Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

I.

Szereplők Időpont Helyszín
Babocsai László
Bogics Markó
Potyondy Miklós
Szalai Pista
Csomay Ferenc kapitány
1586 április A Balaton partján lévő Fonód végháza

A történet 1586. Szent György havának első szerdáján kezdődik.

Fonód végházának egyik szobájában végvári vitézek ülnek egy asztal körül és egy iródeákot figyelnek, aki levelet ír.

A levelet Babocsai László nevében írja a deák Oglunak, a koppányi török agának. A levél lényege, hogy Oglu aga évekkel azelőtt párbajban megölte Babocsai László apját, Babocsai Gáspárt. László akkor megesküdött, hogy bosszút áll apjáért.

Ezért most levélben kihívja Oglu agát párbajra. Kéri, hogy Oglu válaszában jelölje meg, hogy hol és mikor legyen a párbaj.

A levelet felolvassa a diák, a vitézek, köztük Babocsai László is rábólintanak, majd mindenki a gondolataiba mélyed az asztal körül.

Babocsai László visszaemlékezik arra a napra, amikor apja a párbajban meghalt. Egy májusi nap volt, ő még akkor a szülői házban lakott anyjával. Tudták, hogy apja párbajozni ment egy török vitézzel, nem aggódtak, hiszen apja gyakorlott kardforgató volt, sok ilyen párbajt vívott már. Ezúttal azonban ő veszített, társai hozzák el holttestét Lászlónak és az anyjának.

László akkor ünnepélyes esküt tett, hogy megbosszulja apját. Elszökött otthonról, apródnak, majd vitéznek állt, mindent megtanult a kardforgatásról, amit lehetett. Mostanra már elismert végvári vitéz.

Közben az asztal körül ülő vitézek is megélénkülnek és a párbajról kezdenek beszélgetni:

 • Potyondy Miklós a párbajozók egészségre iszik. Neki egyébként is az az ismertetőjegye, hogy mindig talál okot az ivásra.
 • Szalai Pista nem érti, hogy László miért mindenáron karddal akar megvívni Ogluval, hiszen a török aga híres kardforgató.
 • Bogics Markó, a kipróbált horvát vitéz is egyetért Szalaival. Az ellenséget olyan dologban kell megfogni, amihez nem ért. Márpedig Oglu aga nagyon ért a kardforgatáshoz. Markó szerint László könnyen kikaphat.

Erre Babocsai László párbajra hívja Markót. Természetesen nem halálos párbajra, csak tréfából. Csak sisakra és páncélingre lehet sújtani és szúrni. Minden találat után egy kancsó bort fizet az, akit eltaláltak.

A vitézeknek tetszik a dolog, gyorsan megteszik az előkészületeket. Ekkor nyit be a szobába Csomay Ferenc, a kapitány:

„– Mit csináltok? Ki engedte?
Úgy csattant a hangja, mint az ostorcsapás. Az öregebbek köréje tolongtak.
– Nemzetes kapitány urunk! Csak játék. Fogadásra megy.
– Az más – enyhült meg Csomay Ferenc kapitány, aki amilyen apró ember volt, akkora rendet tartott a zabolátlan végvári legények között. A titkos bajviadalokat szigorúan megtorolta, és a törökkel is csak ritkán, elkerülhetetlen esetekben engedélyezte.”

Vagyis elméletileg László számára tilos lenne párbajozni Oglu agával.

Megkezdődik a baráti küzdelem Babocsai László és Bogics Markó között. Markó idősebb és tapasztaltabb is, mint László, hevesen támad. László azonban könnyedén hárítja el a vágásait, ami nagyon felbőszíti a horvát vitézt, egyre dühösebb lesz, de nem tud találatot bevinni.

László végül ellentámadásba megy át és könnyedén sújt le többször is a horvátra. László nyert. Ekkor azonban Markó elszólja magát:

„A küzdők lehányták magukról a vérteket. Bogics kifújta magát, megrázta ellenfele kezét.
– Jó vitéz vagy, de még jobb leszel. Nem adnék a török fejéért…”

Ezt persze Csomay kapitány is hallja, meg is villan a szeme, hiszen tilos a személyes párbaj a végvári vitézek és a törökök között.

László azonban úgy dönt, elmondja kapitányának, hogy miért akar párbajozni. Kiderül, hogy annak idején, évekkel azelőtt Csomay is ott volt, amikor Oglu megölte László apját, sőt Babocsai Gáspár gyerekkorai jó barátja volt. Megérti a fiú bosszúvágyát:

„De te kemény esküvést tettél apád lelki boldogságára, aki nekem gyerekségemtől fogva kenyeres pajtásom volt, hát ne kérje tőlem számon a másvilágon az ő lelki üdvösségét… Pihenjen békén – suhintott egyet kezével –, én elengedlek… Most pedig hozzatok bort!”

A feszültség ezzel felengedett. László most már hivatalosan is engedélyt kapott a kapitányától, hogy megvívja a párbajt Ogluval, a koppányi török agával.

Ahhoz, hogy a fejezetet értelmezni tudjuk, néhány dolog magyarázatra szorul:

 • Szent György hava áprilist jelöli.
 • Fonód a Balaton partján lévő Fonyódot jelenti.
 • A végház kisebb erődítményt jelenet, ami nem olyan jelentős, mint a végvár és nem is olyan erős. A fonódi végház sajátossága, hogy bevehetetlennek tartják, mert mocsár veszi körül.
 • A levelet azért az íródeák írja, mert egy átlagos korabeli végvári vitéz nem tudott olvasni. Sőt, regényünkben még Csomay Ferenc, a kapitány sem tud írni-olvasni. A korban ezt nem tartották fontosnak, azért van az íródeák, hogy az ilyeneket elintézze.
 • Az aga török címet jelent, de itt most nem (csak) katonai rangról van szó. Az aga ugyanis a török náhijék élén álló közigazgatási vezető (is) volt. A náhije pedig mindig egy nagyobb török közigazgatási egység, a szandzsák részét képezte. Nagyjából a magyar járásnak felelt meg. Oglu aga tehát a koppányi náhije közigazgatási (és minden bizonnyal katonai) vezetője is volt.
 • 1586 környékén nem voltak jelentős összecsapások a magyarok és a törökök között. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy mindkét fél katonasága unatkozott. Ezért gyakoriak voltak a személyes párbajok a törökök és a magyarok között. Ez viszont azzal a következménnyel is járt, hogy a kétféle katonaság megismerkedett egymással, már-már személyes viszonyba kerültek. Tisztelték a másik jó bajvívóit. A török katonák közül sokan már Magyarországon születtek és kiválóan beszéltek magyarul. Ezért – annak érdekében, hogy a két sereg közötti baráti, személyes kapcsolatok kiépülését megakadályozza – a központi hatalom szigorúan tiltotta a személyes párbajozást, komoly börtönbüntetés járt érte.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .