Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló

Az Oidipusz király olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Vagyis Oidipusz alapból elutasítja azt, hogy akár csak átgondolja, van-e, lehet-e valami igazság Teiresziasz szavaiban. Mindenáron, kétségbe esetten más megoldást keres, máshogy akarja magyarázni a jós vádjait.

Kreónnak azonban elege lesz, közli, hogy a király kivallatta őt, Kreón meghallgatta és megválaszolta a kérdéseit, most hadd kérdezzen ő, Kreón a királytól.

Kreón beszélni kezd: Thébában Oidipusz király és felesége, Iokaszté uralkodnak, ez tény. A városban a harmadik legnagyobb hatalmú ember Kreón, ez egy másik tény.

Kreón szerint neki van a legjobb dolga, mert bár nem ő a király, de így nem is terhelik az uralkodással együtt járó nehézségek és felelősség sem.

Ellenben élvezi egy uralkodó minden előnyét. Vagyis majdnem akkor hatalma és befolyása van, mint a királynak, de még sincs akkora felelőssége.

Az emberek szeretik és tisztelik őt, ha valamit el a akarnak intézni a királyi udvarnál, akkor őt keresik meg, hogy segítsen.

Kreónnak ez tökéletesen megfelel, miért akarná ezt a kényelmes helyzetet feladni, hogy király lehessen. Az uralkodás számos kellemetlen kötelezettséggel is jár, amiből ő nem kér.

Vagyis Kreón azt fejtegeti, hogy neki megvan a hatalommal járó összes előny, annak minden hátránya nélkül. Bolond lenne, hogy ezt feladva Oidipusz ellen támadjon és megszerezze a trónt, hiszen akkor a hatalom kellemetlen részével is foglalkoznia kéne.

Kreón érvelése józan és hihető, a kar is egyetért és figyelmezteti Oidipuszt, hogy érdemes elgondolkoznia rajta.

Oidipuszt azonban nem érdeklik az érvek, szerinte Kreón áruló, összeesküvő, aki a hatalmára tör, ezért halállal kell büntetni.

Kreón esztelennek nevezi a királyt, a beszélgetés kezdene eldurvulni, ám ekkor szerencsére érkezik Oidipusz felesége, Iokaszté, és közbelép.

Iokaszté szerint a férfiak bolondok, nem elég, hogy a várost dögvész sújtja, ők még nekiállnak egymással is veszekedni, pont most, amikor az összefogás lenne a lényeg.

Iokaszté szavaira mindkét férfi elkezdi a saját igazát bizonygatni: Kreón szerint Oidipusz ártatlanul akarja őt halálra ítélni. Oidipusz szerint pedig Kreón az, aki barátságával visszaélve a trónjára tör. Kreón tagad.

Iokaszté Kreón oldalára áll – ami nem olyan nagyon meglepő, tekintve, hogy a testvére – és könyörög Oidipusznak, hogy higgyen Kreónnak.

De nem csak Iokaszté áll Kreón mellé, hanem a kar is. Figyelmezteti Oidipuszt, hogy Kreón esküt tett arra, hogy ártatlan, és eddig mindig Oidipusz mellett állt. Ráadásul a királynak nincs bizonyítéka, márpedig csak gyanú alapján nem ítélhet el senkit.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .