Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

VI.

Szereplők Időpont Helyszín
Babocsai László
Jóska, a kapuőr
Potyondy
Csomay kapitány
Joachim de Katzián
Kales Rudolf
Ágay Pista
Zsuzsa (Dusmáta) Oglu aga lánya
Az öreg Máté
1586 május A látrányi rét
Babocsai László anyjának háza Bézsenyben

Kunfyék távozása után László és Potyondy felviszik az akasztott Gaus ruháit Csomay kapitánynak, ahol átkutatják. Elsőre semmit sem találnak, de végül a csizma szárába varrva mégis megtalálják a levelet. Sejtésük tehát igaz volt, tényleg egy futár akart náluk lovat lopni.

Ez levelet küldöm nagyságos Kales Rudolf uramnak, nékem jó barátomnak, a bolondvári kastélyba.
Köszöntésem küldöm néked, Kapitány Uram, és hírül adom a fonódiak viselt dolgait, kik fütyülnek az fölséges császár parancsára, és ugyancsak hányják a kopját a törökkel…
Kutyák ezek, Uram, kapitányukkal egyetemben, meg ama Babocsaival, ki a koppányi agát el is veszejtette, kincseit elragadta lányával együtt…
A lányt a sok aranyakkal együtt anyjánál rejté el, ami pedig a fölséges császár meglopása, mert az ilyen tusában nyert dolgok Üfelségét illetik.
Jó lenne, Uram, ha ezen dolgoknak utánanéznél, és az aranyakat okkal-móddal kivágnák a bőrük alól is. A lány pedig igen szépséges lenne… és a házuk körül csak gyatra palánkok vannak.
Magam mennék, vagy segítenék neked, Uram, de a török itt leselkedik a réten, és mozdulni sem tudok miatta. Mindezekért csak arra kérlek, hogy szólnál egy jó szót, hogy elmehetnék innen, mert igen düledeznek a falak, és ha a törők tüzet vet a palánkokra, megsülünk mindahányan.
Köszönetem az ottvaló uraknak és vitézeknek.
Kelt Öreglakon, a. d. 1586.
Joachim de Katzián

A levélből tehát kiderül, hogy Babocsai Lászlót feljelentették Kales Rudolfnál, hogy illegálisan párbajozott a koppányi agával, legyőzte őt és megkaparintotta minden vagyonát és lányát.

Az is kiderül, hogy a levél írója, Joachim de Katzián, a fonóddal szomszédos egyik végvár, Öreglak parancsnoka, Kales Rudolf pedig Bolondváré. Mindketten külföldiek, akik sokkal inkább foglalkoznak a saját zsebük megtömésével és a környék lakosságának terrorizálásával, mint a török elleni harccal és a várvédelemmel. Morog is Csomay kapitány:

„A magyar kapitányok kikopnak az öreglaki végházból meg a bolondváriból is. Nem voltak megbízhatók. Ezek a megbízhatók, a Katzián meg a Kales Úristen, hová leszünk?! Fogyunk, és koldustarisznyát hordhatunk nemsokára ezek közt a latrok közt. Saját országunkban…”

A levélben tehát riasztó dolgok vannak, de Lászlóék először nem ijednek meg nagyon, hiszen a levelet elfogták, az nem jut el Kaleshez. Amikor azonban kihallgatják Jóskát, a kapuőrt, emlékszik-e még valamire az idegenek éjszakai beszélgetéséből, akkor baljós dolog derül ki.

„Meg – ütött hom­lo­kára Jóska – ehun-e, majd elfelejtettem, valami Kallós uramról sutyorog­tak, akinek űk vitték a második levelet, merthogy az első elkallódott…”

Így viszont már más a helyzet, nem csak egy levél volt, tehát az információ valószínűleg már eljutott Kaleshez. László anyja és az udvarház nagy veszélyben vannak.

Néhány dolgot Kales Rudolfról is megtudunk:

„Azokból a hazátlan val­lo­nok­ból való volt, akik istencsapásként járták az országot, és lélektelenül gyil­kolták a magyarságot. Ezek gyűlöltették meg a németséget, akik va­ló­jában éppenséggel nem voltak németek. Amerre jártak, gyász és gyötrelem virágzott a nyomukban. Könny, vér, láng és üszkös falak maradtak utánuk. […]
És ezek közt a dúvadak közt is kimagaslott Kales Rudolf kapitány, aki azzal alapította meg hírét, hogy az egyik jobbágyfalut –mely a koppányi töröknek adót mert fizetni – porig égette, és karóba húzatott mindenkit aki idejében el nem menekülhetett.”

Csomay kapitány is látja a veszélyt, elengedi Lászlót tíz emberrel, hogy hazamehessen és megerősíthesse anyja udvarházát, felkészülve ezzel Kales támadására. László hat lovászt visz magával és Potyondyt, Bogics Markót és egy Ágay Pista nevű vitézt.

Közben Oglu aga lányának sikerül beilleszkednie László anyjánál az udvarházba, ami nem is nehéz neki, hiszen anyja keresztény nő volt. Mindenki hamar megszereti a fiatal török lányt, ő is egyre kevesebbet gondol a szomorúságra, ami a házba hozta. Mivel török nevét – Dusmáta – senki sem tudja megjegyezni, ezért Zsuzsának hívják.

Este János, a félkarú portás, már messziről hallja, hogy lovasok közelednek. Gyorsan bezárja a kapukat és 5 másik férficseléddel felkészülnek, hátha ellenség közeledik. Szerencsére azonban hamar kiderül, hogy csak László érkezett meg embereivel.

László elmeséli anyjának, hogy miért jöttek: támadás vérható az udvarház ellen, mert Kales azt hiszi, hogy László a párbaj során nagy vagyont zsákmányolt Oglutól és a lányára is szemet vetettek. Azonnal üzenetet küldenek a Babocsai család jobbágyainak, másnap reggelre mindenki legyen az udvarházban.

Másnapra 30 ember gyűlik össze s megkezdődik a munka. A terveket Bogics Markó találta ki, akinek van gyakorlata a vár erősítésben. Tervei szerint rendbe kell tenni az udvarházat körülvevő palánkot és a palánk mentén mély és széles árkot kell ásni, amit a közeli mocsaras területről odavezetett vízzel kell feltölteni.

Az ötlet mindenkinek tetszik, de az is látszik, hogy nagy munka lesz. Közben László Mátéval az öreg jobbággyal becsónakázik az udvarház mögötti mocsara, nádas területre. Nem messze az udvarháztól ugyanis a nég közé rejtve egy kis szigeten a mocsár közepén áll egy kis ház, amit még László apja készített.

A kis házikó célja az volt, hogy az udvarház asszonyai oda menekülhessenek, ha támadás éri a házat. László most ezt szeretné újra rendbe hozni. Az öreg Máté ígéretet tesz, hogy embereivel helyre hozatja.

Sőt, mivel Bogics ideiglenesen lecsapolta gátakkal a környező mocsarak vizét, így egy árkot is tudnak ásni az udvarháztól a kis házig. Aztán amikor Bogics újra megnyitja majd a gátat, az egész terület újra mocsár lesz, az összekötő árok is víz alá kerül. Tehát aki ismeri, az gyorsan tud benne csónakkal közlekedni, mindenki más viszont azonnal elmerül a mocsárban.

A tervek tehát megvannak, a munkának neki is kezdenek. Most más csak az a kérdés végeznek-e vele még Kales támadása előtt.

Zsuzsa, Oglu lánya csodálkozva nézi a nagy sürgés-forgást. Egyszer aztán véletlenül meghallja két jobbágy beszélgetését:

„– Igaz! A fiatalurunk tusára hívta. Az apjáért. Megvíttak, és László úr maradt fölül. Becsületes tusa volt. A török aztán – valami Oglu nevezetű – fiatal gazdánkra hagyta harci szerszámjait és kis árváját, mivelhogy napja hamar elfogyott, és tudta, hogy László uramnak anyja vagyon, a mi áldott nagyasszonyunk, kinek szoknyája mellett nem tévelyedik el a gyöngyöm.”

Zsuzsa tehát véletlenül tudja meg apja halálának valódi okát. Addig nem tudta, hogy László bosszúból hívta ki Oglut, amiért az megölte az apját. Zsuzsa hálát érez László anyja iránt, hogy ennek ellenére is befogadták a családba, anélkül, hogy ezt elmesélték volna neki.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .