Balzac – Goriot apó – Olvasónapló

Az olvasónaplóhoz kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Beauséant-né pedig úgy dönt, hogy továbbra is segít Rastignac-nak, hogy a fiatalember meghódíthassa Párizst, ha akarja.

Rastignac pedig naná, hogy akarja, annak ellenére is, hogy már most kapott egy kis ízelítőt abból a mocskos, kegyetlen és kemény világból, ahova olyan nagyon be szeretne törni.

Beauséant-né szerint Rastignac-nak egy párizsi szépasszonyra van szüksége, egész pontosan egy szeretőre, akinek segítségével megvetheti lábát a társaságban. Beauséant-né pedig azt is tudja, hogy ki legyen az.

Az már világos, hogy Anastasie de Restaud grófnőnél aznap délután elrúgta a labdát, Beauséant-né biztos benne, hogy Rastignac-ot soha többé nem engedik be a Restaud házba. (És mi tudjuk, hogy ez így is van, az inas már megkapta az erre vonatkozó parancsot.)

Beauséant-né viszont tud még valamit a Goriot-lányokról, mégpedig azt, hogy nem csak az apjukat tagadták meg, hanem egymást is gyűlölik. Ennek pedig az az oka, hogy Anastasie a született ősnemeshez, Restaud-hoz ment férjhez, és be is fogadták őt a nemesi körbe, az udvarnál is bemutatták.

Ezzel szemben Delphine a nem ősnemes, de pokolian gazdag Nucingen felesége lett. Nucingen is az arisztokráciához tartozik, neki is megvan a nemesi címe, de azt a vagyonával, és nem a születésével szerezte, hiszen Nucingen pénzember, bankár.

Ezt pedig a mérhetetlenül nagyravágyó Delphine nagyon nehezen viseli, mert bár Párizs felső köreihez tartozik, de nem a legfelsőhöz, és mindenáron be akar oda kerülni. Többek között például eddig Beauséant-né estélyeire sem kapott soha meghívót.

Beauséant-né közli Rastignac-kal, hogy a kedvéért meghívja majd Delphine de Nucingent az estélyeire, amit az ifjú beállíthat úgy, hogy ő, azaz Rastignac intézte ezt el Delphine-nek.

Cserébe pedig bizton számíthat rá, hogy Nucingenné bármit megad majd Rastignac-nak, akár azt is, hogy a szeretője legyen. És innentől már csak Rastignac-on múlik a dolog: valóban szeretni fogja Nucingennét, vagy pedig csak felhasználja arra, hogy megvesse a lábát a párizsi elit köreiben.

Beauséant-né egyébként az utóbbit javasolja Rastignac-nak, mert neki az a tapasztalata, hogy számítással, csalással, az érzelmek hideg elrejtésével sokkal többre lehet vinni, mint igaz érzelmekkel.

És itt érdemes egy kicsit ismét megállni és összegezni, mielőtt elveszítjük a fonalat:

Adott tehát a 21 éves, jóképű, elszegényedett vidéki nemes, Eugėne de Rastignac, aki jogot hallgat Párizsban. A naiv fiatalembert hamar elbűvöli a francia főváros csillogása és elhatározza, hogy mindent el fog követni, hogy bekerüljön a párizsi elitbe.

Persze eleinte csak ennek az elitnek a felszínét látja: gyönyörű nők, mérhetetlen pompa, gazdagság, hatalom. Szerencséjére távoli rokona, Beauséant-né segítségével van esélye, hogy bebocsátást nyerjen ebben a világba.

Rastignac története itt találkozik Goriot apóéval és a lányaival. Beauséant-né javaslatára ugyanis Rastignac az egyik Goriot-lányt, Delphine-t fogja felhasználni arra, hogy megvesse lábát a párizsi felső tízezerben.

Rastignac távozik Beauséant-nétól, út közben persze azon gondolkozik, hogy mekkora szerencse érte, és egyben dühös Anastasie de Restaud-ra is.

Visszamegy a Vauquer-házba, ahol éppen zajlik az ebéd. Rastignac-ot hirtelen mellbe vágja az a hatalmas különbség, ami a Vauquer-ház és Beauséant-né pompás villája között van.

Ez csak megerősíti őt abban, hogy mindenképpen ki kell törnie abból a nyomorból, amit a Vauquer-ház jelképez.

Van azonban egy további probléma, amire Beauséant-né nem adott tanácsot: a pénz. Rastignac-nak ugyanis nagyon kevés pénze van, még arra sem elég, hogy tisztességesen kiöltözzön, ha újra estélyi meghívást kap.

Ezért komoly lépésre szánja el magát: külön-külön levelet ír anyjának és két húgának. A levelekben pénzt kér tőlük, anyjától 1200 frankot, a testvéreitől pedig a megtakarított pénzüket kéri el.

Pontosan egyiküknek sem írja meg, hogy miért kéri a pénzt, csak homályosan céloz rá, hogy előmenetele érdekében társaságba kell járni, aminek költségei vannak.

Az Olvasó elsőre könnyen elítéli Rastignac-ot ezekért a levelekért, hiszen tudjuk, hogy a család egyébként is majdnem minden pénzét Rastignac-ra költi, és újabb 1200 frank előteremtése nagyon nehéz lesz nekik.

Ugyanakkor érthető Rastignac motivációja is, aki ekkor még úgy gondolja, hogy két dolgot fog párhuzamosan csinálni: keményen tanul, hogy minél jobb eredménnyel végezze a jogot, közben pedig meghódítja a párizsi elitet, ahol kapcsolatokat szerez és épít.

Úgy gondolja, hogy a két párhuzamos út közül egyik, másik, vagy esetleg mindkettő majd meghozza neki a sikert, gazdag és híres lesz, és akkor majd jobban tudja segíteni a családját is.

Az egy másik kérdés, hogy a naiv fiatalember még nem sejti, hogy ez a két út nem párhuzamos, sőt kizárja egymást: vagy a tanulást választja, vagy a nagyvilági életet, a kettő nem fér meg egymás mellett.

Amíg Rastignac a családja válaszára és a pénzre vár, Párizsban addig is zajlik az élet:

Rastignac elhanyagolja a tanulmányait, csak annyi időre jelenik meg az egyetemen, amíg felírják a nevét a névsorba, aztán távozik.

Közben különböző forrásokból ellenőrzi Langeais hercegné történetét Goriot apóról és lányairól. Sikerül beszélnie egy Muret nevű úrral, aki korábban megvette Goriot gabonakereskedését.

Langeais hercegné sztorija stimmel: Goriot tényleg mesés vagyont gyűjtött össze a tésztagyártással, és valóban a végletekig elkényeztette a lányait, akiket sikeresen ki is házasított. És az is igaz, hogy fokozatosan eltávolodott a lányoktól, akik – főleg a férjeik nyomására – elkezdték szégyellni apjukat.

Goriot végül komoly haszonnal eladta az üzletét Muret úrnak, majd a kapott pénz egy részéből évjáradékot vásárolt magának és beköltözött a Vauquer-házba azért, hogy legalább a lányai közelében lehessen.

Beauséant-nénak is igaza volt Anastasie de Restaud grófnővel kapcsolatban, Rastignac ugyanis többször meg akarja látogatni őt, de soha nem engedik be a házba.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .