Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

V.

Szereplők Időpont Helyszín
Babocsai László
Jóska, a kapuőr
Kunfy
Ottó (Fitzek)
Csomay kapitány
Bogics Markó
1586 május Fonód végháza

Aznap éjjel, éjfél körül, Jóska, a kapuőr arra riad őrhelyén, hogy lovasok közelednek a végház kapuja felé. A lovasok megállnak a kapu előtt, nagyon sötét van, nem látják, hogy Jóska már észrevette őket, halkan beszélgetnek egymás között.

„– Mit látsz ebben a pokolban? – kérdezte a másik hang. – Azt meg úgysem engedik, hogy kutassunk…
– Ne kutassunk. Csak kérdezgessünk. Vigyázva. Nem járt-e itt egy futár… nem loptak-e lovat, és így… talán megtudjuk valami… az a szegény Graus azt mondta, még egy lovat is szerez, lehet, hogy meggyilkolták. És most nála a levél, annak a párja, amit tegnap adtam oda Kales uramnak. Nekem azt kell tudni, hol van. Csak menjünk be.”
 

Az Olvasó számára világos, hogy a két ismeretlen az a valakit keresi, akit a fonódiak aznap kaptak el ló tolvajlásért és akasztottak fel. Kiderül hát, hogy Grausnak hívták, levelet vitt valahová és azért akart lovat lopni, hogy gyorsabban haladjon.

A két idegen bekiabál a végházba, hogy engedjék be őket. Jóska úgy tesz, mintha csak akkor ért volna oda. Az idegenek elmondják, hogy Kaposvárról jöttek és a császár emberei, azonnal engedjék be őket. Jóska erre csak annyit mond, hogy előbb jelentenie kell a dolgot a kapitánynak és a két idegen egyébként se nagyon mocorogjon a kapu alatt, mert az őt két oldalán mély árok van kihegyezett karókkal, még bele találnak esni.

Jóska jelent a kapitánynak

„– Némely császári emberek állnak a kapuban. Igen nagy garral vannak, de elébb kihallgattam őket. Valami embert keresnek, akinél fontos levél van… azt hiszik, itt van… mivelhogy lovat is akart szerezni… Nagy embere az odavaló kapitánynak… nem tudom, nem ez-e a mi emberünk. Mármint aki lóg…”

A kapitány azonnal intézkedik. Jóskát elküldi, mondja meg mindenkinek, hogy ha kérdezik tőlük, akkor hetek óta erre ember nem járt. Babocsait pedig elküldi, hogy szedje le az akasztott ember minden ruháját, mert nyilvánvaló, hogy ha van nála levél, akkor azt a ruhájába varrta bele, hiszen nem találtak a holmijában semmit.

Ezután beengedik a jövevényeket, akikről kiderül, hogy öten vannak: a két idegen, akit Jóska kihallgatott és még három lovász. Láthatóan a két idegen a vezető, az egyik magyar és Kunfynak hívják. Társa rosszul beszél magyarul, Kunfy hol Ottónak, hol Fitzeknek szólítja. Elmondják, hogy Kaposvárról tartanak Szigetvárra.

Fonódon kapnak szállást és élelmet. Rögtön megkérdezik Lászlótól, hogy nem járt-e idegen arra mostanában, de László kitérően csak annyit felel, hogy két napig otthon volt, nem tud semmiről.

Elalvás előtt Kunfy és Ottó még megbeszéli, hogy másnap valahogyan ki kell deríteniük, hogy nem járt-e erre Gaus.

Másnap korán reggel aztán meg is kérdezik Jóskától, a kapuőrtől. Kunfy és Ottó nagyon okosnak gondolják magukat, Jóskát pedig butának. Ottó két tallért ajánl Jóskának, ha elmondja fogtak-e lótolvajt mostanában a fonódiak.

Jóska elveszi a pénzt, majd becsülettel válaszolgat a feltett kérdésekre: igen, fogtak tolvajt, igen, pont úgy nézett ki, ahogy Ottó mondja.

„– Még aztat mondjad, te huncfut, hogy mikor volt ez a dolog.
Jóska egy kicsit hátrább lépett és tanakodott. Az ujjain is számolt.
– Mindjárt – mondta –, mindjárt… most pünkösd havában lesz öt esztendeje.”

Jóska tehát átverte Kunfyékat,  kik belátják, hogy a fonódi legényektől semmit sem fognak megtudni, távoznak hát a végházból.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .