Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló

Az Oidipusz király olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Oidipusz pedig mesélni kezd:

Oidipusz Korinthosz királyának, Polübosznak és feleségének, Meropé királynőnek a fia. Egy részeg tivornya alkalmával valaki „cserélt gyermeknek” nevezte Oidipuszt, ami szöget ütött a fejében.

Másnap megkérdezte a szüleit erről, akik láthatóan dühösek lettek a kérdéstől, de nem válaszoltak.

Oidipusz ezért titokban Delphoiba ment és jóslatot kért a „cserélt gyermek” jelentéséről. A jósdában erre ugyan nem feleltek neki, de kapott egy másik, szörnyű jóslatot.

Eszerint Oidipusz a saját anyját fogja feleségül venni, aki gyereket is szül neki, és meg fogja ölni a saját apját.

Oidipusz úgy megijedt ettől a jóslattól, hogy elhatározta, vissza sem tér Korinthoszba, azaz esélyt sem ad a jóslat beteljesülésére.

Oidipusz tehát világgá ment és hamarosan egy hármas keresztúthoz ért. Ott éppen szembe jött egy szekér, aminek hajtója le akarta szorítani az útról Oidipuszt.

Oidipusz erre olyan mérges lett, hogy nekiállt megverni a kocsist, de ekkor a szekér utasa, egy idősödő, ősz hajó úr fejbe akarta verni a fokosával.

Oidipuszt erre úgy elöntötte a harag, hogy a szekér összes utasát megölte.

Vagyis úgy tűnik, hogy mégiscsak igaza volt Teiresziasznak, amikor Oidipuszt vádolta Laiosz megölésével.

Oidipuszt is gyötri a lehetőség, hogy ő ölte meg a korábbi thébai királyt. Van még azonban két dolog, amibe kétségbeesetten kapaszkodik:

Egyrészt mindenképpen beszélni akar azzal a pásztorral, aki Laiosz halálhírét hozta. Mivel egykor a pásztor azt vallotta, hogy rablók ölték meg a királyt, ha most is ezt mondja, akkor az nem lehetett Oidipsut, mert ő egyedül végzet a szekér utasaival. Vagyis akkor nem Laioszt ölte meg, hanem egy másik hármas keresztútnál valaki mást.

Másrészt pedig Laiosz és Iokaszté korábban kapott jóslata arról szólt, hogy Laioszt a saját fia fogja megölni, márpedig Oidipusz Polübosz és Meropé fia, nem Laioszé.

Iokaszté elküldet a pásztorért, majd Oidipusszal együtt bemennek a palotába.

A kar marad csak a színen, aki mostanra elbizonytalanodott. Iokaszté ugyanis azzal, hogy kétségbe vonta az isteni jóslatok beteljesülését, tulajdonképpen megsértette az isteneket, Oidipuszra pedig egyre inkább ráterelődik a gyilkosság gyanúja.

A kar nem tud mit kezdeni a helyzettel, de azt tudja, hogy Laiosz gyilkosának bűnhődnie kell, mert különben soha nem múlik el a dögvész Thébáról.

A karnak a város, a nép jóléte fontos, tehát mindegy, hogy hogyan teljesül be a delphoi jóslat, csak teljesüljön!

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .