátyjának, Bélyi Jánosnak, vagyis a papnak a házvezetőnője, tipikus falu nyelve vénasszony.

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Ember!

   Nagyon szívesen! 🙂 (Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi lehet az a csáva? 🙂 🙂 )

   Üdv:

   Zsiráf

 9. Kedves zsiráf!
  Ahol leírod nekünk, hogy mit figyeljünk meg, ott a “hogyh” az nem “hogy” lenne, Egyébként nagyra értékelem a munkásságom, csak így tovább! 🙂
  Üdv!
  Kristóf

 10. Nagyon nagyon köszi. Nekem képregényt kellett belőle csinálni. Ha ez az oldal és te nem vagy akkor… hát búcsút mondhatok az irodalom ötösömnek, mert ezt mind az utólsó héten csináltam meg>_<. Mégegyszer nagyon köszönöm!

  • Kedves Jáksó Benedek!

   Képregényt? Hú, ez tök izgalmasan hangzik! Ha úgy gondolod, hogy jól sikerült, akkor küld el és kirakom!

   Üdv:

   Zsiráf

 11. Kedves Zsiráf!
  nagyon sokat segítettél ezzel az oldallal így 3 nap alatt végezni lehet az olvasónaplóval , lassan 3 éve használom az oldalt eddig mindig tetszett , a tanárom se vette észre (kicsit átírtam a szöveget és lerövidítettem) és mindig ötöst adott rá.
  Nagyon szépen köszönöm!!!!

  • Kedves Balázs!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy visszatérő felhasználó vagy! 🙂 És természetesen örülök a sikereidnek is!
   Azért szerintem ne tévesszen meg a látszat: a tanárod valószínűleg pontosan tisztában van vele, hogy honnan dolgoztál, de értékeli azt, hogy küzdöttél és foglalkoztál vele! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 12. Üdv, Zsiráf!

  Köszi, végéig elolvastam, holnap irodalom doga :3

  Köszi, hogy ezt leírtad, nagyon menő a honlapod! 😀

 13. Szia Zsiráf! Nagyon szuper az oldalad,már többször segitettél amit nagyon köszönök.Most is segitséget szeretnék kérni,két kérdésem lenne.1 Melyik fejezet cim szerepel kétszer,mi az ismétlés értelme 2 Hogyan járul hozzá a pletyka terjedése egy-egy legenda kialakulásához a regényből példákkal,mi az a mélyen emberi érzésa háttérben ami képes a halálesetet derűssé lélekemelővé alakitani Előre is köszönöm a segitséget köszönettel Gergő

  • Kedves Egédi Gergő!

   Az első kérdésedre a válasz: a “Viszik a kis Veronkát” című fejezet szerepel kétszer, mégpedig ez az első és az utolsó fejezet címe. Szerepe pedig az, hogy a két, azonos című fejezet keretbe foglalja a művet.

   A második kérdésedre leghamarabb délután tudok válaszolni, mert azt nekem is át kell kicsit gondolni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 14. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM .A MÁSODIK KÉRDÉSRE MÉG VÁROM VÁLASZOD.LENNE MÉG EGY KÉRDÉSEM A REGÉNY ERKÖLCSI TANULSÁGA SZERINTED AZON KIVŰL HOGY WIBRA GYURI NEM LESZ GAZDAG MÁRMINT PÉNZÜGYILEG MERT MÉGIS A LEGGAZDAGABB LESZ HISZEN MEGTALÁLTA A SZERELEM .A PLETYKÁK NAGYON NAGY FEGYVEREK HISZEN EL HISZIK ŐKET. SZERINTED VAN MÉG ERKÖLCSI TANULSÁGA EZEKEN KIVÜL. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM GERGŐ

  • Kedves Egédi Gergő!

   A legendával és a hozzá kapcsolódó pletykákkal foglalkozik az I. rész 4. fejezete, ott találsz hozzá anyagot bőven! Sőt, az esernyővel egy külön poszt is foglalkozik, amiben szintén sok szó esik a pletykáról!

   És igen, igazad van, a regény fő tanulsága, hogy nem az anyagi javak számítanak, nem a pénz, a vagyon, hanem a szerelem. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 15. Kedves Zsiráf Nagyon köszönöm a válaszodat,nagyon sokat segitettél most is köszönettel Gergő

 16. Kedves Zsiráf!
  Az olvasónapló utolsó mondatában: “pénzről szóló utalvány benne volt-”
  Az nem benne volt-e akart lenni? Egyébként nagyon sokat segít ez az oldal, órákat takarítottam meg vele! Köszi!

 17. Jó az oldal meg minden csak lehetne kicsit több infó.
  Pl: mit tudhatunk meg huszák sámuel boltjában az esernyőről.
  Ez nagyon kéne. 🙂

  • Kedves kira!

   Örülök, hogy tetszik az oldal. Meg minden. Reménykedve várom, hogy megírd a választ egy poszt formájában és azonnal kiteszem az olvasónapló kérdések közé!

   Üdv:

   Zsiráf

 18. Kedves Zsiráf!!
  Nagyon sokat segítettél és szuper az oldal.
  Köszi! 🙂

 19. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segít nekem ez az oldal!
  Köszönöm szépen a sok segítséget! 🙂

 20. Szia
  Ez az utolsó rész -vagy fejezet ? Csak mert a fejezet alatt meg mutatta hogy még nincs vége és kattintás a következőre csak ott már az esernyő legendája van az még hozzátartozik ?
  Válaszod előre is köszi az oldal jó sokat segít 🙂

  • Kedves Janka!

   Az ötödik rész három fejezetből áll. A harmadik fejezet végén vastagon szedve ott van, hogy Vége a Szent Péter esernyője olvasónaplójának…

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves K.Bodza!

   Nagyon szívesen, és remélem még sokáig használni is fogod! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 21. Szia nagyon szépen köszönöm hogy ezt is megcsináltad.
  Nagyon tisztellek hogy ennyi mindent csinálsz és tudom hogy ezekkel mennyi munka van.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..