Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

IV.

Szereplők Időpont Helyszín
Babocsai László
Jóska, a kapuőr
Bogics Markó
Csomay kapitány
1586 május Fonód végháza

László társaival másnap visszatér Fonódra. Ott a kapuőr, Jóska, meséli neki, hogy embert akasztottak. Kiderül, hogy amíg László nem volt ott, addig a legények elfogtak egy embert, aki lovat akart lopni a végház méneséből.

Bogics Markó érte tetten, aki rögtön meg is ölhette volna, de úgy gondolta, érdemes lenne kihallgatni, ezért inkább foglyul ejtette. Dulakodás közben viszont a tolvaj fejbe vágta Markót, akinek ezért most be van kötve a feje és folyamatosan panaszkodik.

„– Vörös képe volt, mint a rókának. Ruhája sem magyar, sem török. Nem gondolnám, hogy a maga dolgában járt… Jó az ilyen embert kivallatni… Azt mondják, ilyen fürkészők járnak a végházak táján… nem bízik a császár bennünk!„

Általános morgolódás és helyeslés hallatszik a katonák között. Bogics egyre jobban belelendül.

„Veresd be a fejedet az ostromlétrákon, hullasd el java fiatalságod a bástyákon, és tömd meg halottaiddal a sáncárkot… hogy amikor aztán levertük már az utolsó lófarkas zászlót  is a falakról, újra megjelenhessenek ezek a patkányok, ezek a vallon disznók harácsolni, osztozni és a rabokkal kegyetlenkedni…Süllyedtek volna el azzal a kehes császá…”

Markó a külföldi nagyurakat szidja, akik folyamatos birtokadományokban részesülnek a császártól, de ha harcolni kell a török ellen, akkor ők menekülnek el a leghamarabb és adják fel a rájuk bízott várakat, végházakat.

László közben azt is megtudja, hogy hiába vallatták a foglyot, törökül, magyarul, horvátul, az semmilyen nyelven nem válaszolt, végül a lótolvajok büntetését kapta, felakasztották.

Markó azonban nem fejezheti be az utolsó mondatot, mert belép a szobába a kapitány.

„– Bogics! – szólt valaki a fal mellett, és a hang tompán, parancsolón végiggurult a füstös homályon, mint amikor a vihar fojtott dörgése robog messze valahol a felhők hátán.
– A végház a császáré… aki pedig megunta a császárt szolgálni, az elmegy a törökhöz, elmegy akárhová, de vitézi ember ne köpjön az asztalra, ahol eszik…”

Kemény kioktatás ez és Bogics Markó úgy értelmezi, hogy Csomay kapitány elküldte őt, el is kezd pakolni, hiba nyugtatják a többiek, hogy a kapitány csak hirtelen haragú. Ekkor egy apród lép a szobába és közli, hogy Bogics Markót és Babocsai Lászlót hívatja a kapitány.

Csomay kapitány leülteti a két vitézt a szobájában, majd először Lászlót kérdezi meg, hogy mit intézett. László elmeséli, hogy hazavitte a lányt, anyja ugyan először tiltakozott, de aztán megfogadta. Egyúttal engedélyt kér a kapitánytól, hogy néha hazaugorhasson, mert meg kell erősíteni az udvarház védelmét, sok mostanában a török a környéken.

A kapitány ezután Bocsihoz fordul, megkérdezi, hogy van a feje. Bogics csak morog. A kapitány erre egy kenőccsel bekeni a vitéz fejét. Markó fejét csípi a kenőcs.

„– Csíp hát… mondtam, de aki legény, oda se konyít neki. Olyan ez, fiam, mint a császár. Nem lehet visszaütni, mert magad vágod fejbe.
Bogics felemelte fejét, és a kapitányra nézett, akinek szeme meleg volt, és úgy nézett a két vitézre, mint fiaira.
– Az én családom ti vagytok. Mind. Amit mondok, az fáj néha, de gyógyít is, ezt el ne feledjétek… Fáj még a fejed, Markó?”

Vagyis a kapitány csak a kötelességére figyelmezette Markót, amikor a vitézek előtt lehordta és elküldte. Egy vitéz feladata az, hogy minden körülmények között megvédje a rá bízott várat és teljesítse annak a parancsait, akire felesküdött, még akkor is, ha azokkal a parancsokkal esetleg nem ért egyet.

„Csomay eltette az orvosságos edényt.
– Elmentél volna, Markó?
Bogics nagyot sóhajtott.
– Azt hiszem, uram, nem mentem volna el… Hová is mentem volna?… Megbolondul néha az ember…”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .