Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló

Az Oidipusz király olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

A szó ezután a thébai öregeké, azaz a karé lesz. A kar képviseli a szenvedő, dögvész sújtotta Thébát.

Korábban a nép küldöttsége Oidipusztól kért segítséget, most pedig a kar az istenekhez fohászkodik.

A kar reméli, hogy Zeusz igéje (azaz a Delphoiból kapott jóslat) majd megmutatja, hogy mit kell tenniük. A kar még nem tudhatja, hogy mi is szerepel a jóslatban.

Ezután három isten, Pallasz Athéné, Artemisz és Apollón eljöveteléért imádkozik a kar, akik majd elűzik az Arész által támasztott dögvészt.

A kar szerint olyan nagy a baj, olyan súlyos a járvány, hogy azt csak Zeusz villámával, Apollón íjával, Artemisz fáklyájával és Dionüszosz lángoló fenyőágával lehet elűzni.

A kar utolsó szavai alatt Oidipusz kilép a palotából és az addigra összegyűlt thébai néphez fordul.

Felszólítja az embereket, hogy bárki bármit is tud Laiosz haláláról, azonnal jelentse. Ha pedig részt vett a gyilkosságban, de bevallja bűnét, vagy bűnrészességét, akkor Oidipusz nem ítéli halálra, csak száműzetésbe kell vonulnia.

Az is jelentkezzen, aki bár nem vett részt a gyilkosságban, de tud valamit róla.

Oidipusz ezután rátér arra, hogy mi lesz a büntetése annak, aki nem jelentkezik: kitiltás vár rá, egyetlen thébai sem fogadhatja be, és nem vehet részt a vallási ünnepeken.

Oidipusz nyilvánosan is megerősíti korábbi ígéretét, miszerint addig nem nyugszik, amíg meg nem találja Laiosz gyilkosait.

A Kar kijelenti, hogy neki semmi köze a gyilkossághoz, és nem is tud róla semmit, a Delphoiból származó jóslatot egy isten adta, tehát csak egy isten tudja megfejteni.

Oidipusz szerint most éppen nem áll rendelkezésükre egyetlen olyan isten sem, aki megmagyarázná a jóslatot.

A karnak ekkor az jut eszébe, hogyha isteni jós nem is, de talán egy emberi jós segíthetne nekik. Oidipusznak a thébai jóshoz, a vak Teiresziászhoz kellene fordulna értelmezéshez.

Oidipusz kijelenti, hogy ez már neki is eszébe jutott, el is küldte Kreónt Teiresziászhoz, bármelyik percben itt lehetnek.

A kar ezután elmondja, hogy mégiscsak hallott némi pletykát Laiosz megöléséről. A kar úgy tudja, hogy utasok ölték meg a királyt.

Figyeljük meg, hogy a kar egy kicsit másképp meséli a dolgot, mint korábban Kreón. Kreón szerint útonállók támadtak Laioszra és kíséretére, a kar szerint utasok…

Érkezik a vak jós, Teirezsiász, akit egy kisfiú vezet kézen fogva. Oidipusz – biztos, ami biztos – összefoglalja a jósnak az eddig történteket:

A Théba városát sújtó dögvész elhárítása érdekében jóslatot kértek Delphoiból, amely szerint a dögvész addig nem múlik el, amíg a város előző királyának gyilkosait meg nem találják és megölik, vagy száműzik.

Oidipusz azt kéri a jóstól, hogy értelmezze a delphoi jóslatot, mondjon el mindent, amit esetleg tud az elkövetőkről, vagy magáról a gyilkosságról.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .