Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

VIII.

Szereplők Időpont Helyszín
Babocsai László
Bogics Markó
Az öreg Máté
A kis Máté
1586 május Bézseny

Ebben a fejezetben visszatér a cselekmény László anyjának udvarházához, Bézsenybe. Mindenki serényen dolgozik, Bogics Markó irányítása mellett lassan elkészülnek az udvarházat körülvevő palánkkal és körülötte a mély árokkal is.

Közben az öreg Máté és emberei is felújítják a nádas kis szigetén álló házat, kiássák az oda vezető csatornát és égetéses technikával készítenek egy csónakot is. Az öreg Máté meg el is csónakázik Lászlóval a szigetre, hogy megmutassa az építkezést. Ott találják öreg Máté unokáját, akit szintén Máténak hívnak. A kis Máté remek céllövő, egy Lászlóval történt fogadás kedvéért simán lelő kezdetleges íjával egy nádas felett köröző sast.

Felvirrad az építkezés befejezésének napja. Markó és a felkarú János már kora reggel a gát mellett vannak, lassan elkezdik beereszteni a vizet az árokba. Az árkok kitartanak, hamarosan megtelnek vízzel, kis szigetre vezető árkot is elönti a víz.

Az építkezés sikeres volt, az udvarház gyakorlatilag bevehetetlen erőddé vált, amiből egy menekülési útvonal is vezet a mocsáron át a kis szigeten álló házhoz. Mindenki nagyon hálás Markónak, aki a munkálatokat tervezte és irányította. A horvát vitéz először nem is tud mit kezdeni ezzel a hálával, katonaember ő, nincs hozzászokva ahhoz a szeretethez, ami felé árad.

„Ekkor Babocsainé kivált az emberek közül, és átölelve Markot, mindkét orcáját szeretettel megcsókolta.
– Köszönöm… fiam, és ne feledd el, hogy ez a ház, melynek nyugalmát te adtad vissza, mindig jó szívvel vár téged, csakúgy, mintha hazajönnél. És titeket is mind-mind… akik hazát csináltatok ebben a véres hazátlanságban.”

Megoldanak egy másik problémát is. Az udvarházak erődítése ugyanis királyi rendelettel tiltott dolog volt abban az időben. Ezért az újonnan épített vályogfalakat beszórják fűmaggal. Még aznap éjszaka megérkezik az eső is. Két hét múlva a f annyira benövi a falakat és az új árkok partját, hogy senki sem mondhatja meg, hogy friss építésűek.

László most már biztonságban tudja anyját és annak házát, ezért másnap embereivel visszaindulnak Fonódra.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 60 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: “Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy “r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .