Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló

 1. fejezet Három üszög

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Wibra Gyuri
Veronka
Bélyi János, a glogovai plébános
Sztolarik, Gyuri egykori gyámja
Adameczné
Az előző fejezet után Glogova

Veronka persze végül magához tér és örömmel mond igent Gyurinak. Mindannyian felülnek a kocsira és hazamennek Glogovára. Gyuri levelet ír egykori gyámapjának, Sztolariknak:

„Kedves gyámatyám! (így szólt a levél). Nagy dolgokról értesítem, de csak röviden, részleteket majd élőszóval. Atyám örökségét, illetve az esernyőt megtaláltam, némileg Münczné által, némileg a vakesetnél fogva. Jelenleg itt vagyok Glogován, a papnál, kinek a húgát, Veronkát, feleségül kértem. Igen csinos leány, s azonfelül csak úgy juthatok örökségemhez, ha elveszem. Különös körülmények vannak. Küldjön kérem, e lovas ember által két arany karikagyűrűt Huszák Sámuel aranyműves boltjából, és a keresztlevelemet, mely az ön gyámi iratai közt megvan. Azt szeretném, hogyha már holnapután megtörténhetnék az első kihirdetés. Maradtam stb.”

Másnap aztán Gyuri meglepetésére maga Sztolarik állít be a gyűrűkkel, beszélni akar Gyurival. Veronkának feltűnik, hogy Sztolarik még azelőtt akar beszélni Gyurival, hogy a gyűrűket odaadta volna neki, mintha valami olyat tudna mondani, amit nem lehet a gyűrűk átadása után. Ezért, amikor Gyuri és Sztolarik félrevonulnak egy szobába, Veronka a vékony deszkán keresztül hallgatózni kezd.

A két férfi beszélgetésének lényege:

Gyuri elmondja gyámapjának, hogy megvan az esernyő, de az örökséghez csak akkor juthat, ha elveszi feleségül Veronkát. Sztolarik szerint viszont előbb jó lenne meggyőződni arról, hogy benne van-e egyáltalán az esernyőben az utalvány, majd feltesz egy nagyon fontos kérdést:

„Hanem az a kérdés, megkérted volna-e, ha nincs az az esernyőhistória? Felelj őszintén!
– Eszembe se jutott volna.
Egy sikoly hallatszott most a szomszéd helyiségből s valami zörgés utána, mint mikor bútort feldöntenek.”

Veronka tehát mindent hallott, azt persze nem értette, amit az esernyőről beszéltek, de azt igen, hogy Gyuri nem szereti, csak érdekből kérte meg a kezét. A két férfi azonban olyan elmélyülten beszélget, hogy nem hallják meg a sikítást, illetve meghallják, de nem tulajdonítanak neki jelentőséget, úgy vannak vele, hogy biztosan egy cseléd látott egeret, ezért sikít.

Sztolariknak azonban van még mondanivalója, nem véletlen, hogy öreg kora ellenére személyesen jött el. Elmeséli, hogy előző nap, amikor megkapta Gyuri levelét elment Huszákhoz, az aranyműveshez, hogy megvegye a két gyűrűt. Közben beszédbe elegyedett Huszák segédjével, a nyúlszájú Klaniczay Józseffel.

Klaniczay – amikor kiderül, hogy a glogovai pap lányának lesz a gyűrű – elmeséli, hogy előző évben Glogova község egy ezüstnyelet csináltatott náluk. Ennek oka, hogy a híres Glogova szent esernyőnek eltört a nyele, azt cserélték le.

Gyuri persze rögtön elfehéredik, hiszen neki nem az esernyőre, hanem éppen a nyelére van szüksége. Rögtön megkérik a papot, had nézhessék meg az ernyőt a templomban. A pap készségesen mutatja meg nekik, és beigazolódik Gyuri gyanúja, az ernyőnek ezüst nyele van, nem a régi, ócska fanyél, amiben Gyuri öröksége volt.

Gyuri kétségbeesetten tudakozódik, hogy mi lett a fanyéllel, miután kicserélték. A pap úgy emlékszik, Adamecznéhoz, a házvezetőjéhez került. Gyuri rohan Adamecznéhoz, kérdezi, hogy mi lett a nyéllel.

Az öreg házvezetőnő erre hosszas történetbe kezd, minek lényege: az unokája, Matykó megbetegedett, mindenki rögtön tudta, hogy valaki szemmel verte őt.

„- […] szemmel verték meg, mondom, a Matykót, oda volt a szentem, kis porontyom, arra pedig az egyedüli orvosság, lelkem tekintetes uram, hogy három égő üszköt kell a gyerek ivóvizébe tenni és arról itatni három napig.”

Lábjegyzetként vetem közbe, hogy az üszög, vagy üszök jelentése itt: elszenesedett fadarab. Csak mondom.

A kúra azonban nem használt a gyereknek, egyre rosszabbul lett. Ennek nyilvánvalóan az volt az oka – legalábbis a néphit szerint – hogy nem volt megfelelő az üszög. Adameczné szerencséjére éppen akkor cseréltek nyelet az ernyőn és úgy volt vele, hogyha egy szent által Veronkának adott esernyő fanyeléből készített üszög sem segít, akkor semmi.

Vagyis Adameczné elégette az esernyő régi nyelét, benne Gyuri örökségével.

„Gyuri a falnak tántorodott, forogni kezdett vele a konyha, őrülten futottak körbe a tányérok, tepsik és fazekak, a takaréktűzhely lyukából óriás lángnyelvet öltögetett rá az a bizonyos harmadik ördög, aki mindig rávigyorog a célnál: »Itt a semmi!«”

A fejezet címe egyébként arra utal, hogy Gyurit három ördög környékezi. Az egyik húzza, a másik tolja a végzete felé, a harmadik pedig kárörvendően kineveti, amikor nem jár sikerrel.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 113 hozzászólás

 1. Nagyon jó ez az oldal nagyon sokat segített , de nagyon sok elírás van benne!!!Erre nagyon kéne figyelni és ha esetleg kitudnák javítani az sokkal jobb lenne!!!

  Válasz
 2. Nagyon sokát segítet ez az oldal mert pont beteg voltam mikor kiadták hazinak és időben kimasoltam innen csak sok a helyesírási hiba

  Válasz
  • Kedves Dóra pásztor!

   Örülök, hogy használni tudtad! 🙂

   Ami a hibákat illeti, nos, én sem vagyok tökéletes! 😛

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Ez is ugyan olyan jó mint a többi!!! XD Ha erre nem ad ötöst a dolgozatban a tanárom én agyon ba…m már mábocsás a szóválasztás miatt!!! ja és ha visszaírsz nézd meg mi jön ki a kedves után!:D

  Válasz
  • Kedves kedj befogni a szád!!!

   Kreativitásod ugyanúgy elbűvöl, mint a szóválasztásaid! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon szépen köszönöm hogy ezt mind leírtad! Van néhány hiba, de emberek vagyunk hibázunk! 😉
  Ennek a leírása után döbbentem rá hogy el kell olvasnom a könyvet is mert egy nagyon szép történet! Még egyszer Köszönöm!!!!!!!! :))

  Válasz
  • Kedves _bvivien!

   Szívesen, egyik nagy kedvencem, örülök, ha Te is megszeretted 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szeretem a honlapodat, hatalmas seítség vagy! Már régóta szeretném elolvasni a Szent Péter esernyőjét, de eddig még se időm, se kedvem nem volt hozzá. Köszönöm szépen! 😉

  Válasz
 6. 1, Milyen véletlenek befolyásolják a szereplők sorsát, cselekmény alakulását? Sorolj fel ötöt,és indokolj.
  2, Irj ki a regényből legalább három népi hiedelmet, babonát, és ird mellé ki vagy kik hisznek benne és ki terjeszti!

  Válasz
 7. Istenem! Csodálatos tartalom, remek összegzés. Nagy gratuláció! Nekem sűrgősen kellett a mű rövid tartalma. Azt hiszem megtaláltam a legjobbat!!!!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf

  Egy kérdésem lenne.Adameczné nem Veronka egykori gyámja volt ?Előre is köszönöm
  Nagyon sokat segített az oldal nagyon köszönöm !!

  Válasz
  • Kedves Olvasó!

   Nem, nem Isten ments, már csak Veronka érdekében sem! 🙂 Adameczné Veronka bátyjának, Bélyi Jánosnak, vagyis a papnak a házvezetőnője, tipikus falu nyelve vénasszony.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Ember!

   Nagyon szívesen! 🙂 (Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi lehet az a csáva? 🙂 🙂 )

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves zsiráf!
  Ahol leírod nekünk, hogy mit figyeljünk meg, ott a „hogyh” az nem „hogy” lenne, Egyébként nagyra értékelem a munkásságom, csak így tovább! 🙂
  Üdv!
  Kristóf

  Válasz
 10. Nagyon nagyon köszi. Nekem képregényt kellett belőle csinálni. Ha ez az oldal és te nem vagy akkor… hát búcsút mondhatok az irodalom ötösömnek, mert ezt mind az utólsó héten csináltam meg>_<. Mégegyszer nagyon köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Jáksó Benedek!

   Képregényt? Hú, ez tök izgalmasan hangzik! Ha úgy gondolod, hogy jól sikerült, akkor küld el és kirakom!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  nagyon sokat segítettél ezzel az oldallal így 3 nap alatt végezni lehet az olvasónaplóval , lassan 3 éve használom az oldalt eddig mindig tetszett , a tanárom se vette észre (kicsit átírtam a szöveget és lerövidítettem) és mindig ötöst adott rá.
  Nagyon szépen köszönöm!!!!

  Válasz
  • Kedves Balázs!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy visszatérő felhasználó vagy! 🙂 És természetesen örülök a sikereidnek is!
   Azért szerintem ne tévesszen meg a látszat: a tanárod valószínűleg pontosan tisztában van vele, hogy honnan dolgoztál, de értékeli azt, hogy küzdöttél és foglalkoztál vele! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Üdv, Zsiráf!

  Köszi, végéig elolvastam, holnap irodalom doga :3

  Köszi, hogy ezt leírtad, nagyon menő a honlapod! 😀

  Válasz
 13. Szia Zsiráf! Nagyon szuper az oldalad,már többször segitettél amit nagyon köszönök.Most is segitséget szeretnék kérni,két kérdésem lenne.1 Melyik fejezet cim szerepel kétszer,mi az ismétlés értelme 2 Hogyan járul hozzá a pletyka terjedése egy-egy legenda kialakulásához a regényből példákkal,mi az a mélyen emberi érzésa háttérben ami képes a halálesetet derűssé lélekemelővé alakitani Előre is köszönöm a segitséget köszönettel Gergő

  Válasz
  • Kedves Egédi Gergő!

   Az első kérdésedre a válasz: a „Viszik a kis Veronkát” című fejezet szerepel kétszer, mégpedig ez az első és az utolsó fejezet címe. Szerepe pedig az, hogy a két, azonos című fejezet keretbe foglalja a művet.

   A második kérdésedre leghamarabb délután tudok válaszolni, mert azt nekem is át kell kicsit gondolni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM .A MÁSODIK KÉRDÉSRE MÉG VÁROM VÁLASZOD.LENNE MÉG EGY KÉRDÉSEM A REGÉNY ERKÖLCSI TANULSÁGA SZERINTED AZON KIVŰL HOGY WIBRA GYURI NEM LESZ GAZDAG MÁRMINT PÉNZÜGYILEG MERT MÉGIS A LEGGAZDAGABB LESZ HISZEN MEGTALÁLTA A SZERELEM .A PLETYKÁK NAGYON NAGY FEGYVEREK HISZEN EL HISZIK ŐKET. SZERINTED VAN MÉG ERKÖLCSI TANULSÁGA EZEKEN KIVÜL. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM GERGŐ

  Válasz
  • Kedves Egédi Gergő!

   A legendával és a hozzá kapcsolódó pletykákkal foglalkozik az I. rész 4. fejezete, ott találsz hozzá anyagot bőven! Sőt, az esernyővel egy külön poszt is foglalkozik, amiben szintén sok szó esik a pletykáról!

   És igen, igazad van, a regény fő tanulsága, hogy nem az anyagi javak számítanak, nem a pénz, a vagyon, hanem a szerelem. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf Nagyon köszönöm a válaszodat,nagyon sokat segitettél most is köszönettel Gergő

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Az olvasónapló utolsó mondatában: „pénzről szóló utalvány benne volt-”
  Az nem benne volt-e akart lenni? Egyébként nagyon sokat segít ez az oldal, órákat takarítottam meg vele! Köszi!

  Válasz
 17. Jó az oldal meg minden csak lehetne kicsit több infó.
  Pl: mit tudhatunk meg huszák sámuel boltjában az esernyőről.
  Ez nagyon kéne. 🙂

  Válasz
  • Kedves kira!

   Örülök, hogy tetszik az oldal. Meg minden. Reménykedve várom, hogy megírd a választ egy poszt formájában és azonnal kiteszem az olvasónapló kérdések közé!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segít nekem ez az oldal!
  Köszönöm szépen a sok segítséget! 🙂

  Válasz
 19. Szia
  Ez az utolsó rész -vagy fejezet ? Csak mert a fejezet alatt meg mutatta hogy még nincs vége és kattintás a következőre csak ott már az esernyő legendája van az még hozzátartozik ?
  Válaszod előre is köszi az oldal jó sokat segít 🙂

  Válasz
  • Kedves Janka!

   Az ötödik rész három fejezetből áll. A harmadik fejezet végén vastagon szedve ott van, hogy Vége a Szent Péter esernyője olvasónaplójának…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves K.Bodza!

   Nagyon szívesen, és remélem még sokáig használni is fogod! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 20. Szia nagyon szépen köszönöm hogy ezt is megcsináltad.
  Nagyon tisztellek hogy ennyi mindent csinálsz és tudom hogy ezekkel mennyi munka van.

  Válasz
 21. Kedves Zsiráf! Köszönöm hogy megcsináltad ezt az oldalt nagyon sokat segítettél megmentettél az egyestől!

  Válasz
 22. Kedves Zsiráf 🙂

  Találtam pár hibát, amiket nagy betűkkel emeltem ki, a többit, még a neveket is átírtam kicsire :

  1. az Üreg házvezetőnő erre hosszas történetbe kezd, minek lényege: az unokája, matykó
  megbetegedett, mindenki rögtön tudta, hogy valaki szemmel verte őt

  2. hogyha egy szent által Veronkának adott esernyő fanyeléből készített üszög sem segít, akkor
  SEM.
  l
  Gondolom semmi akart lenni.

  Ja és ha meg akarod tudni ki vagyok akkor fejtsd meg a bináris kódolást (ami remélem kifér).
  Ja és E- mailról ne less!

  Üdv
  01010000 01100101 01110100 01101001

  Válasz
 23. Szia Zsiráf!
  A 9-ik bekezdésbe *lényt van írva! 2-ik éve innen csinálom az olvasónaplóimat nagyon szépen köszönöm a sok segítséget! <3

  Válasz
 24. Szia kedves Zsiráf!

  Nagyon sokat segítettél az olvasónaplóban,nélküled biztos 1-es lett volna az egész, Köszönöm!

  Ui: Az 5-dik rész 2 fejezetben(három üszög) amikor Adameczné Gyurinak elmeséli ,hogy a fia beteg,a bekezdés első mondatában azt írtad az öreg házvezetőnő helyett,hogy üreg.

  Válasz
 25. Kedves Zsiráf!

  Nagyon szépen köszönöm, hogy megcsináltad az olvasónaplót, sokat segítettél! Mindig elolvastam az adott fejezetet, majd a te olvasónaplódat is hogy megmaradjon a tartalom és lerövidítve átírtam a szöveget. Elég kedves az irodalomtanárom és ő is megnézte az oldalt, tetszett neki! Még egyszer is köszönöm! :o)

  Vanda

  Válasz
 26. Kedves Zsráf köszönöm hogy megcsináltad ezt az oldalt nagyon jól jött!De azért pár hiba van, de nem baj hiszen emberek bagyunk.

  Válasz
 27. Nagyon örülök ennek az oldalnak és a többinek is.Ennél jobb oldalt nem is kívánhatnék.Remek amit csinálsz.És nagyon köszönöm a sok munkásságodat.(ez az oldal és nélküled nem tudom mihez kezdtem volna rengetek időt spóroltál meg nekem, nem tudok mást mondani csak azt hogy köszi).
  Remélem,hogy más is így van ezzel.

  Válasz
 28. Hello, hogy akit a végén elakart venni Gyuri (Veronikát) ő ugyanaz a lány aki a könyv elején, volt, kisbaba csak mert a végén Veronika az elején Veronka, én ezt nem értem!

  Köszi a válaszod! 🙂

  Válasz
 29. Kedves Zsiráf! Elolvastam a könyvet illetve most az olvasónapló 5.részét olvasom. Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lett az esernyő Szent Péteré? Nem is igazán a válasz tartalma a legfontosabb hanem, hogy ezt, hogy fogalmazhatnám meg. Válaszod előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Hm…nem teljesen értem a problémádat… Ha tudod a választ, akkor mi a kérdésed?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 30. Kedves Zsiráf!

  Remélem mihamarabb elolvasod ezt. Van egy iskolai feladat: befejezést kell írni a történetnek.
  Én azt találtam ki, hogy megtalálják az esernyőt és benne van az utalvány. Az a helyzet, hogy nem olvastam el és nem tudom hogy hol megfelelő a helyszín a megtalálásra.
  Kérdéseim:
  Hol veszett el az esernyő?
  Az egész esernyő vagy csak a nyele veszett el?
  Milyen anyai háttérrel rendelkeznek Veronkáék? (pl: tudnának házat venni a környéken, ahol megtalálják az ernyőt?)

  Remélem még emlékszel a történetre és tudsz nekem segíteni!
  Válaszodat előre nagyon köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Az esernyővel kapcsolatban ajánlom ezt és ezt a bejegyzést.
   Ami Veronkáék anyagi helyzetét illeti: kezdetben szegények, mint a templom egere, a házvétel nem túl jó ötlet.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 31. Kedves Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem, hogy Gyuri és Veronka megismerkedése és házasságkötése között kb. mennyi idő telt el?
  Köszönöm a választ.😊

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Pontosan nem derül ki a regényből, de ott már gyorsan peregnek az események, néhány napról van szó.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 32. Kedves Zsiráf!
  Ismét felfedeztem egy hibát! 5. rész 1. oldal, ”hogy mit is kért tőle valójában Gyurit” az nem gyuri?
  Üdv: Gabi

  Válasz
 33. Szia!
  Most csinálom az irodalom olvasónaplót. Mivel bejött, hogy bezárták a sulit a koronavírus miatt így eleve nehezebb lett a tanulás. De megtaláltam ezt az oldalt és ez nagyon sokat segített a könyv feldolgozásában. Köszönöm! 🙂
  Van még egy mondanivalóm. A táblázat alatt „ugyanaz a címe, min az elsőnek”. Ott lemaradt egy t betű nem?
  Üdv:
  HolnapraKell

  Válasz
  • Kedves HolnapraKell!

   Örülök, hogy hasznosnak találtad az oldalt, és köszi a jelzést, hiba javítva! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 34. Kedves Zsiráf!

  Nagyon szeretem ezt a az oldalt sokat segített nekem!
  Nagyon köszönöm, hogy létre hoztad.

  Üdvözzlettel
  Nagy Miklós!

  Válasz
 35. Kedves: Zsiráf nagyon nagyon szépen köszönöm nagyon sokat segítettél el sem tudod képzelni mennyit🙂🙂

  Válasz
 36. Kedves Zsiráf!

  Nagyon szépen köszönöm ezt az olvasó naplót. Nagyon jól megírtad.

  Üdv

  Válasz
 37. Kedves Zsiráf!
  Először is köszönöm szépen a segítséget nagyon sokat segítettél az oldallal. Másodszor pedig egy kérdéssel fordulnék hozzád:
  „Gyuri gyámatyja, Sztolarik, nem ért egyet az elsietett házassággal. Egyetértesz-e vele? Fejtsd ki a véleményedet!”
  Természetesen nem várom el hogy te old meg a feladatot csupán egy kis segítséget vagy egy kezdő löketet kérnék a feladat megoldásához ha ez lehetséges. Előre is köszönöm szépen a segítséged!

  Üdvözlettel:
  Anonymus!

  Válasz
  • Kedves Anonymus!

   Először is szívesen! 🙂 Másodszor meg ha Sztolarik szempontjából nézem a helyzetet, akkor teljesen érthető az ellenkezése. Ma úgy mondanánk, hogy pragmatikusan, azaz gyakorlatiasan gondolkozik: valóban nincs-e más mód arra, hogy Gyuri hozzájusson az ernyőhöz, csak az, ha elveszi Veronkát feleségül? Nincs más lehetőség? Nem túl nagy ár az esküvő az esernyőért? Őláne úgy, hogy Gyurinak a saját bevallása szerint eszébe se jutott volna megkérni Veronka kezét, ha nincs az ernyő.
   Ráadásul az ő birtokában már van egy olyan információ, amiről Gyuri még nem tud, vagyis, hogy az esernyő nyelét az előző évben kicserélték.
   Tehát szerintem igen, védhető Sztolarik ellenkezése, és pl. rögtön más lenne a helyzet, hogyha Gyuri kijelentette volna, hogy szereti Veronkát, fenébe az esernyővel, ő mindenképpen elveszi a lányt. Na, ebben az esetben nem lenne védhető.

   Szóval én valami ilyesmi gondolatmenetben gondolkoznék! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 38. Szia Zsiráf!
  Igazából csak azért írok mert, találtam egy hibát annál a kijelölt résznél. …és mindenki rohant az oltáshoz. Helyette nem oltár lenne? Bocsi, nem akartam kötekedni…

  Válasz
  • Kedves Egyhálásolvasó!

   Nem, nem, nincs hiba, a bekezdést értelmezve kiderül, hogy „oltáshoz”-ról van szó, nem pedig oltárról.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 39. köszönöm szépen a segítséget! holnap dolgozat, én pedig ma este kezdtem el ezt olvasni… csak ami mindig lenni szokott 😀
  mégegyszer köszönöm: Kitti

  Válasz
 40. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm szépen az olvasónaplót nagyon jó élmény volt végigolvasni még a könyv után is!

  Üdv:Tamás

  Válasz
 41. Kedves Zsiri! ( ha becézhetlek így)

  Nagyon köszönöm hogy létre hoztad az oldalt, rengeteget segített nekem. Bár én elolvastam a könyvet( és tetszett is), azért jó volt még egyszer gyorsan dolgozat előtt átpörgetni hogy mi is történt.
  Üdv: Zebra

  Válasz
  • Kedves Zebra!

   Ezek szerint azon kevesek közé tartozol, aki arra használja az oldalt, amire létrejött… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 42. Kedves Zsiráf!
  Nagyon de nagyon köszönöm ezt az olvasónaplót! nyári kötelező olvasmány lenne (és hát tudni illik lusta vagyok mint a disznó 😀 ) de így SOKKAL kevesebb időt ,,pazaroltam” az olvasásra. (szeretek olvasni, csak a kötelezőeket nem 🙂 )

  Válasz
 43. Szia Zsiráf!
  Nagyon jó ez az oldal!
  Nagyon sokat használom és sokat segít nekem megírni a beadandómat!
  Csupán egy apró hibát találtam az 5. rész 2. fejezetében az első mondatban. Gyuri nem igen mond hanem igent mond.
  Köszi ha javítod.
  Üdv:Bálint

  Válasz
 44. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon köszi minden gyerek nevében, hogy ennyi munkát belefektettél az oldalba és segítettél nekünk!
  Lehet, hogy ezt a hozzászólást már nem is fogod látni, mert elég régi ez az oldal..
  Üdv, Laura

  Válasz
 45. Szia Zsiráf!

  Tudom, rengetegen megköszönték már, de úgy gondolom egy kis elismerés sose árt:)
  Nagyon szépen köszönöm, nem is tudom mihez kezdenék az oldalad nélkül. Ne érts félre, nagyon szeretek olvasni, de válogatós vagyok a könyvek terén (sajnos). Egyébként felmerült bennem a kérdés: felnőtt fejjel más élmény olvasni a kötelezőket? Úgy gondolom soknak több és mélyebb jelentése van, mint amit mi, gyerekek felfogunk.
  Na mindegy, mégegyszer köszönöm. Csak így tovább, legyen szép napod!

  Üdv,
  Zokni

  Válasz
  • Kedves Zokni!

   Valóban, az elismerés mindíg jól esik! 🙂

   És igen, valóban más felnőttként olvasni őket, de ez természetes, hiszen közben szereztél egy csomó tapasztalatot, élményt, aminek hatására tök máshogy olvasod ezeket a könyveket. Sőt, az is lehet, hogy olyan dolgok is feltűnnek, olyan dolgokat is megértesz, amiket egy korábbi olvasásnál még nem.

   Majd próbáld ki! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .